.

.

TOTS 21

Imatge d’arxiu del Mercat Central de Tarragona.

El Consell d’Administració de l’Empresa Pública de Mercats de Tarragona (ESPIMSA), reunit aquest dimecres 9 de desembre en sessió extraordinària i telemàtica, ha decidit emprendre mesures en relació a les irregularitats comptables i increments salarials no reglamentaris detectats recentment per l’empresa i s’ha emplaçat a depurar qualsevol element irregular que s’hagi pogut produir.

Així s’afirma en una nota de premsa feta pública des d’ESPIMSA. El comunicat afegeix que “els membres del Consell d’Administració, per recomanació de l’informe elaborat pels Compliances de fiscalització de la legalitat i bones pràctiques de l’empresa, han acordat exercir les accions emparades en Dret, per tal de reintegrar els imports indegudament sostrets de l’empresa, tant per l’ús inadequat de targetes de crèdit amb imports molt rellevants, com pels increments salarials no reglamentàriament admesos entre els anys 2013 i 2019″.

D’altra banda, “el Consell d’Administració de forma unànime ha volgut agrair la tasca realitzada per part dels Compliances de l’empresa, que han elaborat un exhaustiu informe sobre les irregularitats detectades”, conclou la nota.

Segons han informat a Tots21 diverses fonts, les presumptes irregularitats tindrien com a objectiu aclarir actuacions vinculades a almenys dos empleats de l’empresa publica i a l’anterior gerent, l’històric Isidre Prunor, que va ser cessat l’octubre de l’any passat després d’haver estat 25 anys en el càrrec. El seu lloc l’ocupa actualment Daniel Milà.

Dídac Nadal detalla algunes de les irregularitats

El president de l’empresa, Dídac Nadal, ha indicat que hi ha diferents opcions a impulsar “dins el dret” per tal que es reintegrin els imports sostrets indegudament de l’empresa, ja sigui recorrent a la via penal, a la laboral o al Tribunal de Comptes. A més ha detallat que en cadascuna de les dues targetes destinades a consum de combustible han detectat despeses d’uns 2.000 euros anuals -entre 2013 i 2019- que s’atribueixen al benefici particular de les persones titulars, a les quals no ha identificat.

“Eren consums particulars que mai no s’haurien hagut de carregar a l’empresa”, ha dit Nadal, el qual ha afegit que les targetes no formaven part de la informació de què podia disposar la intervenció municipal o la pròpia auditoria de comptes de l’empresa.

Pel que fa a la targeta de crèdit de l’exgerent, el també portaveu de Junts per Tarragona a l’Ajuntament no ha detallat xifres dels presumptes imports que hauria pogut defraudar però ha indicat que s’hi carregaven càrrecs de combustible i de restauració sota un paraigua de despeses de representació.

A banda, s’ha detectat que “a principi d’any” s’aplicaven increments salarials de forma progressiva per damunt del que establia el conveni. Nadal ha detallat que presumptament se’n beneficiaven l’exgerent i dues persones més a les quals volen reajustar les categories professionals que els correspondrien.

Sonia Orts (Cs) destaca la “unanimitat” de les decisions preses

La membre del consell i regidora de Ciutadans, Sonia Orts, mostrava la seva satisfacció en conversa amb Tots21 pel caràcter “unànim” de les decisions presses, un valor que destacava juntament amb les mesures que considerava mes rellevants. “La primera -expllicava- és que serem molts contundents en els arguments. La segona és que portarem a terme les accions oportunes en qualsevol àmbit, i la tercera és que contractarem un advocat per aconseguir que tots els diners es retornin a l’empresa. I en aquest sentit, caldrà depurar responsabilitats també sobre els responsables”, assenyalava.

Redacció / ACN