.

Imatge de la col·locació de la primera pedra de la futura depuradora, que va esdevenir una festa popular.

Aquest mandat ha servit per donar solució definitiva al problema de la nova depuradora d’aigües residuals, que ha estat divuit anys encallat, així com certificar la vitalitat de l’empenta econòmica i industrial de la localitat a partir de les polítiques posades en marxa des del consistori per garantir la permanenca i nova implantació d’empreses.

LA NOVA DEPURADORA DEIXA DE SER UN MALSON.- La Selva del Camp ha deixat enrere aquest mandat el malson de la nova depuradora d’aigües residuals del municipi (EDAR). Posposada des de feia 18 anys, el consistori es va posar a treballar de valent durant aquest mandat per fer-la realitat davant la possibilitat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) decidís obrir, fruit del retard acumulat, l’apertura d’un concurs públic per redactar el projecte de nou i el risc que això suposava de perdre la partida pressupostària. Finalment, un acord entre el consistori, l’ACA i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha permès que l’Ajuntament hagi agafat les regnes del projecte amb el suport econòmic de l’ACA. Pressupostada en més de 4 milions d’euros, la licitació de l’obra ha fet possible que finalment la construcció (adjudicada a la UTE formada per OMS Sacede i Constècnica 3) s’hagi executat per poc més de 3.125.000 euros. La jugada a tres bandes ha ajudat a més a agilitzar de pas nombrosos tràmits. En aquest sentit ha estat suficient un contracte menor amb Invall per tal d’actualitzar el projecte tècnic de 2011, que havia estat realitzat per la mateixa empresa reusenca. Es preveu que estigui en funcionament en el termini d’un any.

La vella EDAR, una obra pionera en pobles de l’envergadura del de la Selva quan es va construir per iniciativa municipal l’any 1980, havia quedat fa temps obsoleta tant en l’àmbit tecnològic com, sobretot, de capacitat. El seu recanvi era essencial per garantir el futur de la localitat.

MODIFICACIONS URBANÍSTIQUES QUE AFAVOREIXEN EL BINOMI INDÚSTRIA-MEDIAMBIENT.- La importància del sector industrial al poble és una realitat a la qual des del consistori se li ha volgut donar resposta en tot moment, facilitant serveis i implantacions d’empreses a partir de modificacions urbanístiques que tenen com a doble objectiu, gràcies a les compensacions de terrenys, perfilar també un entorn mediambientalment sostenible. En aquest punt La Selva ha començat a convertir en realitat el futur pulmó verd de la localitat, que vol ubicar entre el Polígon ‘Xalamec’ i la Riera de la Selva, sense trencar l’equilibri amb la viabilitat de les empreses ubicades al municipi.

Per fer-ho possible el plenari va aprovar la modificació puntual de les normes de planejament urbanístic per permetre a Macresac, empresa d’embalatges plàstics, aixecar les noves construccions necessàries per mantenir la seva competitivitat. La companyia va comprar al seu dia una parcel·la de 120.000 metres quadrats en una clara aposta en previsió de creixements futurs, perquè fins ara només n’ocupava una extensió de 54.000 metres quadrats (on es troba ubicada la factoria) de sol industrial que finalment se li han quedat petits. L’operació permetrà ara, un cop acabats els tràmits administratius, la requalificació de rústega a sòl urbà per a usos industrials de la resta de la parcel·la. A canvi, l’empresa compensarà al municipi amb una zona verda proporcional a la part requalificada no ubicats a tocar de les seves instal·lacions, sinó precisament en els terrenys escollits pel consistori.

Amb prop de 1.500 metres quadrats de superfície, el nou espai està dimensionat per a sis autocaravanes, tot i que es podrà ampliar fins a les deu places.Foto: Canal Camp

CREACIÓ D’UNA ÀREA D’AUTOCARAVANES.- La Selva del Camp ja disposa d’una àrea municipal per acollir autocaravanes instal·lat al costat de la plaça de Catalunya, amb accés des de la carretera d’Almoster (el que permet que no s’hagi de transitar pel nucli antic amb els vehicles). Una iniciativa que vol ser mostra de l’aposta per no deixar passar de llarg una font de riquesa com és el turisme. Aquest nou equipament s’ha finançat entre el Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament i serà gestionat pel mateix consistori. Amb prop de 1.500 metres quadrats de superfície, està dimensionat per a sis autocaravanes, tot i que es podrà ampliar fins a les deu places. L’oferta consistirà en una zona d’aparcament limitat i abonat per dies, amb aigua potable, desguàs d’aigües grises i negres, així com càrrega elèctrica. L’oferta se suma al nou punt d’informació turístic del Castell, així com a la ruta pels Espais de Patrimoni i Memòria.

SOL INDUSTRIAL COMPETITIU.- La companyia Operador Luso-Ibérico ha entrat a formar part durant aquest mandat de la zona industrial de la Selva del Camp. L’empresa, fundada a Madrid, es dedica al transport de mercaderies tant en territori nacional com estranger. La parcel·la escollida té una superfície de més de 5.400 metres quadrats i està situada polígon ‘Xalamec’, a l’antiga parcel·la B5. L’operació certifica la vitalitat de l’oferta en sol industrial de la localitat, que ha sabut explotar la seva ubicació estratègica. Els solars disponibles compten amb parcel·les que disposen de l’accés al cablejat de fibra òptica i telefonia ADSL a més de serveis bàsics com el manteniment i la neteja a càrrec de l’Ajuntament, igual que l’enllumenat, la jardineria i vigilància. Cal tenir present que la multinacional de l’alumini SAPA també ha decidit romandre de forma definitiva a les instal·lacions del polígon Mil·lenni de la Selva del Camp. La companyia noruega, líder en el sector de l’alumini, va arribar ara fa 15 anys a la Selva creant més de 60 llocs de treball. Gràcies al contracte de lloguer amb opció a compra acordat amb el consistori, la multinacional ha decidit formalitzar la seva estada definitivament. Durant aquest període de temps la multinacional ha invertit més de 6 MEUR en concepte de l’ús de les instal·lacions.