.

La Selva del Camp clourà aquest mandat havent completat o posat en marxa una agenda d’obres i iniciatives destinades a millorar la qualitat de vida dels convilatans, dinamitzar la vida cultural i social de les entitats del poble i empoderar-los de cara a decidir on destinar part del capítol d’inversions dels  pressupostos municipals.

Les obres del Tomb de Muralles han tingut un cost de 2,3 milions d’euros, cofinançats per la Generalitat per mitjà del Pla de Barris. Foto: Ajuntament de La Selva

RENOVACIÓ DEL TOMB DE MURALLES.- Obra pensada per dignificar el barri antic, la renovació a fons del Tomb de Muralles ha anat molt més enllà d’un superficial rentat de cara i ha suposat una revolució en el tram urbà de la vila. La zona d’aparcaments s’ha ampliat de 300 places a 600 (la supressió dels estacionaments de la zona interior s’han compensat amb més places d’aparcament entre els espais públics de l’Hort del Tàrrech, l’Hort de la Pura i l’Hort de Comadrono), mentre que l’espai destinat a voreres ha passat de 5.200 metres quadrats a 8.600. A més, i de cara a una posta per la mobilitat sostenible, s’ha posat en marxa més d’un quilòmetre de carril bici, que connecten les dues zones escolars del poble. La intervenció s’ha completat amb la plantada de 250 arbres i arbustos, així com amb la dotació de xarxa de pluvials a tots els carrers. En aquest sentit cal destacar que s’ha renovat la xarxa d’aigua potable i s’han eliminat les barreres arquitectòniques. En definitiva, una artèria amb equipament de primer nivell per donar servei als residents i rendibilitzar l’atractiu turístic del nucli antic.

Moment de la inauguració de la reforma de l’espai que conforma el nucli antic, a l’octubre de l’any passat. Foto: Tarragona21

Les obres entren dins del Pla de Barris promogut des del govern català, que destinen a La Selva fins a 4 milions d’euros per diferents actuacions. La Generalitat n’ha aportat tres i l’ajuntament el milió restant. Dins del paquet inversor s’ha encabit també el canvi l’enllumenat del nucli antic, substituint les bombetes de vapor de sodi que donaven el característic color ataronjat als carrers per d’altres amb tecnologia LED que, a banda de reduir el consum energètic en prop d’un 70%, proporcionen una il·luminació més blanca i clara.

CASAL DEL NUCLI ANTIC.- Integrat també dins del paquet cofinançat a través del Pla de Barris de la Generalitat es troba el Casal del Nucli Antic, annex a Santa Llúcia. Aquest edifici, de tres plantes que sumen 500 metres quadrats i destinat a proporcionar servei a entitats i veïns del centre històric, comptarà amb sales polivalents amb espais modulars i els despatxos per a les entitats. La previsió és que la planta baixa aculli les oficines del Jutjat de Pau, que podrà comptar amb uns espais totalment nous, a més de poder oferir tots els seus serveis –incloses les cerimònies de casament– en el mateix recinte de Santa Llúcia.

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS.- Enguany ha estat el de la consolidació de l’aposta pels pressupostos participatius. De les 36 propostes formulades de cara als pressupostos municipals del 2019, 18 van passar a la fase final de votació. Amb una participació de fins a 737 persones, la primera proposta amb més suport va ser la d’instal·lar parcs urbans de salut per tal de permetre l’exercici físic a l’aire lliure als veïns i, sobretot, a la gent gran. La inversió que es preveu en l’obra és de 12.000 euros i el fet que la dotació pressupostària del projecte sigui d’un màxim de 50.000 euros permetrà executar altres propostes fins a esgotar la partida. La segona proposta amb més vots i que també es tirarà endavant durant 2019 serà la restauració dels capgrossos del municipi i de la seva vestimenta, a més de crear un ball propi i dotar-lo de música. Aquesta actuació està pressupostada en 4.160 euros. Les actuacions amb menys puntuació, però executables gràcies al fet que el seu cost resulta assumible dins del conjunt de la iniciativa, seran la instal·lació de cortines i l’adquisició de pissarres digitals a l’escola Abel Ferrater (7.200 euros), la creació d’un banc públic municipal d’aparells sociosanitaris (4.500 euros), l’ampliació de l’entrada de l’escola Abel Ferrater (750 euros), la col·locació d’una marquesina a la parada d’autobusos de la zona educativa (7.000 euros) i la construcció de passos de vianants avançats al carrer de l’Horta i perpendiculars (13.000 euros).

Cal recordar que la primera edició d’aquest model de participació ciutadana es va realitzar de cara als pressupostos del 2018. Amb la implicació llavors de 452 votants, es van poder executar els dos primers projectes: l’obertura del Casal Jove i la restauració de l’escultura de l’elefant que des de principis dels anys 30 del segle passat el municipi ha tingut a l’estació del ferrocarril.

FOMENT DE L’OCUPACIÓ I AJUTS A LES FAMÍLIES DEL MUNICIPI.- El pressupost de 2019 destinarà més 1,7 milions d’euros a inversions reals, entre les quals destaquen el projecte de remodelació integral del carrer President Companys, el de més densitat de població del municipi, o el carrer Paretdelgada. També s’inclou en aquesta partida la urbanització d’una parcel·la del polígon industrial, la construcció d’un nou aparcament al costat del pavelló municipal, la millora de la xarxa de camins, el nou pas per a vianants que obrirà el nucli antic al raval Sant Pere o les millores en els parcs Baix Camp i l’Hort d’Iglésies, entre d’altres. Tanmateix, cal destacar la partida de més de 200.000 euros destinada a programes de foment d’ocupació i garantia juvenil, així com les ajudes i subvencions que s’atorgaran a entitats i famílies del municipi, que rebran durant 2019 fins a 342.000 euros per part del consistori.