.

.

TOTS 21

Una imatge del documental 'Chhaupadi' d'Edurne Pasaban. Foto: Cedida

Una imatge del documental ‘Chhaupadi’ d’Edurne Pasaban. Foto: Cedida

Els amants de l’alpinisme, l’escalada i l’aventura tenen una cita a l’Auditori Diputació a partir del proper 2 de març. El Cicle de Muntanya 2023, organitzat per la Diputació de Tarragona, oferirà tot el mes de març documentals, curtmetratges i conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes. Sota el títol “Com a fita, la Superació”, el cicle celebra 16 anys amb una programació dedicada als valors de l’esforç, el compromís i la superació. Les sessions tindran lloc tots els dijous de març i també el dimarts 21 a les 19 h a l’Auditori Diputació. L’entrada serà gratuïta amb invitació, que es podrà recollir una hora abans de cada sessió al mateix recinte.

El Cicle de Muntanya 2023 s’inaugurarà el proper dijous 2 de març amb la conferència “Chhaupadi”, a càrrec de l’alpinista basca Edurne Pasaban, reconeguda per ser la primera dona a coronar els catorze cims de vuit mil metres del planetaAl Nepal més remot i aïllat, Edurne Pasaban se suma a una expedició en què quatre joves de la regió es proposen escalar el Saipal, una muntanya sagrada de Bajhang. Amb la seva expedició al Saipal i la gravació del documental “Chhaupadi”, l’alpinista aborda, des d’una perspectiva molt íntima, la realitat d’un Nepal on el masclisme aparta a les dones de l’escalada pel fet de ser dones.

El 9 de març el cicle proposa dues projeccions audiovisuals: el documental “The wall of shadows”,dirigit per la documentalista i alpinista polonesa Eliza Kubarskai el curtmetratge “Melting landscapes. Glaciers”, dirigit i produït per Pepe Molina. “The wall of shadows” ens proposa trencar el tabú de la tradició, allò que ens ve imposat, on tres prestigiosos alpinistes, Marcin Tomaszewski, Dmitry Golovchenko i Sergey Nilov i una família de Sherpa compartiran una expedició occidental al vessant Est del Kumbhakarna (Jannu). Aquest documental ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen la Millor Pel·lícula d’Alpinisme, Banff Mountain Film Festival (Canadà 2020) o el Gran Premi BBK Mendi Film Fest (Bilbao 2021) entre altres. El curtmetratge “Melting landscapes. Glaciers”, dirigit i produït per Pepe Molina, també ha resultat premiat en diversos festivals a Bilbao, Astorga, Palma, Polònia, Xile, l’Argentina i Itàlia. Aquest curtmetratge està rodat a l’Antàrtida, l’Argentina, Xile, Groenlàndia i Islàndia, i ens mostra el constant desglaç de les glaceres del planeta i la seva relació amb el canvi climàtic.

El 16 de març serà el torn dels guies, alpinistes i escaladors catalans Marc Toralles i Bru Busom, que amb la conferènciaÀnima de Corall. Siula Grande, cara est” ens parlaran de la seva experiència al cor de la serralada de Huayhuash (Perú). La via Ànima de Corall és una impressionant muralla de més de 1.000m d’alçada, constantment castigada pels despreniments de gel i roca. Un mur que no havia estat escalat mai. La primera part de la paret la van executar en estil big wall (escalada de grans parets), ja que l’escalada era difícil i no permetia pujar lleugers. La segona part els va permetre anar en estil alpí, en un terreny molt trencat i compromès. Una aresta molt estètica els va portar a la part final de la muntanya, des d’on, entre llàgrimes d’emoció, van aconseguien arribar al cim.

El dimarts 21 de març  tindrà lloc la conferència “Cims a cegues” a càrrec de l’atleta paralímpic i alpinista Gerard Descarrega, que ens parlarà dels reptes d’una persona cega que cerca els seus límits a la muntanya. L’alpinista es va anar quedant progressivament cec, però això no l’ha frenat per aconseguir grans objectius a la seva carrera esportiva. Gerard ha pujat l’Aneto (3.404 m) i a la tornada dels Jocs de Tòquio, el Mont Blanc, (4.810 m) i es converteix en el primer esportista cec que fa cim a la Muntanya Kenya, l’Agulla Nelion (5.188 m).

El 23 de març es projectarà el documental “El riu dels set noms” del guia i alpinista Sergi Ricart, que recull un any d’exploració i aventures pel riu Mekong. Les seves fonts es troben en una zona perduda de Qinghai, a l’altiplà tibetà que pertany a la Xina, envoltat per alguns cims de sis mil metres. Un viatge per conèixer de manera profunda les cultures, la diversitat i la realitat d’un riu compartit que cada cultura anomena d’una forma diferent i que té un significat per a cada poble.

La cloenda del cicle tindrà lloc el 30 de març amb la conferència “Ara o Mai” a càrrec de la corredora d’Ultra Trail, atleta i escaladora catalana Núria Picas. A la seva conferència, Picas ens farà partícips de la seva trajectòria esportiva, basada en els valors que l’han portat a ser una corredora d’elit de curses de muntanya. Valors com el treball, l’esforç, la superació, la perseverança i la persistència fins a la consecució del somni de qualsevol corredor de llarga distància: la UltraTrail del Montblanc i el Campionat del Món d’Ultra trails.

Descentralització dels continguts per arribar a tot el territori
En la seva 16a edició el Cicle de Muntanya projectarà una part dels continguts que es podran veure a l’Auditori Diputació en altres municipis de la demarcació. En aquest sentit, els documentals “The wall of shadows” i el curtmetratge “Melting landscapes. Glaciers” també es podran veure al Palau Bofarull de Reus (10 de març), al Centre Municipal de Cultura-Auditori Sala  Salbà, a la Bisbal del Penedès (14 de març) i al Casal municipal d’Amposta (28 de març). D’aquesta manera, i sota el lema “la Muntanya es mou” es descentralitza part del contingut per tal que el Cicle pugui arribar a molta més gent.

Enguany el Cicle de Muntanya es completarà amb una exposició al Palau Bofarull de Reus. La mostra s’obrirà al públic el 10 de març i es podrà visitar fins a l’1 d’abril. A través del text i les imatges l’exposició “Com a fita, la Superació” farà un repàs a les experiències dels i les protagonistes del Cicle de Muntanya 2023.

Al llarg de 16 edicions  el Cicle de Muntanya ha apropat al territori l’experiència d’alpinistes de reconegut prestigi, com Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Mònica Verge, Nives Meroi i Romano Benet, Alberto Zerain, Jordi Pons, Sebastián Álvaro, Denis Urubko, Eduardo Martínez de Pisón, Alex Txicon, Chus Lago, Silvia Vidal, Juanjo San Sebastián, Ferran Latorre, Òscar Cadiach, Catherine Destivelle, Krzysztof Wielicki, Edurne Pasaban o Núria Picas. 

 A més, cada any ofereix la possibilitat de visionar documentals de primer nivell, guardonats internacionalment i que no compten amb una distribució en els circuits comercials. Documentals que fan viure aventures i reptes extraordinaris, on la fita dels seus protagonistes és la pròpia superació.

El Cicle de Muntanya s’emmarca en la programació estable de l’Auditori Diputació, amb diferents cicles temàtics que refermen el protagonisme d’aquest espai com a referent cultural a la demarcació. Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2023 a www.dipta.cat/ciclemuntanya.