.

Actors disfressats. Foto: Soraya Rodríguez

Avui dissabte 18 de maig és el penúltim dia que podem gaudir de l’experiència Tàrraco Viva, el festival romà per excel·lència de Tarragona que celebra la seva 21ª edició i que va començar el passat 5 de maig i acabarà demà diumenge. Enguany el festival ha volgut dedicar una important part de les activitats a donar a conèixer una mica millor, si cap, el món urbà de l’antiguitat clàssica, especialment les ciutats romanes, així com algunes gregues i de l’antic Egipte. I ho han aconseguit amb èxit portant al festival actes i espectacles d’allò més originals i variats.

Paradetes de menjar i altres productes artesanals. Foto: Soraya Rodríguez

Musivarius, una parada de manualitats. Foto: Soraya Rodríguez

Parada Fullonica. Foto: Soraya Rodríguez

Parlem amb Janet i Fermí, dos actors participants dels espectacles que s’ofereixen al Teatre Romà de Tarragona: «Recomanaria l’experiència 100% ja que tot el que és reconstrucció feta per gent que sap de què parla com els arqueòlegs per exemple, que t’expliquen bé les coses, o personatges que hi han escenificant els actes, acosten l’època romana a la gent. Perquè hi han llibres que ho expliquen, sí, però veure en directe es molt millor», aclareix Janet. Ells venien de públic fins que van passar a formar part de l’elenc d’actors de Tàrraco Viva fa 5 o 6 anys. «La gent té gana de Roma, i a més a més, Tarragona és una ciutat ideal. Els que som d’aquí som conscients que cada vegada que aixeques una pedra trobes alguna cosa», bromeja Fermí. Els dos estan d’acord que el millor d’aquesta edició és «la gran novetat de l’ús que s’ha fet del teatre Romà que s’obre per primera vegada al públic per fer representacions teatrals després de 2000 anys. «Estan les entrades del teatre exhaurides», asseguren.

Janet i Fermí (a la dreta), actors de Tàrraco Viva. Foto: Soraya Rodríguez

Des de recreacions històries del món dels gladiadors fins monòlegs que parlen d’històries plenes de sentiments, passant per narracions, tallers, conferències, debats, lectures i exposicions. Fins i tot, s’han difós documentals sobre arqueologia i història a la sala d’actes de l’Antiga Audiència de Tarragona. Als creadors de Tàrraco Viva no se’ls ha escapat cap detall i es que els visitants també poden gaudir dels menjars de l’època  amb la oferta gastronòmica que ofereix l’Associació de Restaurants de Tàrraco Via.

Així mateix, als jardins del Camp de Mart trobarem un espai de productes de divulgació del patrimoni històric: museus, rèpliques arqueològiques, llibres, etc. Aquí també, podem trobar diferents paradetes on comerços locals, tallers o particulars participen oferint una petita mostra de la seva professió però transportant-la als segles II a. C. Així ho explica, per exemple, Carles, un mecànic que assegura que aquest any hi ha més visitants que els anteriors, ha volgut compartir amb la gent com era la professió fa uns quants milers d’anys, des de fa 4 anys al festival. «Es feien les mateixes coses, amb diferents mecàniques. Abans el ferro es fonia i donava forma gràcies al calor del carbó. Els encenedors eren peces de ferro les quals es picaven amb pedres que treien espurnes i aquestes, a la vegada, es prenien amb palles que es posaven a sota.» explica. Anna Maria, qui assegura que «les ventes enguany són més fluixes que l’anterior edició», per la seva part, és propietària d’un taller artesanal i munta la parada de bijuteria basada en la època dels romans des del primer any que es va crear Tàrraco Viva.

Carles, participant. Foto: Soraya Rodríguez

Anna Maria, propietària del taller de bijuteria. Foto: Soraya Rodríguez

Fa temps que hi vinc, jo era professora i ja fa anys que venia amb els alumnes“, conta la Consolació, una tarragonina que també recomanaria l’experiència de Tàrraco Viva. Eduard i Loli, una parella acompanyada del seu fill petit que assisteix cada any al festival, asseguren que troben a faltar els cavalls als espectacles

Jocs amb nens i grans. Foto: Soraya Rodríguez

Tàrraco Viva ha volgut reservar una part del seu festival per a dedicar-lo a les dones, concretament, les dones de l’antiguitat i així descobrir històries que fins ara desconeixíem. S’han portat a terme conferències, debats i monòlegs entre d’altres, parlant especialment del paper de la dona de llavors. Una temàtica interessant i molt encertada per l’actualitat que vivim.

Gaudia Veneris, parada d’artesania. Foto: Soraya Rodríguez

Els nens no han estat pas oblidats al festival, ja que per a ells també hi han jocs i temàtiques dirigides. Nens i nenes poden gaudir participant activament a jocs com per exemple disfressar-se de legionaris o muntar mosaics de l’època. Un espai on aprendre a com era la vida dels nens a l’època romana i ficar-se en la seva pell.

Maquillatge per a nens i nenes. Foto: Soraya Rodríguez

És, sens dubte, tota una experiència inoblidable que milers de persones viuen cada any on gaudeixen i aprenen a parts iguals i una gran oportunitat per donar a conèixer Tarragona i tots els secrets que guarda. Podeu accedir a la programació de Tàrraco Viva en aquest enllaç.

Actors professionals. Foto: Soraya Rodríguez

Per Soraya Rodríguez Barrios.