.

Presentació a Centcelles dels treballs realitzats

Aquest dimecres 26 d’abril s’ha fet a la vil·la romana de Centcelles l’acte de presentació dels treballs realitzats dins del projecte « Centcelles, el nostre objectiu » durant el curs 2016-2017.

El projecte, iniciat durant el curs 2012-2013, ha arribat a la seva cinquena edició, organitzat per l’Ajuntament de Constantí i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona amb la col·laboració de l’empresa Repsol i la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut Constantí.

L’acte, que s’emmarcava dins del cicle  « Fes Cultura, Fes Salut » de l’Ajuntament de Constantí, ha comptat amb la presència de tots els alumnes implicats en el projecte, dels seus professors i professores, així com dels representants de les institucions organitzadores: l’alcalde Oscar Sánchez i la 1ª Tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Dolors Fortuny, en representació de l’Ajuntament de Constantí; Pilar Sada, conservadora del MNAT i responsable de l’àrea de Difusió, Educació i Exposicions; i Josep Bertran, cap de comunicació de Repsol.

“Centcelles, el nostre objectiu” és un projecte educatiu i de participació ciutadana envers el patrimoni . Per aquesta cinquena edició s’ha plantejat un nou repte: fer una exposició entre tots els participants, que reflexioni sobre el valor de la Història.

Els objectius fonamentals d’aquest projecte han estat:
. Fer una aproximació al procés de construcció del pensament històric.
. Constituir els alumnes en protagonistes d’aquest aprenentatge.
. Plantejar la resolució de qüestions concretes.
· Realitzar  un treball col·laboratiu.
. Col·laborar en el desenvolupament del pensament crític.
· Sensibilitzar sobre l’herència comú.
· Elaborar les propostes, tenint en compte el producte final: una exposició.

Els aspectes metodològics més rellevants han estat: la tria de les línies a treballar; la distribució en grups pel seu desenvolupament; la utilització de diferents fonts per al coneixement històric (orals, documentals, gràfiques…); el treball de camp; la materialització de les propostes a partir del coneixement dels llenguatges expositius.

Com sempre, el projecte ha partit del coneixement del Conjunt monumental de Centcelles, amb activitats realitzades al propi monument i, també, a l’exposició “Re-descobrint Centcelles”.

Les propostes dels diferents centres educatius s’han concretat en les següents línies de treball:
· La història personal, que han treballat l’Escola Centcelles i l’Institut Constantí, amb la recerca de la història dels propis alumnes, de les seves famílies i dels seus avantpassats i la realització de materials molt diversos com les autobiografies, arbres genealògics, línies de vida, autoretrats, vídeos i gravacions, així com recerca de patrimoni personal significatiu.
. La Història de les escoles a Constantí, que ha desenvolupat l’escola Mossèn Ramon Bergadà, a través de la recerca documental sobre l’evolució de l’educació a Constantí, així com el recull, a través de gravacions i vídeos de l’evolució de la pròpia escola i de les experiències educatives anteriors, realitzat pels alumnes i en el qual han participat les famílies, exprofessors i directors del centre, així com gent gran de Constantí.
· La Història de Constantí, que ha treballat el Col·legi Turó, amb la realització d’una línia cronològica de Constantí, amb els principals esdeveniments de l’evolució de la població i la realització d’una maqueta de la sala de la cúpula de Centcelles a l’actualitat, com a element més antic i significatiu del patrimoni de Constantí i eix de treball de tot el projecte.