.

La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el regidor de Governació, José García; el sotsinspector cap de la Policia Local, Miguel Ángel Marchal; el director territorial dels Serveis d’Interior, Joan Carles de la Monja, i la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begoña Curto.

L’Ajuntament de Torredembarra potenciarà la Unitat de Mediació de la Policia Local i hi destinarà més mitjans. Així ho ha explicat el regidor de Governació, José García, en el marc de la 2a Jornada de Mediació Policial que té lloc avui al municipi. Cal recordar que fa tot just un any que es va crear aquesta unitat  i que prop del 50 % dels expedients oberts s’han resolt amb acord entre les parts.

El regidor José García ha destacat que cal gestionar els conflictes evitant la judicialització i que la mediació és un camí a potenciar. Sobre aquesta qüestió, el sotsinspector cap de la Policia Local de Torredembarra, Miguel Ángel Marchal, ha explicat que la jornada serveix per donar a conèixer punts de vista i experiències en l’àmbit internacional, estatal, català i local. També s’ha mostrat favorable a la mediació com a font de resolució de conflictes i per la prevenció abans que la reacció.

Concretament, el balanç del primer any de la Unitat de Mediació de la Policia Local de Torredembarra és el següent: entre el mes d’octubre de 2016 i fins a l’actualitat, la Unitat de Mediació ha registrat 27 expedients, dels quals 11 van concloure amb un acord signat, 3 es troben en procés de seguiment de l’acord signat, 3 més resten pendents de mediació, i 10 no van poder iniciar el procés per disconformitat amb les condicions de la mediació o per trobar-se, el fet en qüestió, denunciat en un altre estament.

Pel que fa les causes d’aquests 27 expedients, la majoria corresponen a problemes de convivència veïnal, dins dels quals destaquen les queixes per sorolls, límits de finques i poda d’arbres. En menor mesura, s’han atès conflictes entre associacions i comunitats de veïns, així com reclamacions per deutes impagats.

Les ponències de la jornada són les següents:

‘La mediació en altres països i cultures’

Rosana Gallardo Campos, inspectora de la Policia Local de Vila-real, responsable de la Unitat de Mediació Policial (UMEPOL), llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, subdirectora de la càtedra ‘Mediació Policial Ciutat de Vila-real’ subscrita amb la Universitat de Jaume I de Castelló, experta universitària en Ciències Policials, postgrau en Violència Escolar, postgrau en Educació Vial, màster en Protecció Civil i Gestió d’Emergències, professora de l’IVASPE, formadora de formadors, membre del Comitè Organitzador del I i II Congrés Iberoamericà de Mediació Policial.

‘La mediació vista des de l’àmbit judicial’

Raquel Alastruey Gràcia, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona, llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, membre de Jutges per la Democràcia i del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME), màster en Mediació per la Universitat Pompeu Fabra.

‘La Mediació en l’àmbit de la policia autonòmica de Catalunya i la Mediació dels Mossos d’Esquadra a la comarca del Tarragonès’

Francesc Xavier Pastor Palacios, inspector cap Àrea de Mediació, Negociació i Responsabilitat Social Corporativa dels Mossos d’Esquadra. Leandre Martínez Martínez, caporal responsable de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat.

‘L’eficàcia de la mediació policial, gestió d’un conflicte’

Adrián Hierro Batalla, oficial de la Policia Local de Vila-real, adscrit a la Unitat Operativa i responsable de la Unitat de Diversitat (UNIDIPOL), unitat premiada l’any 2013 amb el Premi Nacional Daniel Wagman, membre de la Unitat de Mediació Policial (UMEPOL).

La inauguració de la jornada també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira; el director territorial dels Serveis d’Interior, Joan Carles de la Monja, i la subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya, Begoña Curto.