.

Fàbrica d’Ercros a Vila-seca. Foto: Ercros

Ercros invertirà 10 milions més del previst en la planta de producció de clor amb tecnologia de membrana de la fàbrica Vila-seca I (al polígon petroquímic Sud de Tarragona), cosa que permetrà que l’estructura augmenti la producció prevista fins les 120.000 tones a l’any, que és el màxim permès per l’autorització ambiental. L’ampliació de la inversió de l’anomenat Pla Act es deu a la millora de les previsions de mercat.

Tancament de les plantes de tecnologia de mercuri al desembre

El pla preveu el tancament de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri a partir de l’11 de desembre, data màxima imposada per la Unió Europea per al cessament d’aquesta tecnologia. En un comunicat, Ercros afirma que encara no ha pogut estimar el nombre de persones que es veuran afectades pel tancament, i que preveu “oferir alternatives de recol·locació a la major part dels treballadors” de les plantes afectades (la de Vila-seca i la de Flix).

Serà el primer fabricant de clor d’Espanya

Aquesta inversió addicional a la planta de Vila-seca, juntament amb l’augment de la capacitat de la planta de Sabiñánigo també prevista en el pla, elevarà la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana d’Ercros fins a les 165.000 t/any i, segons l’empresa, els situarà com el primer fabricant de clor d’Espanya.

Instal·lacions d’Ercros al polígon Sud.

63,7 milions d’euros del pla d’adaptació

Amb aquest 10 milions addicionals, l’import de les actuacions previstes en el Pla d’adaptació al canvi tecnològic («Pla Act»), que abasta el període 2016-2020, arribarà fins als 63,7 milions d’euros. Segons Ercros, les actuacions estan sent executades segons el calendari previst.

L’objectiu del pla és la substitució de les plantes de producció de clor amb tecnologia de mercuri, prohibides per la Unió Europea, per les de tecnologia de membrana, que està considerada per la normativa europea com a millor tecnologia disponible («MTD») i, per tant, no està afectada per la prohibició.

Finançament del pla

Per finançar el Pla Act, Ercros ha obtingut crèdits, principalment, del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. La resta, que suposa el 43,7% de l’import total del pla, està previst que es financi, principalment, amb els recursos generats per la pròpia empresa, amb l’objectiu de mantenir les actuals ràtios de solvència i palanquejament per sota de 2 i 0,5, respectivament.

Les fases d’implantació

El pla s’implantarà en dues fases. La primera, prèvia al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2016-2017 i preveu inversions per un import de 45,7 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen, fonamentalment, a l’ampliació de la capacitat de les plantes de producció de clor amb tecnologia de membrana i a noves plantes de la divisió de farmàcia. Totes elles estan o bé finalitzades o avancen segons el termini previst.

La segona fase, posterior al cessament de la producció de clor amb tecnologia de mercuri, abasta el període 2018-2020 i preveu inversions per un import de 18 milions d’euros. Les inversions d’aquesta fase corresponen a l’ampliació de la planta de tauletes per al tractament d’aigua de la piscina i a actuacions específiques de la divisió de química intermèdia. Totes elles persegueixen augmentar la capacitat de fabricació d’aquells productes que tenen instal·lacions pròximes a arribar al 100% de la seva capacitat.