.

.

TOTS 21

ERC ha estat la segona força més votada a la demarcació (23,7% del sufragi) i ha aconseguit cinc diputats.

Esquerra Republicana es fixa com a objectiu restituir el Govern “legítim” amb Carles Puigdemont al capdavant. Així ho ha explicat la número dos d’ERC i secretària general del partit, Marta Rovira, després d’analitzar els resultats de les eleccions del 21-D. A més, en roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula dels republicans, ha assegurat que ERC “no contempla alternatives a Puigdemont” de cara a la investidura del futur president de la Generalitat. De la mateixa manera, Rovira ha aprofitat per exigir al president espanyol, Mariano Rajoy, que assumeixi el “fracàs” de la seva estratègia, que “respecti el mandat democràtic” favorable a la República i i que faciliti “el retorn” dels que estan a Brussel·les “amb garanties” i la sortida de la presó del líder d’ERC, Oriol Junqueras, el que fos conseller d’Interior, Joaquim Forn, i els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Marta Rovira ha volgut ser meridianament clara. El “mandat democràtic” del 21-D ha fet passar JxCat per davant d’ERC i, per tant, si Puigdemont demana ser president, els republicans treballaran per “fer realitat aquesta possibilitat”. “No contemplem alternatives, anem a pel tot, anem a ser lleials amb el que han decidit els ciutadans. Volem obrir les vies de diàleg que siguin necessàries perquè es respecti el resultat electoral. Els ciutadans han decidit que uns diputats tornin i surtin de presó. I ens concentrarem en fer possible això”, ha assenyalat la republicana.

I és que, a dia d’avui, ERC no vol ni pensar en què faria si Puigdemont no pot tornar a Catalunya o si és empresonat només posar els peus a l’Estat. “Entenem que el que hem de fer és restituir el Govern legítim i el president legítim. A més, si JxCat proposa Puigdemont, aquesta ha de ser una possibilitat real”, ha dit, tot afegint que “el que és inaudit és la posició de Rajoy”. “Tenim moltes més raons avui perquè aquesta situació acabi. Avui la pressió l’ha de tenir el govern espanyol, Rajoy, la Fiscalia i el Suprem. Qui ha de reflexionar profundament és el govern espanyol”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha estat molt clara en reclamar a Rajoy que “assumeixi negociar amb els que volen conformar un Govern, amb els que tenen el mandat majoritari, amb el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras”. “I això significa que ha de posar fi a l’exili forçós i a la presó injusta, i assumir la via dialogada amb aquells que tenen una majoria a Catalunya”, ha afegit. La republicana, de fet, insisteix en “exigir la via dialogada i negociada” a Rajoy. “Puigdemont hauria de poder tornar amb garanties igual que Junqueras hauria de poder sortir de la presó i assumir, tots i cadascun d’ells, les tasques i gestions oportunes per fer valer el mandat democràtic”, ha conclòs.

Rovira, però, ha tingut encara un altre missatge per a Rajoy i la seva interpretació sobre els resultats del 21-D. “Els més de dos milions que es manifesten a favor de la República i la independència, ja no són persones que fan manifestacions, són un mandat democràtic estable. Fins a quatre vegades hem passat per les urnes i ahir també, en una campanya contra pronòstic, amb repressió, presó i exili. I aquets més de dos milions a les urnes han generat un mandat democràtic en unes eleccions clarament imposades per Rajoy”, ha dit per tal de forçar el president espanyol a reconèixer la voluntat independentista dels catalans.

Pel que fa a la formació del futur Govern, Rovira no ha volgut entrar en detalls, però ha insinuat que ERC preferiria un executiu amb la presència de més formacions a part de la seva i JxCat. “Iniciarem d’immediat converses per fer un Govern fort, el més ràpid possible, perquè no podem esperar més. Volem un Govern fort i per nosaltres això és un Govern que tingui una representativitat molt amplia. Aspirem al Govern el més representatiu possible, amb la màxima transversalitat i amb quantes més sensibilitats millor”, ha sentenciat.

La imputació de Rovira

Per últim, preguntada per la inclusió de Rovira en el llistat d’investigats pel Suprem per rebel·lió i sedició, la republicana no ha volgut pronunciar-se a fons. “És sorprenent conèixer interlocutòries que diuen que els manifestacions de l’11 de Setembre són de rebel·lió i sedició. Si segueixen en aquesta línia ens podem esperar qualsevol disbarat. Hem estat ratificats per les urnes, els ciutadans segueixen obstinats en que aquest país segueixi avançant. Demanem que es respecti el mandat”, s’ha limitat a dir, tot afegint que ni ella ni el partti han “rebut cap notificació” sobre la imputació i s’han “assabentat pels mitjans. “Tampoc és digne d’un estat que es vol continuar homologant com un estat de dret”, ha conclòs.

ANC