.

Subestació d’Endesa a Tarragona Foto:Cedida

En  referència a l’amenaça d’Endesa perquè els ajuntaments es facin càrrec del 50% del deute de les famílies que no paguen les factures o els hi tallaran la llum a partir del dia 1 d’octubre, la portaveu del GM d’En Comú-Podem, Carla Aguilar-Cunill, ha assenyalat que “la Llei 24/2015 del Parlament de Catalunya tracta de les mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i estableix la protecció de les persones en situació de risc d’exclusió davant dels talls de subministraments, que puguin acordar les companyies subministradores per manca de pagament. Aquesta llei s’havia de desenvolupar amb reglaments i convenis amb les companyies, però això no s’ha produït i s’ha quedat sense regular.”

Durant les darreres setmanes, Endesa ha fet arribar als ajuntaments una Carta en la qual reclama que els municipis paguin el 50% del deute de persones i famílies en situacions vulnerables, que són impagadors, en cas contrari, amenacen amb talls de subministrament a partir del dia 1 d’octubre.

Per la seva banda, Xavier Puig i Andreu, portaveu del Grup Municipal d’ERC-MES declara: “com a representants de la ciutadania, tenim l’obligació de protegir-la, i en especial a les famílies en situació d’exclusió social. No tolerarem l’amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables de la nostra ciutat. Les empreses que es lucren amb serveis elementals com la llum, l’aigua o el gas han d’assumir el compliment de la legalitat vigent a Catalunya, que protegeix els drets energètics de les persones en situació de vulnerabilitat.”

Aquesta moció neix de la declaració de Terrassa, la voluntat de la qual és donar una resposta conjunta a la carta d’ENDESA. Dita declaració, entre altres, indica que: “no assumim aquest deute, no el reconeixem, perquè no hi ha cap conveni que estableixi de qui és el deute i demanem que hi hagi corresponsabilitat”.

A la reunió es va acordar exigir a Endesa la condonació del deute de les famílies en situació de pobresa energètica que han contret amb la companyia els darrers anys i també la retirada de la carta que la companyia ens ha enviat als ajuntaments. Entre els acords, ressalta la unitat de les administracions públiques en la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable, promovent la negociació amb les companyies i l’establiment dels convenis previstos a la llei.

És per això que, d’acord amb la Declaració de Terrassa, els grups municipals d’ERC-MES i En Comú-Podem presenten una moció al proper plenari del 30 de setembre, per respondre contundentment a les amenaces d’Endesa.