.

El nou alcalde, Joan Díaz, felicitat per Pau Ricomà, portaveu municipal d'ERC a Tarragona. Foto Tarragona21

El nou alcalde, Joan Díaz, felicitat per Pau Ricomà, portaveu municipal d’ERC a Tarragona. Foto Tarragona21

ERC, la quarta força sorgida de les passades eleccions municipals, s’ha fet aquest matí amb l’alcaldia del Catllar per mitjà de l’anunciada moció de censura presentada per l’oposició, de la mà d’una dividida CiU i amb el suport d’Iniciativa per Catalunya i la formació independent UNICAT, el regidor de la qual va ser temps enrere regidor del PSC i primer secretari local. Queda així apartat de l’Alcaldia el socialista Antonio López només un any després d’haver accedit al mandat. Els quatre regidors del PSC no han pogut evitar la suma dels de l’oposició (7).

La moció, que s’ha viscut apassionadament en un ple extraordinari que ha obligat a habilitar megafonia i una pantalla gegant a la plaça de l’Ajuntament, s’ha fonamentat en un reguitzell de durs retrets de l’oposició envers López i el seu equip. L’han acusat d’actuar de manera “irresponsable” a l’hora de presentar els pressupostos, d’actuar de manera “parcial”, de tenir “un consistori paralitzat”, de “pèrdua de credibilitat” i “de manca de confiança amb l’oposició”. Els partits també l’han acusat de no haver estat capaç de crear aliances ni amb una sola formació durant l’any transcorregut des de la investidura.

López ha respost negant la major amb un to vehement, amb dures invectives i assegurant repetidament que el pacte per la moció ja estava cuinat “des del primer dia del nou mandat”.

La pluja d’acusacions ha estat unànime per part de l’oposició. El que seria nou alcalde, Joan Díaz, ho ha resumit en un seguit d’incompliments, de “falta de rigor”, per fer un “ús pervers” de l’alcaldia, i ha detallat les accions que els han dut a la moció: incloure als pressupsotos tres partides d’ingrés de l’IBI de la nova presó, per valor de 750.000 euros -que l’oposició considera que “no es cobrarà”-, per la “manca de consulta” sobre temes de pes del municipi i per no solcionar problemes com la manca d’espai de l’Escola d Música, de “no ser transparents” i d’enfrontar les entitats del poble.

Díaz, no obstant això, ha extès la mà al PSC en el nou període polític que s’obra al Catllar i s’ha compromès a treballar per tota la població.

El portaveu d’ICV, Marcelo Tarantino, ha estat especialment rotund quan ha resumit l’esperit de la moció: l’any de mandat de López s’ha caracteritzat per “la irresponsabilitat i la temeritat, posant en greu risc l’estabilitat del municipi amb els pressupostos”, a més d’haver protagonitzat un seguit de “constants acusacions” contra l’opsició, que han provocat “que estem farts de la falta de claredat i capacitat de gestió”.

Carls Guillén, el cap de CiU, ha afirmat que López li havia ofert un any i mig d’alcaldia en ls converses dels darrers dies, fet que ha negat l’encara alcalde.

López ha carregat en el seu torn de paraula afirmant que l’oposició “es passa pel forro la democràcia” i ha defensat que aquesta “no és només votar, sinó defensar les decisions dels ciutadans”. López ha defensat en tot moment que el PSC va ser la llista més votada l’any passat amb quatre regidors i el que ara es consuma és “el pacte dels perdedors”, mentre acusava l’oposició de practicar la “compra de voluntats” amb “conspiracions fetes d’amagat” i amb l’ús “d’una trànsfuga”.

López ha contraargumentat afirmant que el 80 per cent de les propostes dels plenaris han estat aprovades “per unanimitat”, destacant que l’oposició no li va presentar mai propostes “per a incloure als pressupostos”.

Antonio López, al final del ple. En primer terme a l'esquerra, Xavier Sabaté. Foto: Tarragona21

Antonio López, al final del ple. En primer terme a l’esquerra, Xavier Sabaté. Foto: Tarragona21

Expectació ha provocat la intervenció de la regidora de CiU Goretti Gatell, titllada per López i pel PSC com a “trànsfuga”, ja que no és militant de CDC i ha actuat divergent de l’interès del cap municipal, Carles Guillén. Aquest no va signar la moció de censura, però avui finalment l’ha votada, tot i que no s’ha volgut incorporar a l’equip de govern.

Goretti Gatell ha situat en el “descontrol de les despeses” una de les causes de la moció i ha recordat que en la investidura de López com a alcalde ja no hi va votar a favor. Aleshores, l’oposició va votar el candidat d’ERC, però una directriu de CDC de Tarragona va donar l’alcaldia a López.

López es tornarà a presentar a les municipals

Aquest ha afirmat que ha demanat al seu partit que no torni la pilota i provoqui mocions de censura en llocs on governen conjuntament CiU i PSC, casos del Morell i del Consell Comarcal del Tarragonès. En declaracions a la premsa i després del ple, López ha dit que es tornarà a presentar a les municipals dins de tres anys “amb més força que mai”.

Josep Fèlix Ballesteros, amb Assumpte Escarp

Josep Fèlix Ballesteros, amb Assumpta Escarp

La tensa jornada viscuda en el minúscul saló de plens de l’Ajuntament ha suposat un espectacular desplegament de polítics del PSC, començant per l’alcalde de Tarragona i primer secretari de la Federació del PSC, Josep Fèlix Ballesteros; la secretària d’Organització del PSC, Assumpta Escarp; el president del PSC al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, el proper alcalde de la Selva, Josep Masdeu, o regidors de municipis del Tarragonès, a més del candidat al Congrés Joan Ruiz o el diputat al Parlament Carles Castillo.

Per ERC s’han vist cares conegudes, com les del tarragoní Pau Ricomà, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira o el diputat Ferran Civit. Sorollosa ha estat l’absència de caps de files de CiU a Tarragona, que en tota la setmana no han comparegut davant la premsa ni han donat cap explicació del que estava passant.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */