.

Complexe de Repsol a la indústria química de Tarragona.

Complexe de Repsol a la indústria química de Tarragona.

Esquerra Republicana presenta una Proposició no de Llei al Congrés per tal que l’estat apliqui la normativa europea que permeti la implantació de xarxes de distribució elèctrica tancades. Amb aquesta proposta els republicans donen continuïtat a la demanda que va presentar el grup municipal a l’Ajuntament de Tarragona en forma de moció el juny passat.

En paraules de Jordi Salvador, diputat d’ERC al Congrés dels Diputats, “amb aquest sistema podríem abaratir un 30% el preu de l’energia per al sector industrial i evitaríem deslocalitzacions. A Tarragona tenim 40.000 llocs de treball que depenen de la indústria i per garantir la seva continuïtat és fonamental rebaixar els costos energètics que suporten”.

“És una demanda històrica del territori que reivindica l’AEQT i el sector químic per garantir la competitivitat de la nostra indústria. Des d’ERC estem fent un front comú en totes les institucions on tenim representació per tal d’implantar les condicions de competitivitat que marca la Unió Europea i que l’estat ens nega”, afirma el portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà.

Les xarxes de distribució elèctrica tancades estan implantades en diversos països d’arreu d’Europa i permeten accedir al sistema elèctric com un únic consumidor abaratint els costos de les indústries que es relacionen entre sí en polígons concrets.

Salvador explica que la Proposició no de Llei es debatrà properament a la Comisió d’Energia del Congrés dels Diputats i apel·la a la coherència de tots els partits polítics a l’hora de defensar els interessos de la química, tant a Tarragona com a Madrid. Des d’ERC afirmen que, si s’aprova la PNL, el següent pas serà fer una Proposició de Llei per aplicar aquesta normativa.

Per la seva banda, la senadora d’ERC Laura Castel explica que ha fet arribar la demanda d’aplicar la normativa de xarxes elèctriques tancades a la Comissió Mixta de la Unió Europea al Congrés liderada pel comissari d’Acció pel Clima i Energia Arias Cañete. “Des del 2009 està aprovada la normativa europea que contempla aquesta possibilitat i al 2011 s’hauria d’haver aplicat, però encara no s’ha incorporat a la legislació espanyola. Espanya és un dels països amb l’energia elèctrica més cara i això ens resta competitivitat amb altres països europeus”, conclou la senadora Laura Castel.