TARRAGONA 21

El conseller de Territori de Tarragona, Xavier Puig, durant la roda de premsa sobre el projecte urbanístic de Mas d’en Sorder. Foto: Eloi Tost

El principal partit del govern de Tarragona, ERC, ha canviat d’opinió respecte al projecte urbanístic de Mas d’en Sorder, que preveu la construcció d’una urbanització amb 222 habitatges i la restauració d’una antiga masia amb una cúpula modernista per fer-hi un hotel.

La setmana passada ERC, PSC, Ciutadans i PP van aprovar la iniciativa en la comissió de Territori municipal, fet que va aixecar moltes crítiques d’altres grups de l’oposició i d’entitats ecologistes, ja que Mas d’en Sorder es troba dins l’espai de l’Anella Verda. Amb el gir d’ERC, hi ha una majoria contrària, juntament amb ECP, Junts per Tarragona i la CUP. La paralització del projecte podria comportar indemnitzacions per als promotors.

El conseller de Territori, Xavi Puig, ha anunciat que s’ha retirat de l’ordre del dia del Plenari municipal del proper divendres l’aprovació definitiva del Text refós del Pla parcial urbanístic 43 Mas d’en Sorder. El conseller ha afirmat que “aquest pla va ser aprovat per l’anterior govern però no respecta l’objectiu polític de l’urbanisme sostenible que defensem des del govern de Tarragona, i per tant entenem que mereix ser repensat”.

El regidor ha explicat que el pla el va aprovar el govern anterior, que també el va avançar de sexenni , i va ser dels espais que en la negociació del POUM no es va poder salvar, tot i que està al mig de l’anella verda. Tot i això, ha assenyalat que els promotors han fet bé la seva feina, i malgrat que els seus interessos són perfectament lícits, «el govern ha de mirar per tota la ciutat». Respecte el Pla, ha dit que pot tenir alguns aspectes positius com la gestió forestal, l’arranjament de camins o l’establiment de places hoteleres. No obstant això, el conseller ha valorat negativament el fet de “fer un altre tros de ciutat allunyat del centre, amb 237 habitatges baixos fent la funció de segones residències vinculades al golf. Aquest no és el model que volem per Tarragona, perquè defensem la ciutat cohesionada i sostenible”.

En relació a la Comissió de Territori celebrada la passada setmana, Puig ha afirmat que «vam poder constatar que podíem aglutinar el suports polítics suficients per salvar i protegir aquest entorn de l’Anella Verda», en referència a la CUP i JxT.

Xavi Puig ha afirmat que molts ciutadans i ciutadanes i moltes entitats els hi han mostrat la seva preocupació pel pla, i per això han decidit aprofitar aquesta oportunitat per sumar una majoria política. “Escoltar tothom, entendre’ns amb les altres forces polítiques, preservar el medi l’anella verda i no arronsar-se davant de ningú és el que ens converteix en el govern del canvi que necessitava la ciutat».

Per aquests motius, no s’ha inclòs el punt a l’ordre del dia del Plenari i s’ha proposat la via de la modificació del POUM en aquell àmbit com a possible solució. “S’ha obert una línia de diàleg amb tots els partits per repensar el creixement d’aquell sector i el model de ciutat que volem, però necessitàrem que el govern rebi els suports oportuns». Durant aquest període “veurem si tenim suports suficients per aprovar una modificació de l’àmbit del PP43 que volem enfocar-lo amb l’anul·lació de la construcció dels 230 habitatges”.

Finalment el regidor de Territori també ha mostrat la preocupació del govern per la preservació i millora del corredor biològic i humà de l’Anella Verda, en un context on «tots hem de lluitar contra l’emergència climàtica des de tots els fronts, també des d’un urbanisme sostenible».

Reacció socialista: ‘És un exemple més del caos d’aquest govern’

L’oposició ha començat a reaccionar a l’anunci. La consellera del Grup Municipal Socialista, Begoña Floria, ha criticat durament la decisió de paralitzar Mas d’en Sorder: «és un exemple més del caos d’aquest govern». Floria afegeix que el replantejament d’aquest pla parcial «és la constatació que aquest és un govern dèbil i sense criteri, que es deixa portar per pressions externes i que està sumint la ciutat en un caos». Segons la consellera socialista, la coalició d’ERC i els Comuns està confirmant que a Tarragona no hi ha direcció política i això comporta una inseguretat jurídica que acabarà enfonsant la ciutat: «ningú sap on construir, ni on s’acabarà paralitzant l’activitat econòmica».

La decisió de «repensar-se» Mas d’en Sorder se suma a la paralització del projecte del preventori de la Savinosa, a la de la Ciutat Residencial, com tampoc se sap que es farà amb la Tabacalera o quan arribarà la cessió del Palau d’Esports. Segons Floria, la ciutat està «amb una paràlisi constant», que comportarà que a Tarragona no es vulgui invertir per falta d’improvisació i planificació urbanística.

La CUP: ‘El Govern guanya temps’

Al seu torn, la CUP de Tarragona celebra que el govern hagi retirat l’aprovació definitiva del pla urbanístic de Mas Sorder, de l’ordre del dia del proper consell plenari. Es tracta, «sense cap mena de dubte», «d’una victòria de les entitats ecologistes de la ciutat que vetllen per la salvaguarda de l’Anella Verda».

Tanmateix, temen que aquesta decisió tan sols sigui una forma de guanyar de temps davant la pressió de la població. «El més lògic és que el govern de Ricomà hagués començat a treballar la modificació del Pla de Mas d’en Sorder des de l’inici del seu mandat, cercant les aliances necessàries, tant per aquest projecte com per la resta del POUM. En canvi, el debat s’inicia a tres dies de la seva aprovació definitiva, amb els previs vots a favor d’ERC i ECP d’aquest punt a la Comissió Informativa del passat dijous, en la qual només la CUP va votar-hi en contra».

La CUP manifesten la seva preocupació respecte la política urbanística que desenvolupen ERC i ECP, «doncs és evident que no disposen de cap full de ruta per plasmar la defensa que van fer tant a l’oposició com a la campanya electoral, d’un urbanisme sostenible que es contraposi al POUM actual».

Redacció