.

Imatge de dos voluntaris de Creu Roja Tarragona omplint el carro d’aliments per una persona en situació de vulnerabilitat. Foto: Eloi Tost

Diferents entitats socials de Tarragona han hagut de readaptar els serveis que ofereixen als seus usuaris amb la crisi del coronavirus. La Creu Roja, la Fundació Bonanit, Joventut i Vida o Cafè i Caliu han canviat el funcionament intern per seguir donant atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i alhora respectar l’estat d’alarma i el confinament de la població.

Així, el sistema d’entrega d’aliments o l’atenció a persones sense llar s’ha ajustat, amb mesures de protecció tant per als receptors de les ajudes com per als treballadors i voluntaris que les presten. Algunes organitzacions fins i tot han hagut d’ampliar els serveis a causa del context social actual.
Un exemple és la Creu Roja de Tarragona.

Fins ara, dos cops per setmana a la seva seu repartien aliments a més d’un centenar de famílies. Els usuaris entraven al magatzem i amb un carro anaven recollint els productes que els hi pertocaven, segons l’assignació dels serveis socials. Des de la setmana passada però, la situació ha canviat.

L’entitat ha extremat les mesures de seguretat per evitar contagis. Alguns voluntaris, d’edat més avançada, s’han quedat a casa i diversos treballadors assumeixen les seves tasques. Tots han de dur mascareta i guants, i fins i tot han col·locat un dispensador de producte desinfectant per a les mans. A més, els usuaris ara no passen de la porta i és el personal de la Creu Roja el que s’encarrega de preparar el carro amb els aliments per, després, entregar-lo al beneficiari. A banda, el repartiment s’ha passat a fer cada dia, per tal de tenir menys persones agrupades.

El dia a dia de l’associació Joventut i Vida també ha canviat força la darrera setmana. L’entitat servia fins a 300 dinars diaris a persones en situació de vulnerabilitat a Bonavista a través d’un menjador social. En el primer torn, s’entregava el menjar preparat a les famílies perquè se l’enduguessin a casa; mentre que en el segon els usuaris se’l menjaven allà mateix. “Vam decidir entregar un paquet d’aliments per a quinze dies a cada persona i tancar el menjador, perquè no podíem garantir la distància entre usuaris”, explica a l’ACN Encarna Quílez, directora del menjador social.

El principal problema que tenen ara és que aquests lots no tenen productes frescos, perquè es farien malbé. De fet, els darrers dies abans del confinament ja van tenir dificultats per aconseguir-ne, ja que s’abasteixen dels excedents de diferents supermercats. “Com que hi va haver gent que va comprar molt aquells dies, els supermercats es van quedar sense estoc i nosaltres no vam poder rebre excedents”, lamenta.

Alberg d’emergència al pavelló del Serrallo

Des de Joventut i Vida també han hagut de deixar de fer els àpats que preparaven i servien al carrer un cop per setmana per a persones sense sostre. Tanmateix, continuen cuinant cada dia per a ells. Ho fan per als que s’allotgen al pavelló del Serrallo, un alberg d’emergència que ha impulsat el consistori aquesta setmana, gestionat per la Creu Roja, i que pretén garantir el confinament d’aquests usuaris. Inicialment tenia 29 places, ampliables fins a 60. La nit de dijous a divendres ja hi han dormit 34 persones. “Nosaltres preparem els aliments i els menús, de dilluns a diumenge, tant l’esmorzar com el dinar i el sopar. La Creu Roja ve, ho recull i ho serveix al pavelló”, detalla Quílez.

El recurs és una “experiència nova al país”, segons apunta Anna Sabaté, coordinadora provincial de Creu Roja Tarragona. “Tenim experiència amb albergs provisionals per a situacions d’emergència, com un incendi. El que encara no havíem fet mai era muntar albergs que s’hauran de mantenir durant un temps en una situació de pandèmia i amb un col·lectiu poc habituat a seguir unes normes, per la seva condició de persones que viuen al carrer”, indica Sabaté.

El confinament per als que estan habituats a viure al carrer no és senzill i les organitzacions no poden forçar-los a estar en un únic espai contra la seva voluntat. Això ha fet que la Guàrdia Urbana de Tarragona i els Mossos d’Esquadra hagin imposat sancions de fins a 600 a aquestes persones sense recursos per estar-se al carrer, segons han assegurat des de diferents entitats.

Menys places a la Fundació Bonanit

El pavelló del Serrallo, en part, s’ha hagut d’habilitar perquè l’entitat que s’encarrega tot l’any de vetllar pels drets habitacionals dels sense sostre ha hagut de reduir la seva capacitat. Es tracta de la Fundació Bonanit, que per garantir la distància de seguretat entre usuaris, ha passat de tenir prop de 25 places, a només vuit. A les habitacions de tres llits, el del mig s’ha deixat lliure. I també han hagut de reservar dues cambres, que per ara estan tancades, per si algú agafa el coronavirus i se l’ha d’aïllar.

Josep Maria Carreto, director de la Fundació Bonanit, explica que malgrat tenen menys llits disponibles, han hagut d’incrementar els esforços. Principalment perquè fins ara feien un servei de nou del vespre a nou del matí. És a dir, sopar, dormir i l’esmorzar, que l’ofereixen conjuntament amb l’entitat Cafè i Caliu, situada al mateix edifici de la plaça Peixateries Velles de Tarragona. Des de fa uns dies però, hi són les 24 hores del dia. Això els ha obligat a contractar una persona més i a ampliar el servei de neteja, també als caps de setmana.

Més cura amb els pacients de VIH

Des de la Creu Roja de Tarragona s’han hagut de prendre mesures de seguretat addicionals per vetllar per la salut dels residents a la casa d’acollida que té l’entitat per a persones amb sida. Actualment tenen cinc usuaris, segons comenta la responsable del departament de VIH, Araceli Otón. “Hem limitat l’entrada de persones externes a la casa, com voluntaris i estudiants en pràctiques per aïllar-los del contacte exterior i poder-los prevenir de contagis”, apunta. Tampoc compten amb el servei de neteja habitual, que han de fer entre tots. Només hi poden accedir els educadors i el cuiner.

Otón assenyala que “a nivell d’evidència científica no sembla que els malalts de sida tinguin més risc d’infectar-se” del coronavirus, però “tenen un nivell de vulnerabilitat molt alt pel seu estat immunològic”, més dèbil, “i perquè tenen malalties respiratòries prèvies, o altres com diabetis”. Per extremar encara més les precaucions, han limitat l’ús dels espais comuns de la casa i a l’hora de dinar han incrementat la distància entre ells.

Eloi Tost – ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */