.

El grup Tarragona de l’associació catalana d’Enginyeria Sense Fronteres juntament amb la col·laboració de l’Associació d’Alumnes de Dret Ambiental de la URV organitzen les jornades: ‘Conflictes ambientals a Tarragona, resistències pel control popular del nostre territori’. La intenció és dialogar sobre el context en què es van generar aquests conflictes socioambientals, sobre els seus perquès i repercussions en el nostre dia a dia. Segons els organitzadors, “serà un espai de trobada que ens obrirà les portes de les diferents propostes sorgides en el si de la societat civil organitzada”.

D’una banda, tal com recorden des d¡Enginyeria Sense Fronteres, l’emmagatzematge geològic de gas Castor va ser el causant de moviments sísmics a les costes de Castelló i Tarragona el 2013. Els costos d’aquest projecte s’eleven a 4.400 milions d’euros, provocant que en l’actualitat i des de fa ja uns anys les organitzacions de la societat civil alcin la veu, organitzant fins i tot un judici popular el passat mes de juny.

D’altra banda i molt relacionada amb l’abrumadora expansió urbanística del litoral, l’Anella Verda s’erigeix com una eina d’ordenació territorial i ambiental que tendeix a la protecció legal de la Platja llarga de la ciutat de Tarragona.

Les jornades també comptaran amb la Plataforma Celnet que fa 9 anys que lluita per realitzar estudis de control de la qualitat de l’aire per saber realment l’afectació de la indústria petroquímica ubicada entre diverses poblacions del Camp de Tarragona.

Tanmateix, la cita servirà per destacar el macrocomplex BCN WORLD i la “dubtosa viabilitat de la seva operació urbanística”, que segons els organitzadors “amenaça clarament en generar enormes impactes ambientals i territorials. Davant d’aquesta situació, els líders polítics han defensat i continuen defensant la viabilitat tècnica i econòmica, amb la promesa de generar més d’11.500 nous llocs de treball”.

A més a més, la degradació del riu Siurana o la contaminació del pantà de Flix arran de l’activitat que porta a terme l’empresa Ercros i el cas de la pedrera d’Argentera són els últims casos on s’ha intentat explotar en gran manera el medi natural amb l’excusa sempre present de benestar econòmic i social o on no s’ha tingut una bona gestió dels residus provinents de les empreses que exploten el nostre territori.

El grup Tarragona d’Enginyeria Sense Fronteres “fa gairebé 10 anys que organitzen jornades al voltant del model energètic actual, els seus impactes i la seva afectació en les nostres vides. Aquest any es pretén donar rellevància a alguns dels conflictes ambientals del territori tarragoní per tal de conèixer el context i la història del conflicte, els actors implicats, com va sorgir i s’articula el moviment de rebuig al conflicte i les perspectives futures que ens esperen de cadascun d’ells”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */