.

Endesa, a través de la seva filial de distribució, e-distribución, destinarà més de 69 milions d’euros en el període 2021-2023 per desenvolupar i millorar la xarxa elèctrica de la demarcació de Tarragona. L’objectiu és incrementar la qualitat del subministrament que reben els 4,4 milions de clients que la Companyia té a tot Catalunya, és a dir, amb contracte d’accés a les infraestructures.

L’esforç en la millora de la qualitat és una de les prioritats d’Endesa i és per això que s’hi destinarà la meitat (51%) de la inversió global que es farà a totes les comarques tarragonines en matèria de distribució. En concret, Endesa preveu destinar prop de 137 milions d’euros a la xarxa elèctrica de la província durant aquests tres anys, al voltant d’un 20% més respecte a la previsió feta inicialment l’any passat. I és que, de fet, les inversions de cada trienni es plantegen a un any vista, de manera que l’any passat es van pressupostar un total de 114,6 milions d’euros per al període 2021-2023. Ara, però, la Companyia ha revisat la inversió prevista per aquest trienni que ja tenim en marxa i l’ha actualitzat a l’alça.

A més, la Companyia preveu generar a la demarcació al voltant de 400 llocs de treball indirectes associats a l’execució de les inversions que fan referència a la millora de la qualitat, una activitat que es generarà mitjançant contractistes.

L’esforç inversor visualitza la importància que Endesa dona a les xarxes de distribució, considerada la peça clau per a facilitar la transició cap a un model energètic descarbonitzat caracteritzat per una creixent electrificació de la demanda, el desenvolupament de les energies renovables i un percentatge cada vegada major de capacitat de generació elèctrica connectada directament a la xarxa de distribució. “Les tradicionals xarxes de distribució passives, que transportaven l’electricitat fins a la llar, es transformaran en xarxes actives i participatives, de manera que es posicionarà al client en el centre del sistema elèctric i es millorarà la qualitat del subministrament que rep. Des d’Endesa ja estem treballant per fer realitat aquesta transformació”, assenyala José Manuel Revuelta, director general d’Infraestructures i Xarxes d’Endesa.

El pla estratègic de la Companyia per als pròxims tres anys reconeix aquest paper protagonista de les xarxes i centra els seus esforços a millorar la digitalització, la fiabilitat, la resiliència, la flexibilitat i l’eficiència de l’extensa xarxa de distribució d’Endesa a Catalunya, que compta amb 45.669 centres de transformació, 334 subestacions i 98.910 quilòmetres de línies repartits entre les quatre demarcacions.

La digitalització s’estén per tota la infraestructura de la xarxa de distribució i permet aprofitar el potencial del big data i la intel·ligència artificial per a millorar l’operativa en un procés de presa de decisions cada vegada més basat en les dades.

L’esforç inversor serà continu i creixent des d’enguany i fins a 2023, amb l’objectiu de facilitar l’electrificació i transició energètica del país. A més, en aquests moments Endesa ja s’està treballant amb la Generalitat de Catalunya el pla inversor per al següent trienni, 2022-2024.

Automatització, telecontrol i sensors: una xarxa digitalitzada

Un dels eixos de l’estratègia d’Endesa és utilitzar les eines que proporciona la digitalització per a millorar i reforçar la qualitat de subministrament. En el període 2021-2023 es destinaran al voltant de 26 milions d’euros a l’automatització de la xarxa de mitjana tensió i la instal·lació de telecomandaments a la demarcació de Tarragona. El principal benefici dels telecomandaments és reduir el temps de restabliment del servei elèctric en cas d’incidència, ja que permeten realitzar maniobres a distància per a realitzar les primeres operacions i escurçar així el període de reposició del subministrament fins a un 20%.

Un altre dels elements clau en el procés de digitalització és la sensorizació de centres de transformació de la província, a la qual Endesa destinarà més de 21,3 milions d’euros fins al 2023. El desplegament de sensors permet monitoritzar l’estat dels transformadors i de les xarxes de baixa tensió, de manera que es pot observar l’evolució de paràmetres com les tensions i les temperatures per a, així, controlar el seu correcte funcionament i aconseguir una gestió digital preventiva i predictiva d’aquests actius.

A més, es destinaran més de 181,3 milions d’euros a reforçar i ampliar la xarxa de d’alta i mitjana tensió, inclosa la modernització de subestacions amb la instal·lació de sistemes de comunicació per a la seva gestió integrada i la posada en marxa de nous transformadors. A més, e-distribución preveu millorar i ampliar la infraestructura existent de línies de mitjana tensió per a reforçar la resiliència de la xarxa, especialment davant fenòmens meteorològics adversos que són cada vegada més freqüents.

Al marge d’aquestes partides, Endesa concentrarà l’esforç inversor entre 2021 i 2023 en el desenvolupament de xarxes per a la connexió de nous subministraments, el manteniment de la xarxa, la modernització i digitalització de sistemes, i accions de millora d’eficiència en l’organització.

Entre els projectes en marxa en destaca el Network Digital Twin, el bessó digital de la xarxa, una rèplica exacta dels actius de la xarxa amb la qual es poden realitzar simulacions en totes les condicions possibles. El Network Digital Twin obre la porta a la gestió de les xarxes basades en dades, a controlar en temps real el funcionament dels diferents components, realitzar un manteniment preventiu i interactuar amb el personal de camp de forma més eficient.

Redacció