.

.

TOTS 21

Acte d’entrega de la distinció als familiars amb l’alcalde Fran Morancho; la regidora de Cultura, Mei Benach; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font i la tècnica de Cultur. Foto: Cedida

Mont-roig del Camp ha celebrat, aquest divendres al vespre, un emotiu acte per distingir al primer Fill Il·lustre del municipi, el mestre Antoni Benaiges i Nogués. Recordem que el Ple de l’Ajuntament, de data 12 de maig de 2021, va aprovar per unanimitat el seu nomenament amb l’objectiu de dignificar la figura d’aquest mestre republicà, nascut a Mont-roig el 1903 i afusellat pels sollevats feixistes el 1936.

En l’acte, que s’ha celebrat a la Plaça Mossèn Gaietà Ivern, l’alcalde Fran Morancho i la regidora de Cultura Mei Benach han fet entrega de la distinció a Elisa Benaiges i Jaume Roigé, nebots del mestre Benaiges. L’acte ha comptat amb la intervenció de Jordi Font Agulló, director del Memorial
Democràtic, i Enric Aragonès, nèt d’Elisa Benaiges, que ha adreçat unes colpidores paraules a tots els assistents. Un altre dels moments més emocionants de la vesprada ha sigut quan la cantautora ebrenca Montse Castellà ha interpretat la cançó Lo mestre que va prometre el mar, composada especialment per Castellà quan va conèixer la història del mestre mont-rogenc.

Després de l’acte de distinció s’ha descobert la placa commemorativa dedicada a Antoni Benaiges, que s’ha col·locat davant de la seva casa natal, al carrer Major, 6. Amb aquesta intervenció, Mont-roig, s’integra a la Xarxa d’Espais del Memorial Democràtic.

Seguidament, la família Benaiges i el públic assistent han entrat dins el Centre Cultural Església Vella on han pogut visitar l’exposició Desenterrant el silenci. També s’ha pogut visualitzar el vídeo Antoni Benaiges i Nogués, el mestre que va prometre el mar, que recull les entrevistes realitzades a Elisa
Benaiges i Jaume Roigé sobre la història del mestre. El vídeo, de 5 minuts de durada, està disponible al canal Youtube de l’Ajuntament i les entrevistes completes es podran consultar fent una petició al Departament de Cultura de l’Ajuntament.

L’exposició Desenterrant el silenci és un projecte de memòria del fotògraf Sergi Bernal. La mostra presenta una trentena de fotografies que contribueixen a reconstruir la història del mestre a partir de l’exhumació de la fossa de la Pedraja, l’estiu de 2010, on es creu que podria haver estar enterrat amb altres 103 persones afusellades pel bàndol feixista. L’exposició estarà oberta fins al dia 19 de setembre de 2021, de dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 17h a 19h i el diumenge de 10h a 13h.