.

Imatge d’arxiu d’una agressió de quatre joves a un vigilant.

Claudio té 47 anys i en porta gairebé deu en el sector de vigilants de seguretat. Des de fa tres anys la seva empresa, Trablisa (amb seu a Palma de Mallorca) té la concessió de Renfe per exercir com vigilants a sobre dels trens de rodalies entre Tarragona i Barcelona. I ara ha decidit convocar pel seu comte i risc (“el meu sindicat no m’ha fet costat”), juntament amb uns companys més a títol individual agrupats sota la denominació ‘Vigilants Units’, una concentració el pròxim dimarts 29 de 12.00 hores a 13.30 hores a l’Estació de Renfe de Tarragona perquè “n’estem farts de ser considerats un zero a l’esquerra”.

“Ens diuen pugeu a un tren i apanyeu-vos com pugueu amb una porra de plàstic i unes manilles “, afegeix, recordant que en una situació com l’actual d’Alerta 4 “no disposem de cap arma per poder fer front a qualsevol acte terrorista perquè Renfe no ens deixa portar-les. De fet, no tenim ni armilles antibales. En portem un del plàstic perquè Renfe diu que costa massa diners. I això per no parlar de la manca de protocols per saber què fer en cas d’atac terrorista. Ningú ens ha trucat per dir-nos a qui hem de trucar ni com hem de reaccionar…”.

El problema, en tot cas, no és només puntual. “És que sortim gairebé a agressió gairebé diària. Jo en vaig patir una l’any passat, després em vaig torçar el turmell perseguint al lladre que va robar un telèfon mòbil i fa poc un company i jo vam patir una agressió a l’estació de Sant Vicenç de Calders d’una persona amb un desllorigador”. A més, un dia normal a l’oficina comporta “agafar gent sense bitllet, amb armes blanques, amb drogues, a cinquanta tops-manta que et pugen de cop i no volen pagar… Els únics que porten armes són els dos agents d’una patrulla d’ADIF que van en un vehicle per l’exterior de la línia i pugen només en algunes estacions. Al final tot plegat és un tema de seguretat ciutadana. I tot això només per 908 euros al mes”.

De fet, l’objectiu final de Claudio és “modificar l’actual conveni col·lectiu del sector de la vigilància perquè està obsolet. Estem desprotegits totalment”. El primer pas va ser reclamar millores “davant dels responsables de la meva empresa i reclamar el pagament d’un plus de perillositat com el que tenen els vigilants del Metro de Barcelona, als quals l’Ajuntament els paga 400 euros en aquest concepte. Em van dir que no podien perquè Renfe ajustava tant els preus de la concessió que no donava per a més”.

“Aquesta seria una bona solució. Però el que realment importa és modificar el conveni”, assegura. Segons explica, “tot i que legalment només podríem fer 80 hores extra a l’any, hi ha companys que en fan 200 al mes i d’altres que, a més, també treballen en altres empreses de seguretat per poder arribar als 1.800 euros. Tenen família i necessiten diners. Sempre tenint en compte que les hores extra les paguen a 8 euros i el pal que després els dóna Hisenda”.

Hi ha un altre flanc en què també se senten “desprotegits. A Catalunya gràcies a una modificació de la llei tenim el caràcter d’agents de l’autoritat quan estem en servei en un tren. Ara bé, quan arribem a judici ens diuen que la llei Òmnibus no ens reconeix dins de l’àmbit estatal i som tractats com civils, per la qual cosa als delinqüents els surt molt barat agredir-nos”.

La mobilització ha estat feta per correus electrònics i Claudio espera “prop de cent persones” aquest dimarts fent costat a una reivindicació que no és seva, sinó del sector. “A la meva empresa som quaranta persones, i m’han dit que des de Barcelona i des de l’aeroport del Prat també baixaran a fer-nos costat. Jo calculo que podrem arribar a ser unes cent persones”. En finalitzar la protesta, es llegirà un comunicat. A més, el pròxim 27 de setembre es realitzarà una Gran Manifestació a Madrid de Vigilants de Seguretat vinguts de tot Espanya per motius idèntics i per demanar als sindicats majoritaris la convocatòria d’una Vaga Sectorial en seguretat privada.

J.S.