TOTS 21

Imatges de la penjada del mural reivindicatiu a la porta del jardí de l’edifici Santiyan. Fotos: Cedides

Prop d’una trentena de persones convocades per l’Associació de Veïns del Barri del Port i per la Xarxa de la Marina han penjat aquest matí un mural reivindicatiu a la porta del jardí de l’edifici Santiyan per reclamar-ne a l’ajuntament, titular de la propietat, un ús públic. L’immoble, conegut com les antigues casernes o antic col·legi de la Presentació, «és l’únic edifici municipal que queda al barri i encara es troba en bon estat tot i estar abandonat des dels anys vuitanta», assenyalava a Tot21 jaume López, un dels activitats del col·lectiu creat fa dos anys per dinamitzar activitats a la zona i que porta el nom de l’anticga designació del barri.

Les propostes van en dues línies. La primera passa per «l’obertura del pati interior a la ciutadania com espai verd», un cop netejat de brossa acumulada fa prop de dues setmanes pel consistori. I la segona passa per «la utilització de l’immoble com a centre cívic i espai de viver de petites empreses cooperatives. No voldríem que acabés sent venut per a fer-ne pisos turístics o habitatges, que no és el que necessita el barri». Segons López. un dels avantatges és que «l’edifici ara es troba en bon estat de conservació. Per això vam presentar a l’ajuntament una solució ‘low cost’, que passaria per fer una petita inversió en la oberta i en parts de la façana per habilitar-ne posteriorment la utilització interior i anar millorant-lo a mesura que es vagi generant activitat. Fins ara no hem rebut resposta», afegia.

Cal recordar que l’edifici va ser construït al segle XIX com un convent annex al que en l’actualitat és l’Església de la Confraria del Cristo del Buen Amor. Més tard va passar a ser una escola fins als anys seixanta, quan aquesta es va traslladar. Poc després va ser cedit com a caserna de la policia fins que als anys vuitanta va cessar-ne l’activitat.

De l’edifici en destaquen l’estructura dels baixos, amb les típiques arcades de les construccions fetes amb finalitat comercial o de magatzem vinculades al port i un ampli pati amb porxos que dóna al carrer General Contreras i va ser l’antic pati de l’escola.

J.S.