TOTS 21

La representació del comitè de vaga davant del Parlament. Foto: Cedida

Una representació dels Comitès del 112 de Reus i Barcelona s’han donat cita aquest dijous al Parlament amb diputats d’ERC, ECP, PSC, JxCat i CUP, per tal de fer-los partíceps de la situació que està vivint el Servei d’Emergències de Catalunya.

Segons han fet públic des del comitè per mitjà d’un comunicat de premsa, després d’incidir «en els greus dèficits que pateix el 112, i que engloben tant la precarietat de condicions laborals de la plantilla com la mateixa operativitat del servei, que afecta de forma directa a la ciutadania», han deixat clar que «la vaga és la única forma que han trobat per donar viabilitat a les seves reivindicacions, després d’intentar ésser escoltats per tots els mitjans possibles».

Els parlamentaris d’ERC, ECP, PSC i CUP s’han mostrat favorables a la internalització del servei, amb ERC manifestant també la necessitat de solucionar qüestions com les pobres condicions salarials i la falta de protocols interns, fins i tot abans que culmini aquest procés. La CUP els ha recordat per la seva banda que, ara per ara, el 112 no es troba recollit a la proposta legislativa d’internalització que cobreix transport sanitari i possiblement 061 i, per tant, s’ha de començar a treballar en aquesta línia, per donar la mateixa cobertura a tots els serveis públics essencials d’emergències.

Davant els exemples exposats pels Comitès sobre els recents procesos d’internalització del 112 a Balears i La Rioja (fets en tant sols 3 mesos), PSC ha remarcat que, efectivament, aquest procés no seria especialment llarg ni complex en el cas del 112 Catalunya, donada la mida de l’organització i el fet que ja compta amb tota l’estructura de treballadors conformada i adscrita al servei. Per tant, han indicat, el que falta és que hi hagi una voluntat real per part del Govern d’ERC i JxCat, donat que es tracta d’una iniciativa que no requereix d’aprovació mitjançant llei ni, per tant, del procediment parlamentari que l’acompanyaria.

Tant els socialistes com ECP s’han compromès a seguir la qüestió en seu parlamentària fent tota la pressió possible, però han indicat que, en darrera instància, el Govern ha de moure fitxa per a què la iniciativa tiri endavant. Per la seva banda, JxCat ha expressat la seva preocupació per l’estat del servei, i han manifestat que visitaran ambdòs centres, i que restaran a l’espera que els representants dels treballadors es reuneixin amb la nova Directora del 112, Irene Fornós.

Els membres dels Comitès han agraït la bona voluntat dels assistents, tot emplaçant-los a transformar-la en fets que desencallin la situació, i han deixat clar que no desconvocaran la vaga mentre no hi hagi moviments en ferm per part del Govern. A un mes del començament de la vaga, Interior encara no s’ha posat en contacte amb els treballadors, el que consideren «d’un desinterès preocupant, tant pel que fa a les condicions de la plantilla, com a la ciutadania de Catalunya, que és la que ha d’utilitzar aquest servei davant una emergència que moltes vegades pot adquirir la gravetat de vida o mort».

Redacció