.

.

TOTS 21

Catalunya compta amb 12 plataformes logístiques per assegurar la distribució d’aliments. Foto: Mossos d’Esquadra

La Federació Empresarial d’Autotransport de Tarragona (FEAT) garanteix l’abastiment dels productes d’alimentació als establiments comercials i ha celebrat l’aixecament de les restriccions de la normativa de descans que els permet treballar més hores.

En declaracions a l’ACN, el seu director, Josep Lluís Aymat, ha afirmat que el sector del transport està fent una feina “impagable i donant una resposta increïble”. Amb tot, Aymat ha demanat a les administracions i la Unió Europea “mesures excepcionals” per aquells subsectors, com ara el transport escolar, afectats per la crisi del covid-19.

Els camioners que transportin productes de primera necessitat, com ara aliments, medicaments o productes d’higiene no tenen restringida la circulació per tal de garantir el subministrament als supermercats, comerços i centres hospitalaris. De fet, Aymat ha celebrat que en les darreres hores s’hagi flexibilitzat la normativa de descans en la conducció. “La cadena logística ha de reaccionar a un desafiament important i, en aquest sentit, els transports per carretera estan fent una feina impagable”, ha indicat.

Pel que fa a la contractació de nous conductors per garantir les possibles hores extres, el director de la FEAT ha apuntat que és difícil contractar-ne, ja que el sector pateix una manca de professionals des de fa anys. Davant d’això, Aymat ha reiterat la demanda d’implementar una formació reglada pública per abordar aquesta problemàtica. “No es formen conductors professionals des de l’ensenyament públic. Això provoca, moltes vegades, greus problemes i pensem que és una reflexió per al futur”, ha assenyalat.

Amb tot, ha subratllat que l’actual flota és “suficient” per subministrar les mercaderies. En el cas de la demarcació de Tarragona tenen autoritzacions uns 7.000 camioners.

Caiguda de la facturació d’empreses del sector del transport

Malgrat que molts dels camioners mantenen l’activitat, des de la FEAT han denunciat que hi ha sectors especialitzats que pateixen la crisi del coronavirus. Es tracta dels transportistes dels autobusos escolars, dels que treballen en obres públiques o els que transporten contenidors des dels ports. “Pel transport escolar ja està sent un dalt a baix. De la nit al dia han deixat de treballar”, ha lamentat Aymat que ha apuntat que hi ha empreses que haurien perdut entre un 70 i 90% de la seva facturació.

Per això, ha demanat als governs que actuïn. “Les administracions estan badant greument. La resposta no ha de ser de les administracions autonòmiques o estatal, sinó en l’àmbit europeu”, ha asseverat. “Penso que Europa hauria d’haver sortit a dir que aquesta és una situació excepcional” i que per aquestes situacions es necessiten “mesures excepcionals” a fi de tranquil·litzar a empresaris i treballadors, ha tancat.

D’altra banda, Catalunya compta amb 12 plataformes logístiques que asseguren la distribució d’aliments, han informat els Mossos d’Esquadra.

ACN – Redacció