TOTS 21

Begoña Floria, en una imatge d’rxiu. Foto: ACN

Primeres reaccions al nou gir de guió del cas la Savinosa. L’Ajuntament de Tarragona ha anunciat aquest matí que renuncia a l’hotel donades les noves exigència de la sentència del Suprem sobre el panejament general i les derivades de la pandèmia.

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha demanat avui al Govern de la Ciutat que tot el morrot de la Savinosa, que ocupa quasi la meitat de la finca, s’obri a la ciutat com un gran parc públic un cop ha decaigut el projecte de rehabilitació de l’antic Preventori, per la sentència que anul·la el Pla General Urbanístic de Tarragona. «Ens preocupa que ERC i En Comú Podem hagin reconegut que no tenen proposta per resoldre la situació, i cal liderar des de l’Ajuntament una solució global pels edificis, que eviti que estiguem 40 anys més amb un espai en runes», ha dit la consellera socialista Begoña Floria.

Per Floria, caldrà avaluar molt bé les propostes un cop tinguem els nous escenaris. «Lamentablement, tenim un govern dèbil i sense capacitat de gestió, amb un problema gravíssim que és la paralització de la ciutat en temes urbanístics per la sentència del POUM». En aquest sentit, des del PSC s’analitzarà «quan les tinguem» les noves propostes sobre el futur de l’edifici en funció del que «es pugui fer, de forma realista», ha dit Floria. També ha insistit que «en qualsevol cas, la solució ha de ser global i cal analitzar molt bé si Tarragona pot renunciar a un equipament públic en aquell espai».

La consellera socialista ha recordat que obrir tot el Morrot a la ciutat és una proposta que el PSC defensa des de fa anys, «des de l’època de Josep Anton Burgasé com a candidat passant per mi mateixa quan era regidora de Medi Ambient». En la darrera etapa de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, un cop la Diputació va impulsar el projecte de rehabilitació definitiu «ja no tenia sentit, perquè la intervenció en tot l’espai tenia data. Ara ha canviat de nou l’escenari». Per Floria, no es tracta de retranquejar la tanca, només, sinó d’obrir tot l’espai lliure d’edificació que es quasi la meitat.

La consellera també ha denuncia la «mala fe» de l’equip de Govern d’ERC i ECP al fer públic un dibuix hipotètic sobre quina era la proposta de la Diputació. «El propi regidor ha dit que era la hipòtesis més pessimistes i que els colors eren irreals, però han difós la imatge sense miraments de manera que fan quedar molt malament la Diputació de Tarragona, la qual cosa significa una deslleialtat institucional sense precedents», ha conclòs Floria.

La CUP no vol que es descatalogui els edificis

D’altra banda, la CUP ha estat la primera a reaccionar felicitant-se de la decisió i demanant que la Diputació ‘elabori un nou projecte apostant per la transformació de l’espai del preventori de la Savinosa en un equipament púbic, que respongui a les necessitats de la ciutat o del territori; o bé, que ‘aposti per renaturalitzar l’indret recuperant i restaurant el lloc com espai natural a fi d’integrar-lo en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN)’. En qualsevol cas, la CUP no vol que es descatalogui els conjunt monumental ‘sense que hi hagi una proposta concreta que garanteixi el posterior ús públic i/o el projecte de restauració ambiental’.

Redacció