.

Imatge de la presentació de les dades. Foto: ICAT

Amb motiu del Dia Europeu de la Mediació que se celebra demà 21 de gener, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona (ICAT) ha fet balanç de les xifres del Servei d’Orientació a la Mediació (SOM). Seguint la tònica ascendent dels últims anys, durant l’any passat el percentatge de sessions informatives que acaben derivant en un procediment de mediació que conclou amb una solució pactada entre les parts va ascendir al 80%, superant l’índex del 2020 (74%) i de 2019 (70%). En xifres absolutes, el nombre de procediments acabats de manera satisfactòria va ser de 70, superant àmpliament les 40 de 2020.

Una tendència a l’alça que, segons la presidenta de la Comissió de Mediació de l’ICAT, Maria José Bertomeu, indica que “cada cop hi ha més consciència que la mediació és una via efectiva per a la resolució de conflictes”. Per la seva banda, la cap del Servei de Gestió Econòmica, Personal i Obres dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona, Anna Alcaraz, ha remarcat que “Tarragona és el territori català amb la millor relació entre expedients de mediació i població, el que significa que s’està fent una bona feina, especialment des dels Col·legis de l’Advocacia, ja que una gran quantitat de casos els deriven des d’aquestes institucions”.

Totes dues han reiterat les virtuts d’aquesta via de resolució de conflictes alternativa al procediment judicial que consisteix en, mitjançat la intervenció d’un mediador, arribar a solucions pactades entre les parts. El fet que les resolucions siguin acordades fa que la satisfacció sigui molt superior “a la que hi ha quan un jutge dicta sentència i una part guanya a l’altra, o fins i tot cap de les dues està contenta, amb la mediació les solucions són win-win”, ha explicat Bertomeu. Segons Anna Alcaraz, “la mediació suposa un estalvi en tots els sentits: econòmic, perquè els processos judicials són cars; emocional, perquè evita el desgast del litigi; i de temps, perquè són més ràpids que els jutjats, que ja sabem que tenen un problema de saturació”.

Impacte de la Covid

No obstant aquest progrés amb el percentatge de sol·licituds que acaben generant una mediació que acaba en acord, durant l’any passat es va registrar un lleu retrocés en el nombre total de sol·licituds, que a l’àrea de l’ICAT va ser de 105, per sota de les 132 de 2020 i les 118 de 2019. La davallada s’atribueix a l’impacte de la Covid. D’una banda, perquè les restriccions per a l’atenció presencial deixa fora les persones que no utilitzen la via digital. I de l’altra, per les limitacions d’accés als jutjats, que és on es presta el servei de manera presencial.

Tant Maria José Bertomeu com Anna Alcaraz han coincidit en què l’alternativa de la mediació “va calant”, especialment dins l’àmbit familiar, que és el que més tradició té en aquest camp, tot i que cada cop obre millors expectatives en àmbits, entre d’altres, com el dret mercantil, la salut, les herències o, fins i tot, el penal. La degana de l’ICAT, Estela Martín, ha recordat que “la mediació es pot iniciar també dins de l’àmbit de la justícia gratuïta en el cas de les persones amb menys recursos econòmics”. El Col·legi reclama incrementar els pressupostos per finançar aquests procediments pels seus beneficis tant per a les parts que s’hi acullen com per a tot el sistema judicial.

Redacció