.

.

TOTS 21

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament dels Pallaresos organitza un concert molt especial amb motiu del 150è aniversari del naixement de Josep Gols i Veciana, fill il·lustre dels Pallaresos.

La Cobla Reus Jove oferirà un concert de música per a cobla i sardanes el pròxim divendres 17 de juliol a les 22h a la Pista Poliesportiva del C/ Tarragona.

Escoltarem algunes de les seves composicions sardanistes, alguna del mestre Rafael Galea i Garrido, que també va viure als Pallaresos, i sentirem altres autors contemporanis de l’època. Per assistir cal inscriure’s al correu electrònic tiquets@ajuntamentdelspallaresos.cat o al telèfon 977610600.

L’Ajuntament alerta que cal portar mascareta i respectar les mesures de distància. Per les limitacions en l’aforament cal confirmar l’assistència.

Qui era Josep Gols

Josep Gols i Veciana, músic, compositor i pedagog, va néixer el 1870 als Pallaresos i va morir en 1938 a La Canonja. Estudià música al Seminari Pontifici de Tarragona i més tard va fer la carrera de Magisteri. Treballà de mestre a Constantí i, al cap d’un temps, exercí de professor de cant i música a l’Escola Normal de Tarragona. Compaginà aquestes tasques amb les de compositor i mestre de capella a diverses esglésies de Tarragona. Des del 1906, i fins al 1930, va ser director de l’Orfeó Tarragoní, on el va substituir el seu fill, i músic d’anomenada, Xavier Gols. A l’estiu del mateix fundà l’Orfeó Canongí, del qual també en va ser director. El 1923 organitzà l’Aplec d’Orfeons de les Comarques Tarragonines, que reuní a Reus 700 cantaires de 6 orfeons.

La seva producció musical comprèn un gran nombre de cançons populars, composicions de música eclesiàstica, entre les quals una missa de difunts, i una quinzena de sardanes. Casat amb Josepa Soler i Vallès, tingué nou fills, dos dels quals assoliren reconeixement com a músics: en Xavier, ja esmentat, i en Joan.

Redacció