.

.

TOTS 21

Xavier Marcos, alcalde dels Pallaresos, durant la seva intervenció. Foto: Tots21

Amb un cant a la cultura i a l’esport fet per l’alcalde, Xavier Marcos, Els Pallaresos ha inaugurat aquest dissabte la desitjada sala polivalent en el que ha estat una festa amb la presència d’una munió inhabitual d’autoritats convidades. No ha faltat a una cita marcada en vermell al calendari local ni la rectora de la URV, María José Figueras, un fet excepcional en la posada en marxa d’equipaments d’aquesta mena al territori.

I és que l’Ajuntament vol donar molta volada a la cultura, a la divulgació i a la formació universitària en el seu programa de govern. La sala polivalent, situada a l’Avinguda Catalunya -a uns 200 metres de l’edifici consistorial- no serà un pavelló poliesportiu més, sinó l’epicentre de les activitats socials, culturals, esportives i formatives de la vila.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha estat l’encarregada de fer de ‘cicerone’ inaugurant la nova sala, acompanyada d’un exèrcit de polítics, entre ells, la diputada delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM), Marta Blanch; del diputat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà (SAC), Joan Josep Garcia; dels diputats Pere Lluís Huguet i Salvador Ferré, de l’alcalde del municipi, Francesc Xavier Marcos i de l’equip de govern municipal. L’equipament, que ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació a través del Pla d’Acció Municipal, obrirà les portes a totes les persones del municipi a partir d’aquest dilluns 17 de maig.

Una vista del recinte. Foto: Tots21

El nou espai té com a objectiu acollir esdeveniments esportius i culturals a més de dinamitzar la vida social als Pallaresos. Activitats com graduacions, concerts, música en directe, futbol sala, bàsquet, voleibol, zumba, tallers, fires i festes majors hi tindran cabuda al llarg de l’any.

Amb capacitat per a 850 persones, la sala acollirà des de classes dirigides de diferents disciplines esportives per a totes les edats fins a actes culturals, exposicions o concerts. La construcció de la sala polivalent ha comptat amb diverses aportacions procedents del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona, que hi ha invertit en total, més de 700.000 euros. La resta ha anat a càrrec del consistori, fins als 850.000 euros finals.

Xavier Marcos: ‘La cultura és tan important o més que l’esport’

En la seva intervenció, l’alcalde ha subratllat la importància de l’espai com a motor cultural: ‘La cultura és tan important o més que l’esport i no la podem deixar fora; la música, la dança, la història, els congressos, els seminaris, tot allò que és cultura ha d’arribar al nostre poble. Ara mateix tenim entre nosaltres a la rectora de la URV de Tarragona. I per què és aquí?. Doncs perquè fa uns anys, amb la complicitat del meu company i avui regidor de l’Ajuntament dels Pallaresos, Samuel Urbano, vam anar a la universitat a parlar amb ella i li vam fer la promesa que si nosaltres arribàvem a governar algun dia al nostre municipi, la nostra aposta per fomentar la cultura al poble dels Pallaresos seria del tot seriosa, i li vam demanar el seu suport i ajuda per portar la cultura al nostre municipi, i així ho farem’.

Marcos ha fet història dels precedents de la sala: ‘Aquesta sala que avui inaugurem va començar la seva gestació l’any 2010. Sembla molt llunyà l’any 2010 però va ser per aquelles dades quan en una reunió d’amics, alguns d’ells estan avui entre nosaltres, Antonio Martin, Pitu Parera,… en Manel Porta, tots aquells que mentres parlàvem del futur del poble i de les millores que hi podríem aplicar, dins el programa electoral que aleshores estàvem preparant, es va començar a parlar de fer un espai cobert per practicar esport i un altre espai cobert per poder desenvolupar activitats culturals i d’oci’.  Seria cinc anys més tard, ja en el govern de coalició la seva formació política va imposar ‘l’única demanda que havíem fet, la sala polivalent’.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Foto: Cedida

El regidor d’Esports, Jordi Sans, durant el seu parlament. Foto: Tots21

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha posat l’accent que aquests equipaments amb les seves activitats ‘milloren la igualtat d’oportunitats dels veïns’ i ha destacat ‘l’espectacular cúpula’ del recinte. Llauradó ha recordat que les administracions ‘hem de donar suport al sector cultural, que també forma part del motor econòmic de la nostra societat’.

Al seu torn, el regidor d’Esports, Jordi Sans, ha posat en valor la pràctica de l’esport a la localitat, al temps que ha destacat que l’equipament també serà usat per les escoles i l’institut del municipi. Sans ha acabat la seva intervenció demanant un minut de silenci per les víctimes de la covid i un aplaudiment per als serveis sanitaris i de manteniment en la seva lluita contra la pandèmia.

La rectora de la URV, al seu torn, ha destacat que a la universitat de Tarragona hi ha actualment 126 estudiants que són dels Pallaresos, ‘distribuïts en pràcticament totes les disciplines’.

L’acte inaugural, que ha estat una festa per a la ciutadania dels Pallaresos, també ha comptat amb la presència del diputat al Parlament Matías Alonso; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Martí Pla, i el cap de la representació territorial de l’Esport a Tarragona, Joan Plana, entre altres autoritats de la demarcació. Durant la inauguració han actuat la Xaranga Tocabemolls i la Banda Unió Musical de Tarragona, dirigides per Jordi Masip, professor del Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

La festa ha estat complerta amb una actuació conjunta de la Banda Unió Musical de Tarragona i la xaranga Tocabemolls, no exenta d’ironia, broma i moments vibrants.

Jaume Garcia