.

Una marxa entre Reus i la Selva del Camp recorre diverses empreses comercialitzadores de fruita seca

Una marxa entre Reus i la Selva del Camp recorre diverses empreses comercialitzadores de fruita seca

Un centenar de pagesos de la fruita seca s’han mobilitzat aquest dimarts al Camp de Tarragona amb una trentena de tractors i diversos turismes per denunciar els baixos preus de l’avellana. La marxa, convocada pel sindicat Unió de Pagesos, ha engegat a Reus i ha passat per Riudoms, el Morell i la Selva del Camp. Durant el recorregut, la tractorada s’ha anat aturant al davant de diverses empreses comercialitzadores de fruita seca per exigir que comprin a un preu just i que no “ensorrin” el sector. Els productors han tornat a denunciar que les cotitzacions de la Llotja de Reus són uns 40 cèntims inferiors que la d’Itàlia i Turquia, i han exigit novament a la Generalitat que actuï.
La mobilització ha començat a les nou del matí amb una concentració dels tractors a la seu d’Unió de Pagesos a Reus i després han sortit, en marxa lenta, en direcció a l’empresa Crisol-Arboreto de Riudoms. Posteriorment, s’han dirigit a les empreses Solanelles-Fruits Secs i Unió Corporació Alimentària de Reus; a l’empresa J. M. Palau-Fruits Secs del Morell, i han seguit cap a les cooperatives Coselva i Infrusec de la Selva del Camp, on ha finalitzat la mobilització. A les aturades s’han fet parlaments davant les companyies i s’han enganxat cartells reivindicatius.
Els productors han posat l’agroindústria en el centre de les protestes perquè consideren que els operadors privats d’avellana, mitjançant el reglament de la Llotja de Reus, són els que acaben determinant els preus que publica aquest ens de referència. “La Llotja de Reus llança un preu que no és el real. Hi ha un oligopoli que està fent malbé el sector i reclamem que en facin un ús correcte i que s’hi reflecteixin els preus a què estan comprant realment”, ha assenyalat Ester Gomis, de la comissió permanent de la fruita seca d’Unió de Pagesos.

El sector també ha denunciat que, segons l’Observatori Agroalimentari de Preus, les empreses trencadores d’avellana es queden de mitjana un 37% del valor de l’avellana comuna en gra que comercialitzen, mentre que el pagès en rep el 63% restant. Els productors consideren que les trencadores tenen un marge desproporcionat.

Al juny el pagès rebia 3,25 euros -quan el seu preu de cost s’estima que ronda els 2 euros-, mentre que el guany del trencador era de 2,23 euros. “Cada vegada hi guanyen més i nosaltres menys, perquè tan sols ens paguen un euro més per haver de treballar tot l’any i fer les avellanes. Demanem a la Generalitat que revisi les dades de l’observatori i faci allò que hagi de fer, perquè sinó ens estan condemnant a plegar”, ha advertit el responsable nacional de la fruita seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español.

En la mateixa línia, el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, ha denunciat que l’agroindústria “només pensa en fer beneficis a costa de rebaixar preus al productor” i ha instat les administracions a actuar i a regular perquè hi hagi “un repartiment just”. “El pagès sempre acaba perdent i les empreses acaben guanyant. Creiem que cal intentar que tots acabem vivint d’això i, si ens creiem el futur del país, no n’hi ha prou amb paraules, sinó que calen fets”, ha subratllat Caball.

El sector insisteix que aquesta situació l’està “enfonsant” i que només fa que agreujar els efectes de la nefasta campanya del 2018, en què es va perdre un 30% de la collita per mal temps. En Josep Maria Juncosa, un pagès de Perafort amb finques a Constantí admet que confiaven que enguany el mercat es recuperaria i tindria uns preus com els de la resta d’Europa. “Ens trobem que estem molt més baixos i no ho entenem. Això s’ha d’acabar perquè estem descapitalitzats i desanimats. Estem plegant avellanes i al final no sabem a quin preu l’hem de vendre”, lamenta.

La Llotja de Reus vol revisar els mètodes amb què es fixen els preus

El director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a Tarragona, Àngel Xifré, s’ha mostrat comprensiu amb la demanda d’apujar els preus, però ha afirmat que el preu de la Llotja de Reus es decideix “de forma privada” i que “no hi ha possibilitat per part de l’administració de sancionar aquests preus”. Xifré ha avançat que la Llotja de Reus vol revisar la metodologia amb què estableix aquests preus de referència i que el Departament hi col·laborarà.

Divendres passat la Llotja de Reus va defensar que el preu que fixa és orientatiu i el resultat d’un consens entre els operadors del sector. A més, va assenyalar que el procés està marcat per la llei de l’oferta i la demanda que governa l’economia de mercat. També va lamentar l’actitud d’Unió de Pagesos per posar “en entredit” la seva activitat i el va convidar a formar part de la taula de preus de la fruita seca.

Prop de 500.000 euros per compensar les pèrdues

D’altra banda, el director territorial d’Agricultura ha explicat que el Departament destinarà uns 490.000 euros per compensar les pèrdues que va patir el sector l’any passat. Durant el termini de sol·licitud que va acabar dilluns, 217 agricultors han demanat una ajuda directa i 51 han sol·licitat un crèdit a l’Institut Català de Finances. “Ens els propers dies intentarem resoldre els expedients presentats per tal de fer les resolucions”, ha garantit Xifré.

A més, el Departament impulsa accions per promocionar el sector de l’avellana en clau nacional. Àngel Xifré ha explicat que tant al Camp de Tarragona com a les comarques gironines s’englobaran diferents activitats sota el paraigua ‘Temps d’Avellana’, coincidint amb l’època de collita d’aquesta fruita seca. La iniciativa la presentarà la consellera Teresa Jordà el 30 de setembre al Palau Robert de Barcelona

ACN. Roger Segura

/* JS para menú plegable móvil Divi */