.

.

TOTS 21

Imatges de la presentacio d’aquest matí. Fotos: Ajuntament / Tots21

El nou contracte del servei de la neteja viària i de recollida de residus de Reus, concedit enguany a la UTE Valoriza Romero Polo, posarà en marxa demà mateix els primers vehicles de la flota renovada. Es compleix així el calendari establert que fixava com a data màxima final d’any per l seva entrada en funcionament de manera progressiva, malgrat que l’alcalde, Carles Pellicer, ha reconegut que només s’activaran «25 vehicles d’un total de cent a causa dels problemes generats en el mercat internacional pel que fa a la manca de components i subministraments». És per això que alguns dels camions que van haver de ser llogats davant el mal estat de part de la flota de l’antiga concessionària es mantindrà durant aquest període de transició.

El batlle ha presentat part de l’equipament que es visualitzarà sota la marca Reus Net aquest matí en roda de premsa, acompanyat pel regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública, Hipòlit Monseny; i el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio. La seva presència ha servit per anunciar els canvis en la gestió del servei. Rubio assumeix les tasques de gestió de la recollida, la distribució de contenidors, la realització de campanyes pedagògiques contra l’incivisme i la inspecció, així com la millora del pla de recollida comercial. Per la seva banda, Monseny manté la resta d’atribucions. L’Ajuntament inclourà els nous vehicles a la  Cavalcada de Reis, amb l’objectiu de donar a conèixer els nous models i la nova imatge corporativa del servei a la ciutadania.

«Tindrem un servei més eficient, flexible i sostenible, donat que la majoria del parc mòbil és elèctric exceptuant els camions de recollida de contenidors», explicava Pellicer. «La inversió en maquinària és de 5,4 milions d’euros per a la neteja viària i de 5,1 milions per a la recollida de residus», afegia abans de detallar quina és la tipologia de vehicles que es podran veure a partir d’aquest dijous pels carrers de la capital del Baix Camp. «Són vehicles auxiliars, escombredores, baldejadores elèctriques, escombradores duals i escombradores sobre camió». El cost està contemplat dins del contracte vigent per als propers 10 anys, El següent pas del calendari de desplegament arribarà el febrer, amb l’entrada en funcionament «del nou servei de recolllida amb nous equips i el desplegament dels nous contenidors», assegurava el batlle.

El parc total de maquinària previst en el contracte serà la següent:

 • 1 turisme
 • 35 vehicles auxiliars
 • 5 furgonetes
 • 17 camions de recollida
 • 19 escombradores
 • 4 furgons hidronetejadors
 • 6 recol·lectors de càrrega lateral
 • 17 vehicles per a les tasques de reg

L’objectiu de reduir l’impacte ambiental s’assoleix amb les mesures següents:

 • La flota comptarà amb els següents vehicles elèctrics: 1 turisme, 35 vehicles auxiliars, (15 amb equips hidronetejadors), i 5 furgonetes.
 • En el cas dels 17 camions de recollida, s’ha optat per adquirir vehicles propulsats per gas natural en substitució dels motors de combustió tradicionals, en no disposar de versions elèctriques, que encara estan en fase de desenvolupament.
 • També s’aporten 19 escombradores (2  elèctriques; i 2 de gas), que redueixen la potència sonora durant les tasques d’escombrat; 4 furgons hidronetejadors insonoritzats; i  6 recol·lectors de càrrega lateral.
 • Pel que fa a la gestió i l’ús eficient de l’aigua, els 17 vehicles que duen a terme les tasques de reg a pressió (fregadores, baldejadores i equips hidronetejadors), disposen d’elements que redueixen dràsticament l’ús d’aigua, sense perdre eficàcia en la neteja, instal·lant per exemple, bombes de major pressió i menor cabal.

J.S. / Redacció