.

Imatge de la roda de premsa de presentació dels pressupostos de la Diputació. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

Imatge de la roda de premsa de presentació dels pressupostos de la Diputació. Foto: Romà Rofes / Tarragona21.cat

La Diputació de Tarragona ha presentat avui el pressupost de la corporació per a l’any 2017, dels que en destaquen els 35 milions que posaran a disposició dels municipis a través del Pla d’Acció Municipal (PAM). Dels 80 milions d’euros previstos pel PAM en els propers quatre anys, gairebé la meitat es repartiran l’any que ve.

“És el millor moment per invertir-los, perquè l’any que ve és quan els Ajuntaments més ens necessiten per acometre els projectes del mandat i poder sortir de la crisi”, ha manifestat el president de la Diputació, Josep Poblet. 17 d’aquests 35 milions estan inclosos en el pressupost de l’any que ve, i els 18 restants s’incorporaran com a part de l’estalvi de l’exercici d’enguany.

Dos terços dels ingressos del pressupost, pendents de concretar per l’Estat

El pressupost de 2017 es manté amb el mateix volum que l’anterior: gairebé uns 150 milions d’euros. Dos terceres parts dels ingressos de la corporació (95 milions d’euros) són una estimació del que aportarà el govern de l’Estat, que encara no té aprovats els pressupostos. “Tot i que en tenim la intuïció, és una incertesa, per això hem volgut fer una previsió prudent”, ha reconegut Poblet. En aquest context, la Diputació ha previst que l’Estat farà una aportació un 1,5% més baixa que l’any passat.

A banda de l’ajut als municipis, el pressupost de la Diputació per a 2017 vol seguir les altres prioritats d’actuació, que en paraules de pobles son “la formació i la cultura, el món del coneixement, i el foment d’una gestió excel·lent i transparent”.

Pel que fa a la formació, es destinaran 334.608 euros a accions específiques de suport a l’emprenedoria i a projectes de desenvolupament professional, i 1.300.580 euros a formació i ocupació social a través de treballs de millora en espais naturals. També es manté una partida de 5 milions d’euros destinada a contribuir en el manteniment dels centres de titularitat municipal del primer cicle d’educació infantil, per tal de donar suport a les famílies que tinguin infants sota la seva responsabilitat.

Seguint en l’àmbit de suport a l’ensenyament, es manté una partida de 540.000 euros per fer front a les despeses derivades del transport escolar no obligatori. Aquesta partida es gestiona amb la col·laboració dels consells comarcals. En l’àmbit dels onze centres de titularitat de la Diputació (educació especial, música i art i disseny, a Tarragona, Reus, Tortosa i Valls), s’hi destinaran 16.536.387 euros.

També es mantenen els ajuts als consells comarcals, per tal que puguin desenvolupar els seus diferents programes de suport als municipis, amb 4.876.837 euros. La transferència de recursos als consells es destina a finançar projectes relacionats amb l’assistència bàsica als municipis en àmbits diversos: social, mediambiental, urbanístic, informàtic i d’altres que no siguin prestats ja per la Diputació.

De les diferents iniciatives emmarcades en el vessant social, en destaca també l’aportació a la Creu Roja, Càritas Diocesana i al Banc d’Aliments.

/* JS para menú plegable móvil Divi */