TOTS 21

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí.

La Diputació de Tarragona ha obert una línia d’ajuts als ajuntaments per valor de 9,6 milions d’euros destinats, a grans trets, a donar resposta a la necessitat d’aplicació de polítiques sostenibles i revertir els efectes del canvi climàtic. Agrupat en quatre grans línies, amb un criteri predominant d’eficiència a l’hora de simplificar tràmits i accelerar-ne la gestió, aquest paquet econòmic permetrà els municipis contractar agents cívics que vigilin els espais naturals més afectats per la massificació (una petició expressa dels consistoris després del malestar viscut durant el desconfinament de l’estiu passat) i fer front a les afectacions produïdes entre el 15 d’agost de l’any passat i el 30 d’abril d’enguany per culpa de grans fenòmens metereològics, com van ser les tempestes Glòria i Filomena. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; el responsable del Servei d’Assistència Municipal (SAM) Enric Adell (aquest ens serà el responsable de pilotar el procés i tractar amb les sol·licituds que poden presentar des dels ajuntaments fins a mitjans de juny), i el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté (que ha destacat les aportacions dels municipis fruit del diàleg obert prèviament des de la institució supracomarcal).

Les subvencions de la Diputació ja han impulsat els darrers anys més de 200 accions de les més de 4.000 incloses als Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima que la Diputació està redactant en coordinació amb cada ajuntament. Aquestes noves ajudes que ha aprovat la Junta de Govern de la institució en les darreres sessions volen ser un impuls per assolir l’objectiu establert. En concret, la línia de subvencions per a la transició energètica i acció climàtica que, amb un pressupost de 3.150.000€, permetrà impulsar iniciatives relacionades amb la prevenció d’incendis forestals, l’ús de la biomassa forestal com a font d’energia, la prevenció i gestió dels residus o la millora en els sistemes d’enllumenat i climatització, entre altres. Dins les actuacions encaminades a la prevenció local d’incendis, destaca la incorporació d’ajudes per a la redacció i revisió d’instruments d’ordenació forestal i el foment del silvopasturatge (ramats que, a través de la pastura, redueixen la vegetació susceptible de generar incendis) com a eina per a la gestió forestal i la prevenció d’incendis.

Tot i que s’aposta per una gestió de prevenció davant del canvi climàtic, es torna a obrir la línia de subvencions destinada a restablir béns i serveis afectats per situacions meteorològiques i altres situacions excepcionals, que permet reaccionar ràpidament i contribuir a revertir-los en cas que ens afectin, amb una dotació total de 2,7 M€. Enguany, els beneficiaris d’aquest ajut s’amplien també als consells comarcals i als municipis de més de 20.000 habitants.

D’altra banda, s’ofereix una nova línia de Salut Pública per generar entorns més resilients, segurs i saludables, dotada amb 3,4 M€, que inclou àmbits com l’aigua de consum humà, la reducció d’espècies plaga, la neteja i desinfecció d’espais, la vigilància a les zones de bany o el condicionament de consultoris municipals, entre d’altres. 

Finalment, es consolida la línia de subvencions per desenvolupar Polítiques Municipals d’Habitatge, que incrementa la seva dotació respecte l’any anterior fins als 350.000€ i que no només dóna ajudes puntuals sinó que promou la planificació estratègica dels municipis en polítiques d’habitatge i també el foment d’accions per revertir el despoblament a l’entorn rural.

«La Diputació és un actor fonamental perquè els ajuntaments puguin contribuir a la transició energètica amb la reducció del 40% d’emissions de CO2 i per combatre els efectes del canvi climàtic de la demarcació», ha afirmat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació de les ajudes del Servei d’Assistència Municipal. «L’objectiu final és garantir el benestar de les persones del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès», ha conclòs. Per la seva part, el diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal, Enric Adell, ha posat de relleu «la resposta ràpida de la Diputació per fer front a les necessitats que van sorgint al món local. Hi estem quan toca i en el moment que toca». Finalment, el diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté, ha destacat «el lideratge de la Diputació al territori, donant resposta a les necessitats actuals de la societat i fomentant el diàleg amb els ajuntaments i la ciutadania».

J.S. / Redacció