.

La Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra (imatge) o les Madrigueres al Vendrell, entre els plans aturats. Foto: esp.turismetorredembarra.cat

Els principals ajuntaments del Camp de Tarragona i Penedès es congratulen que la Generalitat posi en valor el litoral tarragoní davant l’amenaça del boom immobiliari. L’avanç del Pla Director del litoral revisarà plans urbanístics d’una dotzena de municipis d’aquesta zona. Al mateix temps, queden bloquejats amb una moratòria d’un any un total de 140 sectors, amb un potencial per construir-hi gairebé 55.000 habitatges. D’aquesta manera, el Govern deixa en pausa plans històrics i polèmics com la Budellera a Tarragona, els Muntanyans a Torredembarra o les Madrigueres al Vendrell. “Més enllà de Girona també hem de preservar el nostre litoral de l’amenaça del creixement urbanístic”, ha celebrat el regidor de Territori de Tarragona, Xavier Puig.

El planejament d’una dotzena de municipis costaners de les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i el Penedès seran revisats per reduir les noves construccions i protegir el paisatge. La majoria d’ajuntaments aplaudeixen que la Generalitat posi la lupa en un conjunt d’àmbits amb indicis d’un creixement no sostenible, si bé resten expectants als forts interessos dels promotors urbanístics. L’Ajuntament de Tarragona aplaudeix que també es posi en valor el litoral tarragoní, tal com també ja s’ha fet al Pirineu, a Girona i a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A la ciutat de Tarragona la Generalitat revisarà una vintena d’àmbits concrets encara no desenvolupats, dels quals 13 queden afectats per la moratòria -ja s’han detectat com a no sostenibles-, si bé cap d’ells estava en tramitació. Per tant, a efectes pràctics no es paralitzarà cap pla -eren sectors considerats no urbanitzables. Els plans urbanístics aturats que havien generat més disputa i menys consens a Tarragona són el de la Budellera i el de Mas d’en Sordé. També es paralitza el de Terres Cavades, que va aixecar molta polseguera en el seu moment.

Puig, com a regidor de Territori de l’Ajuntament de Tarragona, diu que el consistori tarragoní va en concordança amb aquests criteris de la Generalitat. “Això ens permetrà tenir més i millor anella verda a Tarragona. “Ens evita enquistar-nos en debats estèrils, es tracta de fer una planificació que tothom se la pugui fer seva”, ha afirmat el regidor. Puig també ha destacat que just aquest dijous la Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha avalat la normativa urbanística de Tarragona que ha de regir el creixement de la ciutat, fins que no es disposi d’un nou POUM.

Al Tarragonès hi ha un total de 65 sectors amb llum vermell -respecte els 38 àmbits a la comarca del Baix Camp, i 37 al Baix Penedès. Encara al Tarragonès, el municipi de Torredembarra també valora positivament la revisió urbanística. “Servirà per evitar barbaritats comeses en anys anteriors”, manifesta el regidor d’Urbanisme, Josep M. Guasch. El municipi té un pla general que es revisarà coincidint amb l’aprovació de l’avanç del PDU. A la moratòria s’hi inclouen catorze sectors on s’hi podrien desenvolupar 4.648 habitatges.

Des del consistori torrenc celebren la mesura que té la voluntat de protegir la costa catalana, però es mostren esperançats en què s’hi puguin afegir modificacions per assegurar el creixement sostenible de la localitat a través de sectors com el de la Sort o el de la Rasa. Es tracta de zones pròximes al nucli antic de Torredembarra i on s’espera poder trobar un encaix entre el desenvolupament urbanístic i la preservació de l’entorn. Pel que fa a la partida de Muntanyans II, Guasch ha assenyalat que es tracta d’una qüestió judicialitzada i que si la Generalitat justifica la seva limitació urbanística, des del consistori no s’hi oposaran.

Al Baix Camp; Mont-roig amb recels

Des del Baix Camp, un dels municipis que es veurà més afectat per l’aprovació de l’avanç del PDU és Mont-roig del Camp. Segons l’Ajuntament, la moratòria afectaria a 11.360 habitatges susceptibles de ser construïts en 21 sectors del municipi, el que representaria un 16% del total de construccions plantejades al conjunt de la costa catalana. Entre altres sectors, destaquen la partida de Nou Miami i Porquerola, dues zones on es dibuixava el creixement del nucli de Miami Platja.

En declaracions a l’ACN, l’alcalde Fran Morancho (PSC) ha anunciat que no renunciaran al pla parcial d’aquests sectors “de cap de les maneres” i no es descarta demanar danys i perjudicis si s’acaben perden 17 milions d’euros d’inversions lligats a un conveni que permetrien la construcció d’equipaments a la zona. Morancho s’ha mostrat comprensiu envers la necessitat de reordenar i protegir la costa catalana, però ha insistit d’analitzar “cas per cas” per tal de modificar el planejament urbanístic i revisar-lo sense anul·lar tots els projectes previstos.

A Cambrils, la moratòria inclou una dotzena de partides urbanístiques, amb usos residencials i d’activitat econòmica, amb un potencial de construcció de 10.375 habitatges. En total, es tracta de prop de 300 hectàrees. Entre les partides més afectades s’hi troba el sector de Les Comes -amb 5.784 habitatges- o el de l’Ardiaca Nord -amb 755 habitatges-.

Les Madrigueres i Pla de Mar, en pausa al Vendrell

Al Baix Penedès, els ajuntaments del Vendrell i Cunit veuen l’anunci de la Generalitat com una bona ocasió per revisar uns planejaments locals que ja donaven per obsolets. “Al Vendrell, fruit de les males pràctiques urbanístiques de l’any 2000, ara tenim un dels municipis amb més atur i més des estructurat de Catalunya, i en part és degut a un creixement desorbitat que només beneficiava els promotors”, ha apuntat a l’ACN la regidora d’Urbanisme de la capital de la comarca, Núria Rovira.

L’Ajuntament confia que la revisió anunciada per la Generalitat -que ara s’ha de concretar- permeti “re equilibrar l’urbanisme a favor dels espais lliures i verds, que s’ha demostrat que la gent vol gaudir”. Després de dos anys d’haver començat la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), Rovira assegura que l’anunci del Govern els aplanarà el camí per poder establir un planejament “menys pervers”.

Pel que fa a les moratòries, al Vendrell hi ha 34 sectors afectats, amb un potencial d’aixecar-hi gairebé 12.000 habitatges. Entre els sectors que ara queden en pausa durant un any hi ha les Madrigueres -1.482 habitatges- i Pla de Mar 1 i 2 -396 habitatges. Són zones amb promotors interessats a desenvolupar els seus projectes. Ara Rovira creu que la moratòria permetrà refer-los i es mostra expectant per si podran negociar el volum d’edificabilitat. Ja avisa, però, que l’Ajuntament no tindrà capacitat per “hipotecar-se” si ha de pagar eventuals compensacions.

Al seu torn, el govern de Cunit ha assegurat que el gest de la Generalitat obre la porta a redefinir el model del poble per afavorir el “respecte al patrimoni natural” i equilibrar-lo amb l’activitat econòmica. “Els paràmetres del 2006 no són els actuals, per això ens posem a disposició de la Generalitat per dibuixar la millor proposta per a Cunit”, ha apuntat l’executiu local en un comunicat.

Entre els sectors assenyalats per la moratòria urbanística no hi ha ni la Plana del Castell ni el Bosc de Miramar, dues zones on hi ha previstos projectes residencials i empresarials que han despertat una forta oposició ecologista. L’Ajuntament de Cunit evita esclarir què passarà amb aquests sectors i demana posposar el debat al moment en què la Generalitat concreti com ha de ser l’urbanisme del municipi a través del nou Pla Director del litoral.

Des del col·lectiu ecologista, l’entitat Geven ha lamentat l’exclusió d’aquests projectes del llistat de sectors a revisar i han avançat que demanaran que s’incloguin a la llista. El president, Ricardo Collado, diu que, en conjunt, les mesures del Govern són un “primer pas” per preservar espais susceptibles d’edificar, però demana ampliar les zones fins ara assenyalades. En el cas de les Madrigueres, insisteix que s’hauria d’aparcar definitivament el projecte urbanístic. “Hi ha planificats masses habitatges prop d’una zona humida que ja pateix molta pressió”, ha recalcat.

Ariadna Escoda/Gemma Sànchez/Núria Torres