.

Dispositiu dels Mossos d’Esquadra a la festa il·legal de Cap d’Any de Llinars del Vallès. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut finalment dues persones com organitzadors i n’investiguen cinc més com a responsables del muntatge de la festa il·legal a Llinars del Vallès, que va començar la nit de Cap d’Any i ha estat activa fins aquest dissabte al migdia, quan la policia l’ha desallotjat. Les dues persones detingudes passaran a disposició del jutge les pròximes hores, segons ha informat la policia catalana. En el desallotjament s’han identificat unes 300 persones (de les quals 215 estan ja denunciades), que rebran multes de 3.000 euros per incomplir la normativa sanitària, mentre que per als organitzadors les sancions poden arribar als 600.000 euros. A més, s’han comissat tots els equips electrònics que s’utilitzaven per la ‘rave’. El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha defensat que una actuació policial “precipitada” a la nau de Llinars del Vallès era “inviable” perquè no es disposava d’efectius suficients.

Ferrer ha assegurat que actuar abans no hauria tingut “garanties”, tant per als agents com per als assistents. També ha assegurat que es revisarà el dispositiu, com es fa “amb totes les operacions”.

En aquesta línia, assenyala que el dispositiu de desallotjament és lent, perquè s’està procedint a identificar tots els participants. A la vegada, també se’ls deriva al seu vehicle, amb l’objectiu de determinar si hi ha drogues a l’interior.

El dispositiu, no exempt de polèmica interna entre els departaments d’Interior i Salut, s’ha determinat que no calia practicar proves covid als participants de la festa perquè no hi havia constància de cap positiu. En aquest sentit, Ferrer ha assenyalat que malgrat es pugui expressar l’opinió sobre aquest fet, es tracta de deliberacions internes del Govern han de tenir caràcter reservat.

Sàmper defensa la consulta a Salut per la ‘rave’: “Ho hem fet en aquesta festa i ho tornarem a fer si es torna a donar”

En roda de premsa con vocada aquesta tarda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat haver encarat l’operatiu no només com una qüestió d’ordre públic sinó també sanitària en un moment de pandèmia. Així ha justificat la consulta a Salut i ha esgrimit que hi tornaran si es dona una situació “d’aquestes característiques”.

El dubte sorgeix, segons el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, del mateix operatiu després de fer un “exercici crític” d’una operació similar fa uns dies a El Catllar. Trapero entén les crítiques legítimes de la ciutadania, nega que s’hagi actuat amb “permissivitat” i creu que es tractava d’un problema “greu però no urgent” que calia “fer bé”. Amb tot, ha fet autocrítica per no haver detectat la festa abans.

ACN