.

.

TOTS 21

Una cambrera de la discoteca Totem, netejant la barra davant dos clients. Foto: Eloi Tost

Després de tres mesos amb les persianes abaixades, la música ha tornat a sonar aquest divendres a la nit en diversos locals d’oci nocturn de Tarragona.

Tot i això, les condicions han canviat. L’aforament s’ha reduït a un terç i les pistes de ball s’han reconvertit en espais per taules i cadires. A la Sala Zero de Tarragona, fins i tot l’escenari on han actuat desenes d’artistes ara l’ocupen els clients, asseguts. Tothom ha d’entrar amb mascareta i els cambrers han hagut de fer una formació sobre neteja i seguretat. Els empresaris confien que les ganes de sortir de la gent els ajudi a reactivar els negocis, que veuran reduïda la seva facturació per l’aplicació de totes les mesures decretades.

La Sala Zero de Tarragona ha obert portes a les deu de la nit «amb ganes de recuperar la normalitat», ha explicat a l’ACN Àngel Lopera, un dels seus responsables. Des que dissabte passat el BOE va publicar que ja podrien tornar a funcionar aquests establiments, Lopera i el seu equip s’han afanyat per tenir-ho tot a punt. La sala l’han repensat com si fos «una terrassa», amb taules i cadires, i una zona amb tamborets al voltant de la barra, sempre respectant la distància social establerta.

La seguretat i la higiene és una de les principals preocupacions pels empresaris. A la discoteca Totem de Tarragona han elaborat «un pla específic a partir del pla de contingència que ha fet l’empresa de riscos laborals», tal com ha comentat Christian Compte, propietari de l’establiment. Des de Totem també han apostat per posar taules i cadires per tot l’espai i la pista s’ha distribuït «com si fos un rellotge». Pels voltants s’ha creat un passadís pel qual els clients poden transitar per anar al lavabo o a la barra a demanar les consumicions. A l’entrada hi ha gel hidroalcohòlic i es venen mascaretes a un euro, «per qui no la porti de casa». També es pren la temperatura als clients en el moment d’accedir a l’interior del local.

Aquesta setmana els treballadors han hagut de fer un curs sobre com higienitzar els espais comuns. A banda, els gots s’hauran de rentar a més temperatura dins el rentavaixelles per garantir la desinfecció. En els darrers dies també s’han hagut de desinfectar els establiments. «Nosaltres fumiguem periòdicament, normalment cap al juny que és quan acabem la temporada de concerts, i ara ho hem avançat. A més, també hem fet la requerida per la covid-19», ha detallat Lopera. A la Sala Zero, a més, disposen un sistema d’extracció que els permet renovar tot l’aire de la sala en dos minuts. «Normalment el fem servir quan acaba un concert, però ara potser ho farem més sistemàticament», avança el responsable de la sala.

Amb el negoci en funcionament, una de les preocupacions que ara tenen els empresaris és com respondran els clients. «La gent ha de perdre la por. S’han de seguir mantenint totes les mesures de seguretat i s’ha de tenir cura, però ara és moment de recuperar la normalitat», ha valorat Compte. A nivell econòmic l’aforament limitat no els ajuda, i tant Compte com Lopera han apuntat que amb un 33% d’ocupació és difícil que puguin cobrir les despeses. «Confiem que d’aquí uns dies ens permetin poder tenir un 66%», ha concretat el responsable de Totem.

El responsable de seguretat de la Sala Zero pren la temperatura a un client abans d’entrar a l’establiment, en el primer dia de reobertura. Foto: Eloi Tost

Situació estranya

Per als clients, tornar a entrar a un local d’oci nocturn després de tres mesos ha estat estrany. I especialment difícil ha estat veure l’establiment on habitualment ballen amb taules i cadires. Al Totem, fins i tot han clausurat amb cintes l’accés al pòdium. «Es fa difícil ser aquí i ni tan sols poder ballar», ha comentat Sílvia, una clienta de la discoteca. A la Sala Zero, Clàudia ha indicat que «estar assegut sense poder-te moure és complicat», i s’ha mostrat resignada a habituar-s’hi.

Reorientació del negoci

Algunes discoteques del Camp de Tarragona han variat el seu enfocament comercial durant la pandèmia i ja fa uns dies que han obert. És el cas de Sabana i La Fàbrica, a Reus, que ara ofereixen l’opció de sopar a l’establiment, amb reserva prèvia. A Salou, Tropical ha apostat per una opció similar, mentre que La Cage ha obert aquest divendres servint còctels, gofres i creps a la seva terrassa. Una altra de les discoteques icòniques de Salou, Flash Back, tornarà a l’activitat aquest dissabte, amb menys aforament i sense zona de ball, que compensaran amb una ampliació de les zones privades que s’hauran de reservar prèviament.

De moment, sense concerts

El que no tornarà de moment a la Sala Zero són els concerts. Tampoc ho faran en altres sales del Camp de Tarragona, com la Red Star de Valls. Tot i que l’administració ho permet, el fet que tan sols hi pugui haver un terç de l’aforament i els canvis fets en la programació a l’inici de la pandèmia ho fan inviable.

«Creiem que és millor preparar la propera temporada. Hem cancel·lat 43 concerts i molts els hem passat al setembre i l’octubre. A l’estiu, si surt alguna idea ens ho plantejarem, però de moment no», ha valorat Lopera. Una sortida similar és la que han escollit els propietaris de la Red Star. Un dels propietaris, Edu Ortega, ha assenyalat que «si això dura fins al setembre o l’octubre, podrem aguantar econòmicament», però se’ls està acabant el marge de maniobra. Els responsables dels establiments ja han començat a tramitar la documentació per intentar cobrar ajuts, però són conscients que tardaran mesos en arribar.

Eloi Tost – Mar Rovira – ACN