.

La consellera de Cultura de Tarragona, Inés Solé, amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la roda de premsa de dilluns. Foto: ACN

Les Festes de Santa Tecla, que aquest dimarts tenen com a cita destacada el pregó d’Àngel Òdena, han acabat vivint una altra programació paral·lela, que en aquest cas no requereix coneixements de Seguici Popular sinó d’argumentació jurídica. El conflicte entre l’equip de govern i els empresaris de la plaça de la Font continua en marxa malgrat que ahir mateix se’ls permetés obrir a l’interior i donar servei només a persones amb entrades prèvies per poder assistir als actes.

En un comunicat de premsa fet públic avui mateix, els locals d’hostaleria, restauració i bars afirmen que continuaran amb la seva decisió de no obrir ni dimecres ni dijous. I només obren una porta a una possible reconsideració de la postura, segons assenyalava l’advocat dels empresaris, David Rocamora, a Tots21 en conversa telefònica, sempre que la consellera de Cultura i Festes, Inés Solé, “rectifiqui de manera immediata les seves paraules de criminalització del sector. En la roda de premsa d’ahir va dir de manera frívola que l’any passat estàvem comptant morts i ara comptem beneficis. És un atac directe i totalment injust. Ha estat un exercici de manipulació i irresponsabilitat impropi del càrrec que ocupa”, deixava anar Rocamora. I de fet, el comunicat era meridianament clar en aquest punt: “L’hostaleria ha defensat durant la pandèmia els negocis i els llocs de treball amb exemplaritat, com la societat en general. No podem permetre, per raons de dignitat que des d’una institució com l’Ajuntament se’ns assenyali d’insolidaris. Exigim una rectificació expressa”.

D’altra banda, el ban de l’alcalde i el decret posterior també són motiu de litigi. Segons la nota, “la rectificació del ban per part de l’Ajuntament arriba tard i és parcial. Demanem amb la nostra protesta, que persistirà demà i dijous, i així ho esperem, que l’Ajuntament, la pròxima vegada consulti abans d’imposar, i escolti als professionals. Així s’evitarà rectificar tard i malament, i no serà necessari atemptar a la dignitat de cap col·lectiu”. En aquest sentit Rocamora afegia a Tots21 diverses consideracions complementàries. La primera és que la decisió del jutge de no acceptar les mesures cautelaríssimes que demanaven els empresaris “no ha de ser vist ni com una victòria nostra ni del consistori. Perquè al capdavall el que es diu a la resolució és que els perjudicis que es podrien causar no serien irreparables sinó reparables, i que per tant el jutge vol escoltar primer els arguments de l’equip de govern. En tot cas -afegia-, hi ha una actuació que a parer nostre ens dona la raó, i és que després d’impugnar el ban de l’alcalde d’ahir perquè no pot deixar sense efecte unes llicències ja concedides sense passar per cap òrgan de control, es va veure obligat a fer públic un decret que l’esmenava parcialment”.

J.S.