.

Com que tornem a l’època del blanc-i-negre, el Carnaval ha esdevingut, de nou, el termòmetre de la llibertat d’expressió en aquest país. Montblanc va provar fins on s’estiren les costures d’aquest parentèsi en el políticament correcte quan una colla es va disfressar la tarda del dissabte de legionaris i va recórrer els carrers de la Vila a ritme militar, amb una bandera espanyola sense escut, cantant l’himne del cos ‘Soy el Novio de la Muerte’, amb trompetes com a banda sonora, la inevitable cabra (de cartró), un tanc improvisat amb el número 155 pintat en un lateral i fins i tot una creu amb la qual es volia reproduir la processó del Cristo de la Buena Muerte.

Imatge d’OK Diari.

Era, és clar, una paròdia. És a dir, “una imitació burlesca que rebaixa el que el model pretén tenir de valuós o meritori, creant així una versió risible del que se suposa seriós i elevat”. Però en el procés de viralització del vídeo, que ja ha estat vist per centenars de milers de persones, una part significativa dels comentaris en xarxes socials era per animar la valentia que havien tingut aquest grup de patriotes manifestant el seu seu amor per Espanya en terra hostil. La ironia necessita de persones intel·ligents per a crear-la i, també, per entendre-la. I alhora, cal tenir sentit de l’humor.

D’això darrer n’estava molt faltat la premsa madrilenya, que no deixa passar oportunitat per ratllar el delicte d’odi cada cop que parla dels catalans independentistes. ‘OK Diario’ titulava “Nova mofa dels separatistes cap a les institucions nacionals, aquest cop contra la Legió Espanyola”. El mitjà d’Inda continuava denunciant que “els separatistes van ridiculitzar altres símbols de la institució militar: una cabra de joguina a manera de la cabra de la Legió i un enorme tanc decoratiu amb el número ‘155’ a sobre”. I per si això no fos suficient, afirma escandalitzat que “els integrants disfressats de legionaris van lluir llaços grocs en les solapes, en suport als colpistes empresonats. Diversos membres d’aquesta desfilada van lluir banderes d’Espanya i armes de joguina”.

Curiosament el Carnaval ha coincidit enguany amb el 40è aniversari de l’estrena de ‘La vida de Brian’, el clàssic irreverent de l’humor sense fronteres ni límits capaç de tractar la història de Crist amb acidesa britànica. Per prendre nota…