.

Imatge de grup durant la presentació duta a terme aquesta tarda a l’Amfiteatre.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha convertit la presentació oficial de les medalles i dels diplomes que es repartiran en els Jocs Mediterranis en una “aposta pel talent, per la col·laboració institucional i per aquest territori”. La situació ho permetia, perquè a la implicació del dissenyador Galo Bertran s’hi ha sumat la del professor del Conservatori de Música de la Diputació, Antoni Ernest Sebastià, responsable dels quinze segons de la fanfarria i dels poc més de dos minuts de la marxa de la cerimònia de concessió de medalles, així com diferents recordatoris destinats a posar en valor que Quan anem tots plegats som capaços de fer grans coses”.

Ballesteros ha destacat els “10.000 nens que van participar en el concurs per tenir el Tarracus, sorgit d’un noi de La Selva del Camp”, el del disseny de quatre mascotes “amb fibre de vidre que són peces autènticament meravelloses a càrrec de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació” i la presentació de la Cançó dels Jocs feta per la gent de la Fundació pau Casals del Vendrell. És a dir, també per gent d’aquí, com l’espot de 54 segons de promoció dels Jocs a càrrec d’uan empresa tarragonina”, explicava el batlle valorant el retorn generat per aquest esdeveniment internaiconal. Alhora ha deixat caure dins del capítol de la col·laboració institucional la seva esperança de que “en els propers dies poder anunciar també la de la Unió Europea”. Una frase dita al vol que sonava a himne de l’alegria davant la possibilitat d’aconseguir finalment els dos milions d’euros demanats a Brussel·les.

Les medalles de Tarragona 2018 tenen la singularitat de tenir la forma irregular d’una antiga moneda romana i simbolitzen el “retorn a l’arena” segles després, fent referència a les competicions esportives que es practicaven a la ciutat en època romana i que ara “tornen” a la ciutat coincidint amb la celebració dels XVIII Jocs Mediterranis. Aquest concepte es pot llegir al revers de la medalla, el qual inclou la inscripció llatina “reditum arenam”, així com la imatge d’una biga romana conduïda per un auriga i dos cavalls. La cara frontal de la medalla incorpora el logotip oficial de Tarragona 2018 i la nomenclatura dels Jocs Mediterranis en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i àrab.

Finalment, els arcs de l’anella on se subjecta la cinta de la medalla representen els arcs de l’Aqüeducte de les Ferreres, conegut com a Pont del Diable, mentre que els detalls ornamentals circulars de les dues cares estan inspirats en antigues formes geomètriques de monedes i mosaics. La cinta també inclou el logotip oficial i la nomenclatura dels Jocs en cinc idiomes. L’acte ha comptat amb la participació de l’arqueòleg municipal, Joan Menchon, encarregat de contextualitzar històricament el disseny de les medalles.

Marxa de la cerimònia de concessió de premis i fanfàrria

D’altra banda, avui també s’han escoltat públicament per primera vegada la fanfàrria i la marxa de la cerimònia de concessió de premis dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. L’enregistrament ha anat a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la direcció d’Alfons Reverté Casas. La marxa de l’acte de concessió de medalles, de prop de dos minuts de durada i interpretada per una seixantena d’instruments, té un ritme animós i triomfant i recorda el caràcter obert, creatiu i fresc i acollida de la societat tarragonina. La fanfàrria està concebuda com una peça introductòria i amb gran sonoritat per posar en alerta al públic davant l’inici imminent de la cerimònia de lliurament de medalles.