.

Un model de 'Recistella'. Foto: Tarragona 2017

Un model de ‘Recistella’. Foto: Tarragona 2017

Sota el lema “Anota’t un triple”, els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 van impulsar una prova pilot en matèria de reciclatge i reducció de residus durant la Marató Costa Daurada Tarragona 2017 del passat dia 18 de gener. Gràcies a una col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’organització dels Jocs Mediterranis va instal·lar un total de cinc “Recistelles”: dues es van situar en el punt d’avituallament del quilòmetre 25 de la cursa, al Moll de Costa, i les altres tres a la zona d’arribada.

Tot i que no es pot parlar de resultats quantitatius a gran escala, l’organització dels Jocs ha valorat molt positivament aquesta prova pilot ja que ha pogut constatar que l’ús de les “Recistelles” facilita en gran mesura la introducció dels envasos dels corredors dins dels contenidors, generant així menys residus i abaratint els costos de neteja. En aquest sentit, i també valorant la “simpatia” que aquestes van generar entre els corredors, els Jocs Mediterranis es plantejaran la possible utilització de “Recistelles” pròpies en futures curses.

Funcionament i resultats

La prova pilot es va desenvolupar en dos punts estratègics de la cursa: l’avituallament del km 25 i  l’avituallament de l’arribada. A 30 metres del punt del avituallament del km 25 es trobava el primer contenidor (amb “Recistella”), a 20 metres un segon contenidor (sense “Recistella”) i a 15 metres l’últim contenidor (amb “Recistella”). El segon contenidor va servir com a “contenidor control” per tal de tenir un contenidor de comparació, per avaluar la seva efectivitat.

Un cop havent passat tots els corredors es van retirar els contenidors i el resultat va ser que els contenidors amb “Recistella” havien superat la meitat de la seva capacitat mentre que el contenidor sense “Recistella” no recollia més d’una desena d’ampolles.

Així mateix, es va fer un control dels metres posteriors a la taula d’avituallament, i com a resultat va quedar demostrat que allà on hi havia contenidors, hi havia menys residus al terra, mentre que als 30 primers metres i als 40 posteriors estava ple de residus (ampolles de plàstic i pells de fruita).

Val a dir que es va observar un comportament curiós en els esportistes, la majoria dels corredors que llançaven a cistella, mantenien fixa la mirada en el seu objecte per verificar que encistellaven, inclús es van veure celebracions per l’encert i expressions contrariades pel fet de no fer cistella.

Pel que fa a les altres 3 recistelles, van ser col·locades a l’arribada, no van causar el mateix efecte als corredors, ja que funcionaven com a contenidors normals.

Construcció de la “Recistella”

La “Recistella” és un petit tauler amb una anella al mig que facilita que els corredors puguin llençar els seus residus als contenidors mentre fan la cursa, evitant així l’acumulació de residus als metres posteriors a un avituallament.

La “Recistella” esta feta de syntrewood que s’obté del reciclatge dels envasos. És per tant un material plàstic reciclat i reciclable que conte entre el 85 i el 95 % de poliefina (polipropilè, polietilè d’alta i baixa densitat). És hidròfug, no és tòxic i no conté cap tipus cola. Els diferents ancoratges i unions són de ferro o cinta tèxtil.

RSC dels Jocs Mediterranis

La col·locació d’aquestes “Recistelles” s’emmarca dins la política de Responsabilitat Social Corporativa dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Aquesta prova pretén valorar l’impacte positiu en el reciclatge, la reducció de residus i la conseqüent disminució de despesa en neteja després d’aquest tipus de curses. Val a dir també que les “Recistelles” són fabricades amb el propi material reciclat dels seus envasos.