.

Imatge de la nit de l’atemptat de Cambrils. Foto: ACN

Els atemptats a Barcelona i Cambrils d’ara fa mig any tenen encara algunes incògnites per resoldre. Com per exemple, quins eren els objectius inicials dels gihadistes.

La majoria dels terroristes que van formar la cèl·lula van morir abatuts pels Mossos d’Esquadra, inclòs l’autor material de l’atropellament a la Rambla, mentre dos d’ells són a presó per ordre de l’Audiència Nacional, i l’imam de Ripoll, considerat el cervell dels atemptats, va morir en l’explosió de la casa d’Alcanar.

Poca estona després de l’atropellament mortal a la Rambla ja es van fer les primeres detencions. Driss Oukabir es va lliurar la mateixa tarda als Mossos i va admetre haver llogat la furgoneta de la Rambla, tot i que va dir que pensava que era per a una mudança pel seu germà Moussa i dos terroristes més, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub, el conductor de la Rambla i abatut a Subirats (Alt Penedès) dies després. Es va desvincular dels atemptats, però va apuntar a l’imam de Ripoll com l’autor intel·lectual dels fets, i va ingressar a presó. Mohamed Aalla, propietari de l’Audi A3 negre utilitzat en l’atemptat a Cambrils, i Salh El Karib, amo del locutori de Ripoll on els sospitosos van comprar bitllets d’avió a nom de Driss per anar al Marroc, també van ser arrestats, però van quedar en llibertat provisional. El Karib va explicar que l’única relació que tenia amb els terroristes era comercial i va condemnar els atemptats, però a l’imam només el coneixia de vista.

El quart detingut va ser el jove hospitalitzat per l’explosió d’Alcanar, Mohamed Houli Chemlal, que també va ingressar a presó després d’admetre que preparaven explosius a la casa d’Alcanar.

Imatge del noi detingut a Vinaròs, presumptament relacionat amb els atemptats de Barcelona i Cambrils. Foto: ACN

Detenció a Vinaròs

A finals de setembre, el magistrat Fernando Andreu també va enviar a presó Said Ben Iazza, detingut a Vinaròs (Baix Maestrat) per col·laboració amb la banda terrorista, ja que mantenia una relació amb dos dels principals membres de la cèl·lula: Younes Abouyaaqoub, conductor de la Rambla, i Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils i implicat en el lloguer d’una de les furgonetes que pretenien utilitzar. Aquest detingut també hauria ajudat en la compra del material utilitzat per fabricar l’explosiu que preparaven a Alcanar, anomenat ‘la mare de Satanàs’, amb la seva documentació. La primera de les compres, de 100 litres de peròxid d’hidrogen, es va realitzar el 12 de juliol en un establiment de Tortosa (Baix Ebre). Segons la investigació, el 27 de juliol Youseff AAlla i Mohamed Hichamy varen adquirir 240 litres més amb la documentació del detingut, traslladant-los en el vehicle propietat de Said Ben Iazza.

El rastreig de l’activitat telefònica i el posicionament han permès concloure que el detingut es trobava a Alcanar (Montsià) els dies 23 d’abril, 1 i 13 d’agost, dates en les quals la confecció del material explosiu va ser conclosa.

Investigació de la policia del Marroc

D’altra banda, la policia del Marroc investiga si un dels dos detinguts en aquest país després dels atemptats, concretament Hicham Ennadih, un butaner que va residir a Ripoll, va ser qui va subministrar a la cèl·lula les bombones que emmagatzemava al xalet d’Alcanar. Ennadih va ser butaner i va residir al domicili de Ripoll on podria haver viscut o almenys tingut estada temporal Youness Abouyaaqoub, abatut pels Mossos i autor de l’atemptat de Barcelona.

La investigació de Fernando Andreu segueix sota secret de sumari i no se’n sap gairebé res des de setembre. Ni tant sols les acusacions particulars de les víctimes i els seus familiars ni l’acusació popular, dirigida i coordinada per l’Associació 11-M d’Afectats pel Terrorisme, han tingut accés a la causa, i els afectats no han estat citats a declarar pel jutge, a banda del que van declarar en nombroses ocasions davant dels Mossos d’Esquadra.

Vídeo amb el missatge ‘Espanyols, patireu’

Al desembre es va saber que els Mossos d’Esquadra havien localitzat entre les restes de la casa d’Alcanar un vídeo en què hi apareixen quatre dels autors dels atemptats, i un d’ells, Mohamed Hychami, -de 24 anys, nascut al Marroc i criat a Ripoll- amenaça els ciutadans de l’estat mirant a càmera amb el missatge en àrab “Espanyols, patireu”. Les imatges estan gravades a l’interior de la casa d’Alcanar però també en surten de la Torre Eiffel l’11 i 12 d’agost, pocs dies abans dels atacs. Aquest fet es va comunicar de seguida a les autoritats franceses, que ja han reaccionat amb la instal·lació d’un mur de vidre i metacrilat al voltant del monument a prova de bales i resistent a les envestides de camions i furgonetes.

Torre Eiffel i el Camp Nou

El jutge Andreu manté la investigació oberta en una peça separada dels atemptats en relació al vídeo, d’uns 60 minuts de durada. En les imatges gravades a Alcanar, es veu com les quatre persones tenen a les mans el peròxid d’acetona a punt, l’explosiu que van fabricar de forma casolana. El vídeo és un ‘making of’ de la preparació dels explosius i un retrat dels darrers dies dels membres de la cèl·lula.

En la gravació, però, no es parla d’objectius concrets, com la Sagrada Família, tot i que sí hi apareix la Torre Eiffel. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que es traslladessin a França dies abans dels atemptats per rebre instruccions o una benedicció religiosa o que visitessin una altra cèl·lula disposada a atemptar o ells mateixos pensessin atacar als dos països. L’imam no surt parlant a càmera en cap moment i això podria fer pensar que Abdelbaki Es Satty pensés amb nous atacs i els coordinés.

Segons els investigadors, els atacants pensaven en dur a terme atemptats en diversos escenaris buscant grans concentracions de gent el dissabte 19 o el diumenge 20 d’agost, com el Portal de l’Àngel o el Camp Nou, on el Barça jugava contra el Betis, però l’explosió d’Alcanar va fer canviar els plans.

Els experts en jihadisme Fernando Reinares i Carola García-Calvo van assegurar fa poques setmanes en una publicació de l’exèrcit nord-americà especialitzada en terrorisme que, si bé Estat Islàmic va afirmar que els atacants eren ‘soldats del califat’, “encara no està clar si el grup va tenir un rol directe en els atemptats”. La relació entre la cèl·lula de Ripoll i Estat Islàmic continua “confusa”, sostenen aquests dos experts.

ACN