.

Un autobús de l'EMT.

Un autobús de l’EMT.

El Consell d’Administració de l’Empresa Municipal de Transports Públics de Tarragona (EMT) ha aprovat aquesta tarda la proposta de Reglament del Servei de Transport de l’Autobús Urbà. Entre altres coses, el text canviarà l’edat mínima en què un infant pot pujar a l’autobús sense acompanyant: si abans no ho podien fer fins als deu anys (segons el web d’EMT), ara ho podran fer a partir dels quatre anys.

El reglament, que entrarà en vigor després de ser aprovat pel ple, avisa que “es considera que les persones menors d’edat que accedeixin al vehicle sense la companyia d’una persona major d’edat han estat autoritzades per la seva mare, pare o tutor a tots els efectes, i per tant viatgen sota la responsabilitat de qui les hagi autoritzat.” Com fins ara, el bitllet serà gratuït pels menors de quatre anys.

Prohibit pidolar, repartir publicitat i portar animals de companyia sense gàbia

El reglament prohibirà pidolar, repartir publicitat comercial, portar-hi animals de companyia sense gàbia (a excepció dels gossos pigall o d’assistència) o anar-hi en banyador o amb el tors descobert. La distribució de publicitat sense autorització es considera una sanció greu, i se sanciona amb 500 euros de multa.

Limitacions en bicicletes i paquets

El text també estipula limitacions respecte a les bicicletes i els paquets que s’hi poden pujar. Les persones viatgeres tenen dret a portar objectes de mides fins a 100 x 65 x 25 cm, i també bicicletes plegables. Els objectes de mides superiors necessitaran una autorització, que podrà ser subjecta a condicions, i que dependrà de l’ocupació del vehicle en aquell moment.

Les bicicletes no plegades únicament s’admetran als vehicles amb unes característiques que ho permetin. Només s’admetrà una bicicleta per persona, i fins a un màxim de dues bicicletes al vehicle de manera simultània. En tot cas, les cadires de rodes i els cotxets tindran preferència sobre les bicis per ocupar la plataforma del vehicle.

No es garanteix poder pagar amb billets superiors a 10 euros

El reglament recull com una de les obligacions dels passatgers portar preparada, en pujar al vehicle, moneda fraccionada suficient per al pagament de la tarifa sense que es pugui obligar el conductor a canviar un bitllet més gran que el de 10 €.

Fins a 600 euros de sanció per viatjar més d’un cop sense bitllet

La sanció per viatjar sense bitllet o amb un bitllet invàlid serà de 100 euros, que es podran rebaixar a 50 si es paguen en un termini de set dies. Si la sanció no es paga en el termini d’un mes, es considerarà una falta lleu i podrà ser  sancionada amb una multa que anirà de 200 euros (si és el primer cop) fins a 600 euros (si ha passat tres o més cops en un any).

La proposta de Reglament del Servei de Transport de l’Autobús Urbà parteix d’un document tècnic enriquit després amb les aportacions del Consell de la Mobilitat. Aquest organisme de participació és una plataforma de trobada i un instrument que relaciona l’administració municipal, les empreses, les entitats i la ciutadania de Tarragona, en el debat i la presa de decisions en matèria de mobilitat.

El document recull les conclusions de les dues jornades de debat que es van realitzar els dies 26 de setembre i el passat 17 d’octubre. En aquest procés han participat representants dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de Comissions Obreres (CCOO), de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, de la Cambra de Comerç de Tarragona, de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona, de l’Autoritat Portuària de Tarragona, del Consorci del Transport Públic del Camp de Tarragona, de la  Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), del Montepío de Conductors “Germanor” de Tarragona, de Tarragona Sense Barreres i de la Unió General de Treballadors (UGT), així com persones particulars amb interès en la mobilitat.

Després del període d’al·legacions i el debat de l’última jornada, on es va donar resposta a les diferents al·legacions presentades, el reglament s’elevarà ara a l’Ajuntament per a la seva tramitació administrativa i la seva posterior aprovació en el ple municipal.

Romà Rofes