.

.

TOTS 21

Una família jugant en una platja de la Costa Daurada.

Una família jugant en una platja de la Costa Daurada. Foto: ACN

Els hotels de la Costa Daurada preveuen una ocupació del 60% per aquesta Setmana Santa, amb un 15% més de turistes respecte l’any anterior. El fet que aquestes vacances quedin avançades en el calendari ha afavorit l’obertura d’un 25% d’establiments hotelers respecte l’any passat -69 dels 85 associats. Els hotels, però, temen una caiguda d’entre el 15% i el 20% del turisme rus a causa de la crisi a Ucraïna. Bons pronòstics a l’altra marca turística del territori: les Terres de l’Ebre. Les reserves a les cases rurals i barraques del delta per als quatre dies festius, de divendres Sant a dilluns de Pasqua, superen el 90%. Dades satisfactòries també a les comarques d’interior, especialment la Terra Alta.

Enguany s’oferten 36.000 places hoteleres a la Costa Daurada -front les 28.000 de l’any anterior. La gran majoria dels 69 hotels oberts per Setmana Santa ja es mantindran oberts fins a l’octubre, pel pont del Pilar, i els 16 restants ho faran a primers de maig -quan engega la touroperació en el mercat estranger. La Setmana Santa tardana en el calendari no sols ha repercutit en un major nombre d’hotels operatius a la Costa Daurada central, sinó que també pot fer decantar la balança a favor de l’oferta de sol i platja, en detriment de la neu de les estacions d’esquí.

“Arribar a un 60% ja seria una bona xifra”, afirma el portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Xavier Roig. L’any passat la costa central tarragonina va registrar un 62% d’ocupació -una xifra sensiblement inferior a l’any 2012. “Creiem que pujarem un 15% el volum de turistes, però ens mantindrem en ocupació perquè tindrem més places ofertades”, remarca Roig. El sector preveu una nova repuntada del mercat britànic d’entre el 10% i el 15%, turisme històricament potent al territori, i que en els darrers anys havia estat relegat pel mercat rus.

Preocupació pel turisme rus

El turisme rus, la nineta dels ulls dels hotelers de la Costa Daurada, és ara la màxima preocupació pel sector. La crisi entre Rússia i Ucraïna i la devaluació del ruble estan causant una davallada d’entre un 15% i un 20% de les reserves. Cal tenir en compte que el turisme rus representa un 20% del total de visitants a Tarragona. “Si un milió de russos van arribar l’any passat a l’aeroport de Barcelona, això significa que vindran 200.000 turistes menys, i tot que el mercat britànic remunti, no arriba a aquests nivells, i no sé si serem capaços d’omplir aquest forat”, manifesta Roig.

“Així, si l’any passat van vindre 600.000 britànics i potser enguany en vénen 700.000, aquests 100.000 britànics de més no suplanten els 200.000 russos que ens poden fallar, però no siguem negatiu, perquè de fet estem notant un repunt del turisme nacional”, declara el portaveu de l’associació. Els hotelers de la Costa Daurada es prenen la Setmana Santa com un baròmetre del comportament que pot tenir la temporada d’estiu, sobretot del turisme de proximitat -català i espanyol.

L’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda manté aquestes previsions des de la prudència i parla d’aquest índex de creixement de turistes del 15% amb la boca petita, ja que les reserves d’última hora -o anul·lacions- i la climatologia -potser adversa- poden alterar notòriament les previsions inicials. La mateixa temor davant la imprevisibilitat és compartida pel sector dels càmpings del Camp de Tarragona i l’Ebre, que representen el 47% de les places turístiques de la demarcació.

Bones perspectives pels càmpings

Els càmpings de Camp i Terres de l’Ebre preveuen mantenir les xifres d’ocupació de la Setmana Santa de l’any anterior, que van oscil·lar entre el 36% i el 52% en parcel·la, i de gairebé el 100% durant el període de dijous Sant a dilluns de Pasqua en bungalous i ‘mòbil homes’. El conjunt dels 55 càmpings associats ofereixen un total de 64.350 places i 21.450 unitats d’allotjament. La xifra de bungalous i cases mòbils instal·lades a les parcel·les i espais d’aquests establiments sobrepassa les 3.600.

Per a la presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Berta Cabré, “l’any passat la demarcació va acollir més de 6,9 milions de pernoctacions, la qual cosa significa que cada cop ens coneix més gent; si a això li sumem l’alta valoració que els usuaris fan dels nostres càmpings, podríem esperar superar les xifres del 2013”. Els càmpings de la Costa Daurada són dels més ben valorats pels turistes tant nacionals com estrangers que opten per aquesta modalitat vacacional.