.

Un instant de la jornada dedicada al sector hoteler

Un instant de la jornada dedicada al sector hoteler

El sector hoteler de la Costa Daurada central estudia de prop com millorar les estratègies de venda per Internet gràcies a la bona reputació on-line. Prop d’un centenar de persones van assistir ahir dimarts al matí a la jornada titulada “La Relació directa a la xarxa amb el turista”, que va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Vila-seca.

L’acte fou presentat per Jordi Calabuig, responsable del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, el qual va estar acompanyat per Jaume Orteu, responsable de Formació de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, entitat organitzadora de l’acte, juntament amb la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), el Parc Científic i Tecnològic i la URV.

La jornada va comptar amb diverses ponències que van tenir a veure amb la relació que manté el client amb la xarxa d’Internet, realitzades per experts en la societat del coneixement i la innovació, tan canviant i dinàmica. El primer ponent, Agustín López, director d’Inspira Project, va parlar sobre la presa de decisions del turista. Va ser una ponència que va definir conceptes com la “notorietat”, el “coneixement”, la “consideració” i la “compra”. Tot plegat, definicions relacionades amb el procés de coneixença de l’oferta al mercat i l’opció i materialització de la compra-venda.

López va esmentar la importància de la pàgina web com a “producte empresarial propi” i de la qual “se n’ha de tenir la màxima cura i prestar-li tota l’atenció i recursos disponibles”, perquè si bé les xarxes socials tan sols són eines i poden arribar a “desaparèixer” o quedar pràcticament en desús, amb el temps, com ja ha passat, per exemple, amb algunes com Tuenti, la pàgina web és allò que ens representa com a empresa i que sempre tindrà una vigència, no supeditada a l’evolució social. López també va parlar sobre la posició que ocupa una marca o empresa en els principals buscadors i va esmentar dades anecdòtiques com que el 73% dels turistes prenen decisions basant-se en les fotos d’altres turistes.

I el 80% d’aquests milloren la seva percepció després de llegir respostes “apropiades” dels propietaris dels hotels. La segona ponència va anar a càrrec de Montserrat Peñarroya, especialista en Màrqueting Digital. Aquesta experta va parlar sobre les tècniques bàsiques d’aquesta disciplina i va definir conceptes com: “somiar”, “compartir”, “experimentar”, “planificar” i “contractar”.

El posicionament SEO i SEM, la rendibilitat en publicitat, les eines 2.0 d’enviament de mails i la definició i situació actual de les principals xarxes socials a nivell mundial (Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, etc.), els blogs, premsa on-line i la importància de les relacions públiques són alguns dels temes que va tractar la ponent. Després d’una pausa cafè va arribar el torn de Mercedes Sánchez Gómez, Territory Manager, Business Listings- Spain & Portugal a TripAdvisor.