TOTS 21

Al centre del Baix Camp, i de la mà de l’empresa Teracan, els cànids s’han convertit des de fa mesos en un estímul fonamental al dia a dia de les persones usuàries del centre. Foto: L’Onada

Gestió de les emocions; potenciació de l’empatia, la motivació i la sociabilitat de les persones usuàries o, fins i tot, el control de la tensió arterial són tasques habituals als Centres de Dia i Residències Assistides que, a L’Onada Riudoms, es treballen amb uns nous aliats: els gossos. Al centre del Baix Camp, i de la mà de l’empresa Teracan, els cànids s’han convertit des de fa mesos en un estímul fonamental al dia a dia de les persones usuàries del centre i, també, en una veritable eina viva i a l’abast de l’equip de psicòlogues i psicòlegs del Centre.

«Un gos mai jutja dificultats, comportaments o necessitats dels qui l’envolten i sempre respon, fet que fa que el reforç que rep la persona a qui se n’aplica la teràpia sigui sempre positiu». Són paraules de Míriam Díaz, psicòloga a la Residència Assistida L’Onada Riudoms i al Centre de Dia de Montroig i una de les responsables del programa. A L’Onada Riudoms, l’activitat es programa setmanalment. «Amb els animals, les sessions són sempre altament productives. A la nostra cultura, els gossos es consideren part de la família perquè són fidels, obedients, protectors i afectuosos».

Les teràpies amb gossos que es desenvolupen a L’Onada Riudoms i a d’altres centres de L’Onada Serveis permeten assolir objectius que van des de la rehabilitació cognitiva, l’estimulació sensorial i la gestió emocional fins a la potenciació de l’autonomia, la rehabilitació funcional o el treball amb el llenguatge. Cada sis mesos, i coincidint amb la revisió del PAI (Pla d’Acció Individualitzada) de cada persona usuària, la família és informada de què i com s’ha treballat: «La resposta dels familiars sempre és de sorpresa, perquè veuen reaccions a la persona usuària que, sense el gos, no es produeixen», explica la psicòloga. Les sessions poden ser individuals i d’un màxim de trenta minuts o grupals i d’un caire més lúdic.