.

.

TOTS 21

Hildebrand Salvat, del Gabinet Ceres, i Josep Baiges,secretari general de la Cambra de Comerç. Foto: Cambra

L’actual situació d’incertesa desperta la prudència dels empresaris del territori i refreda l’optisme acumulat des de la sortida, almenys econòmica, de la pandèmia. Aquesta és una de les conclusions detectades pel Radar de la Cambra de Comerç de Reus, un projecte conjunt amb el gabinet Ceres i que acumula ja 33 edicions. La presentada aquest matí a la seu de la corporació corresponia al primer trimestre d’enguany, i de les respostes proporcionades per 28 dels 239 panelistes que hi han participat (bàsicament de Reus i del Baix Camp) es desprén que la percepció dels empresaris sobre la situació econòmica actual és pitjor a la del primer trimestre del 2020. Llavors, l’inici de la pandèmia situava en un 19% els que la vivien com dolenta o molt dolenta, per un 22% ara, en plena guerra d’Ucraïna, una inflació disparada i un augment desorbitat dels preus de l’energia. Curiosament, el percentatge que consideren la situació molt bona és idèntic en els dos períodes, un 21%.

El Radar també recull les percepcions comparades amb un any abans. I en aquest apartat es manté l’optimisme, amb un 46% dels enquestats titllant-la de molt millor i un 32% de pitjor. Aquest darrer registre no era tant elevat des del primer trimestre del 2021. I de cara a futur, un 83% creu que l’evolució anirà a millor. La barreja de les dues estimacions dona a entendre que els empresaris visualiitzen els problemes actuals com cojunturals.

Ara bé, una dada especialment negativa és la proporcionada per l’anomenat Índex de Confiança Empresarial. Aquesta categoria reflecteix la mitjana entre la situació i les expectatives, calculats a partir de les mitjanes de les diferències entre els valors positius i negatius de la xifra de negoci, nombre de treballadors i inversió. La dada registra la segona major davallada de tota la sèrie, iniciada el quart trimestre dels 2013. Malgrat que es manté en el terreny de joc dels valors positius (10,2), es trenca bruscament la tendencia de recuperació de la Covid observada durant 2021.

FInalment, i en quant a les expectatives de previsió per al pròxim trimestre, un 50% dels enquestats considera que mantindà la seva xifra de negoci actual, si bé el mateix percentatge d’empresaris admet que haurà d’augmentar preus i un 7% reconeix que acomiadarà treballadors amb contracte si no hi ha un canvi significatiu de tendencia.

Pel que fa a les empreses consultades, un 7% tenen més de 249 treballadors i la majoria (un 40%) menys de 10. Bona part de les que han pres part en la mostra estan adscrites al sector serveis (43%), seguides de Comerç i Indústria (un 18% cadascun).

A la presentació hi han participat Hildebrand Salvat, del Gabinet Ceres, i Josep Baiges,secretari general de la Cambra de Comerç, que ha informat sobre el final de la col·laboració de la regidoria d’Empresa de l’ajuntament de Reus en l’elaboració del Radar. Una entesa que, iniciada pel llavors regidor Marc Arza, es mantenia des dels inicis del sondeig.

J.S.