.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, durant la presa de possessió de Torra al Palau de la Generalitat el 17 de maig del 2018. Foto: ACN

El nou Govern escara està en l’aire. Quatre dies després d’investir al Parlament Quim Torra com a president i més d’un dia després que hagi pres possessió, el llistat de consellers que ha de nomenar amb el vistiplau de JxCat i ERC encara no està tancat. I és que les intencions de Torra de “restituir” alguns dels presos de JxCat i nomenar-los consellers està topant amb les dificultats legals que podrien complicar la situació. L’acord final per al Govern no arriba perquè des de l’entorn del president segueixen insistint en la necessitat de “restituir” Josep Rull i Jordi Turull, però alhora encara estan afinant la fórmula legal adequada per fer-ho sense que l’Estat pugui impedir-ho o revocar-ho. I és que el control del govern espanyol fruit de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució no decaurà fins que el Govern en ple hagi pres possessió, estigui en vigor, i tots els consellers estiguin nomenats amb la supervisió de l’Estat sobre tot el procediment.

Així, les reticències del govern de Mariano Rajoy a que Rull, Turull o qualsevol altre dels presos independentistes siguin nomenats consellers fa sospitar als partits independentistes i a l’entorn de Torra que l’Estat vetaria i intentaria bloquejar la seva presa de possessió, cosa que podria acabar provocant l’allargament del 155. És per això que, a hores d’ara, no sembla haver-hi una excessiva presa des del Palau de la Generalitat per fer els nomenaments ni per tancar l’acord definitiu amb ERC, a l’espera de trobar alternatives per als seus plans.

Turull i Rull recorden que els drets polítics estan “intactes”

Per la seva part, els consellers destituïts Jordi Turull i Josep Rull han assegurat que els seus drets polítics estan “intactes”, deixant caure així la seva predisposició a tornar a ser membres del Govern. Els dos diputats de JxCat han fet arribar un missatge conjunt des de la presó d’Estremera, penjat a Twitter aquest divendres al migdia: “No ens cansarem de recordar que estem patint una presó preventiva injusta, arbitrària i ignominiosa i que els nostres drets polítics estan intactes. L’únic dubte que algú pot tenir és si som presos polítics o ostatges de l’Estat”.

Des d’ERC diuen estar a l’espera

Des d’Esquerra, asseguren que estan a l’espera. Els republicans consideren que és Torra qui ha de decidir quins consellers nomena per part de JxCat i no tenen cap intenció de vetar ningú. Però ERC ja va avisar en el seu moment –i segueix mantenint a les converses que tenen ara- que el president podria tenir problemes si pretenia “restituir” consellers sense que el 155 hagi acabat del tot, donat que l’Estat voldrà ratificar que tots els nomenaments queden al marge d’estratègies com aquesta.

Els republicans afirmen que si JxCat i Torra donen amb la fórmula que els permet fer consellers Rull i Turull, se sumaran entusiastes a demanar que assumeixin el càrrec. Però mentre això no passi, resten a l’espera que JxCat els faci arribar el llistat definitiu dels seus consellers per encaixar-los amb els seus noms i poder, així, formar ja el Govern de Torra. Per a Esquerra, és aquest possible allargament del 155 l’únic escull i no cap veto a noms concrets. Amb tot, els republicans asseguren que volen enllestir la qüestió el més aviat possible per poder començar a funcionar amb un Govern, finalment.

JxCat i l’entorn de Torra

A JxCat i l’entorn de Torra, però, no tenen tanta pressa perquè prefereixen seguir intentant trobar la manera per “restituir” els polítics presos. Fonts de JxCat insisteixen que el primer l’objectiu de l’executiu de Torra és la “restitució”, també després que el govern espanyol hagi avisat que actuarà si es nomenen consellers alguns dels presos. Des del grup parlamentari, de fet, constaten que l’advertència de l’Estat no ha de condicionar la voluntat de restituir Turull i Rull, i que de cap manera es pot acceptar aquest “dret a veto”. D’aquesta manera, des de la sala de màquines de JxCat mantenen que els consellers del Govern previ a l’aplicació del 155 ho han de poder tornar a ser si així ho volen, malgrat les advertències de Madrid: “Els intentarem restituir igualment, no acceptarem més condicions”, reiteren des del grup parlamentari.

Mentrestant, a Sant Jaume també treballen amb l’escenari de “restitució”. El mateix dijous, després de la presa de possessió com a 131è president de la Generalitat, el propi Torra va quedar-se a Palau per abordar la configuració del seu Govern. Fonts coneixedores dels preparatius indiquen que treballen per trobar la manera de fer efectiva la restitució de Turull i Rull -així com de Lluís Puig-, com sempre s’ha defensat des de la formació que encapçala Carles Puigdemont. I, a més, amb la dificultat afegida d’acabar amb el 155.

I és que tant des de JxCat com des del pinyol que envolta Torra aquests primers dies admeten la possibilitat que la “restitució” dels consellers empresonats o a “l’exili” perllongaria l’aplicació del 155. Així doncs, tant des del grup parlamentari com -sobretot- des de Sant Jaume busquen superar l’escull que permeti efectuar la restitució i, alhora, acabar amb el 155. I és això el que, a hores d’ara, manté aturat el tràmit final per tancar el Govern.

ACN