.

Foto de l’acte de lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits a la comarca del Tarragonès

Foto de l’acte de lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits a la comarca del Tarragonès

El divendres 5 de juliol, va tenir lloc al Casal Salomonenc el lliurament de les distincions de Mèrit de Serveis Distingits, amb l’objectiu d’honorar persones o entitats en mèrits a la labor realitzada o conducta seguida que hagin contribuït a augmentar el prestigi d’un municipi del Tarragonès o de la comarca en el seu conjunt.

Les distincions han estat promogudes pel Consell Comarcal del Tarragonès, a suggeriment d’alguns municipis de la comarca. En les Bases s’estableix que els distingits de cada edició són presentats pels Ajuntaments, a proposta del ple municipal. Després d’exposar-ho al públic, és aprovat pel Ple del Consell Comarcal.

L’acte es va iniciar a les 19:30 hores, amb la intervenció de Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès. Va ser Pere Virgili, vicepresident del Consell Comarcal, l’encarregat d’anar repassant la trajectòria de cada un dels premiats. També va comptar amb la presència de l’alcalde de Salomó, a més d’altres alcaldes i regidors dels municipis del Tarragonès així com representants de les entitats i personalitats distingides.

Els distingits d’aquesta cinquena edició

Les personalitats o institucions que han rebut el reconeixement en aquesta cinquena edició són:

  • Coral Sant Nicasi (El Catllar): Fundada per Mn. Gil, va oferir el primer concert el 6 de gener de 1983, i des d’aquell any clou les festes nadalenques del Catllar. Amb la seva activitat, la Coral Sant Nicasi fa una bona tasca de difusió de la cultura catalana. Com a fites més rellevants, cal destacar la cantada a la catedral de Reims; la cantada amb l’Orfeó Català i l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música; i l’organització del XVIII Aplec de Corals de les Comarques Meridionals.
  • Josep Franquès Sans (Constantí): Empresari local, ha estat impulsor de diverses activitats socioculturals. Va col·laborar des dels inicis amb la Cooperativa Agrícola. És soci del Sindicat Agrícola, entitat de la qual fou president, i va participar en els actes de celebració del seu centenari. És coautor amb la doctora Montserrat Duch, del llibre Viure de la terra. Història i memòria del Sindicat Agrícola de Constantí. És el coordinador de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la URV, Aula de Constantí, una de les activitats culturals que té més èxit.
  • Forn Vilaspasa (Creixell): Josep Vilaspasa i la seva esposa, durant gairebé 50 anys, han estat al capdavant de l’únic forn de pa del municipi. Treballadors incansables, entranyables i atents, són molts els veïns del poble que recorden el senyor Vilaspasa, repartint el pa als llocs més apartats. El Forn Vilaspasa ha format part de la taula de tots els creixellencs i creixellenques, que han pogut gaudir del seu pa diari, i els seus deliciosos pastissos… i les galetes típiques de Creixell, els esmarris, tot fet de manera artesanal.
  • Elisabeth Huntingford Artigas (Els Pallaresos): Professora d’Història Antiga a la URV. Forma part de Tàcita Muta (Grup d’Estudis de Dones i Gènere a l’Antiguitat). Les seves línies d’investigació se centren en la violència de gènere a partir de la iconografia i els textos literaris, i en el cicle reproductiu de les dones des de l’edat del bronze fins a l’època clàssica grega. Actualment col·labora amb l’Ajuntament dels Pallaresos en la publicació de la revista Penallonga i en la recuperació de les restes d’aqüeductes del terme municipal.
  • Centre de Joventut de Perafort: L’associació juvenil es va constituir amb la finalitat de realitzar activitats culturals, esportives i de lleure. Des de la seva creació, han participat en diferents actes solidaris i han intervingut en múltiples activitats del poble. Pel que fa al bestiari, han creat la Llumeneta, una cuca que llança aigua i llaminadures i que va acompanyada del grup de música Llumeneta’s Band. L’any 2006 va néixer el Llumenot, una bèstia de foc, també acompanyada de música i dels Diables. L’any 2007 van néixer les Avellanes i la Manotes de Perafort que van acompanyades del grup de grallers i timbalers.
  • Rafael García Villegas (Roda de Berà): El Rafelet amb el seu bus ha portat durant molts anys els nens de l’escola i de l’institut. Amb un grup d’amics van crear un equip de futbol per als més petits, un projecte que queda integrat dins del Club Atlètic Roda de Berà. Més tard, emprèn un nou projecte esportiu i crea el Club Ciclista Delfí Ferré. És voluntari actiu de les campanyes institucionals de caire social. Però si el Rafelet és conegut, és per haver estat durant molts anys fotògraf. Amb la seva càmera ha donat testimoni de tots els moments importants que s’han viscut al municipi i que han quedat immortalitzats en milers de fotografies.
  • Punt de Lectura Cal Cadernal (Salomó): És una entitat sense ànim de lucre que desenvolupa la seva actuació gràcies al voluntariat. El formen un grup de persones que comparteixen el gust per la lectura, les experiències relacionades amb els llibres i la difusió de la cultura. Però el que atorga la força per mantenir el programa d’activitats és el suport i la bona resposta de la gent del poble, que assisteix als actes programats de manera fidel. Entre les activitats que duen a terme s’hi compten: Club de Lectura, serveis de préstec, presentacions de llibres amb presència d’autors, recitals de música i rapsòdia, i degustacions gastronòmiques i tastos de vins.
  • Grup de Dones de Salou: El seu objectiu se centra en la promoció de la dona com a part important de la societat. És una de les entitats més actives de Salou, organitzen conferències i tallers, sortides culturals, activitats de lectura, celebracions de reconeixement a la dona i actes reivindicatius contra el masclisme i la violència de gènere, trobades de grups de dones per intercanviar experiències i coneixements sobre les problemàtiques i la situació de la dona i el seu futur, i altres activitats de suport i participació en totes aquelles causes humanitàries que s’organitzen des de l’Ajuntament o des d’una altra entitat del municipi.
  • Grop de Torredembarra: Col·lectiu d’artistes de Torredembarra, des de la seva formació sempre ha brindat al seu entorn tota mena d’exposicions, instal·lacions i recitals poètics amb la complicitat d’artistes de dins o de fora del col·lectiu, amb la col·laboració de les institucions culturals o per iniciativa pròpia. Han estat un punt de referència en l’activitat artística del municipi, cercant una resposta en l’àmbit social i movent-se dins dels paràmetres de l’experimentació, la interrelació dels llenguatges… L’entitat ha tingut el reconeixement de l’Ajuntament per haver ajudat a augmentar el patrimoni artístic de la població.
  • Joan Boronat Aixalà (Vespella de Gaià): Corresponsal del Diari de Tarragona conegut per les seves cròniques i escrits, amb una trajectòria dedicada al món de la premsa i la informació comarcal. Va començar a escriure al Diario Español les cròniques de l’equip de futbol del seu poble, la Riera de Gaià, així com les activitats culturals impulsades pels joves. De mica en mica va anar fent la cobertura informativa d’altres àmbits de la vida local i va anar assumint més responsabilitats en seccions d’informació comarcal. És corresponsal del setmanari Catalunya Cristiana. I continua amb la informació esportiva amb cròniques de partits de futbol territorial.

Música per amenitzar la vetllada

L’acte també va comptar amb l’actuació del duet musical Artec, compost per la pianista Marta Nus i la violoncel·lista Olga Prats. La Marta Nus va estudiar al Conservatori de Vila-seca i va seguir els seus estudis al Liceu de Barcelona. L’Olga Prats va iniciar els seus estudis de violoncel a l’Escola de Música de Cambrils i va continuar al Conservatori de Vila-seca.

/* JS para menú plegable móvil Divi */