.

A la imatge, la doctora Montse Timoneda. Foto: Cedida

Els i les dentistes de Tarragona estan vivint uns moments dramàtics amb la crisi sanitària que ha derivat ràpidament en una crisi econòmica. Els establiments es troben tancats i només atenen les urgències. Moltes d’elles s’han hagut d’acollir a ERTOs, amb la incògnita de si serien acceptats per la Generalitat i el retorn a la feina és un mar de dubtes. Per prevenir el distanciament obligat que es viurà al sector ja s’estan preparant adquirint material o creant-ne de nou.

És el cas de la clínica de la doctora Montserrat Timoneda, que porta 22 anys de professió i que des de l’any 2005 té oberta la clínica a Tarragona. Ara no, clar, però ja es preveu el retorn, en el qual s’imposaran les mesures de distanciament social i per a les quals l’empresa ja ha invertit entre 10.000 i 15.000 euros, explica el seu gerent, Josep Ventura.

‘En aquests moments, la clínica té ingressos zero i les tasques urgents que fem o l’assistència telefònica no les cobrem. Vam tancar el 17 de març i sense tenir clar quan i com obriríem’, subratlla a Tarragona21. Amb aquesta indefinició treballa el sector. L’empresa va haver de fer un ERTO per força major però amb l’angoixa que l’Administració catalana va trigar molt de temps a respondre. Ho va fer positivament. El Departament de Treball té cinc dies per respondre o s’aplica el silenci administratiu, però a la clínica de Timoneda no ho va fer fins 15 dies després, amb els dubtes que en el cas de no ser acceptat quin cop econòmic implicaria. Així les coses és la pròpia directora del centre qui realitza les intervencions d’urgència.

L’agenda del tractament dels pacients ha volat pels aires i el problema serà que no es podrà atendre a tothom quan es recuperi la -relativa?- normalitat i menys amb les mesures de distanciament social vers els pacients i seguretat vers els treballadors del centre que s’imposaran. El dubte vindrà un cop passi la pandèmia i es retorni a l’activitat. Ho explica la pròpia doctora: ‘Caldrà mantenir la distància amb els pacients. Hem invertit en seguretat personal dels treballadors i dels pacients, amb l’adquisició d’equips de protecció -Epis- que inclouen el vestit, els guants, diferents tipus de mascaretes, gorros, bates, monos de treball i també tenim peücs per als pacients’, relata. No falten les pantalles separadores per als mostradors i maquinària de desinfecció. Aquesta és una altra: ‘Els odontòlegs estem acostumats a treballar amb un alt risc de contagi. Ens hem dotat de màquines ultraviolades per desinfectar un cop s’ha fet la intervenció al pacient’.

La clínica és realista: ‘La previsió de l’empresa és que la vacuna tardarà entre vuit i 12 mesos a estar enllestida. És un escenari molt contrastat amb professionals d’arreu. Calculem que els ingressos poden reduir-se a la meitat‘, afirma al seu torn el seu gerent.

Seguint la línia de realisme, la doctora observa que hi haurà especialitats, com tractaments d’estètica o d’ortodòncia, ‘que trigaran més a desenvolupar-se. Són les que ofereixen més marge econòmic’.

L’atra problema és ‘el poc suport de l’administració‘ quant als impostos: ‘La pressió fical hauria de disminuir, és molt necessari que així sigui. Cal que les empreses tinguin continuïtat i cal accions impositives més clares i que no es dilatin en el temps’, afirmen ambdós.

Treballadores de la Clínica Dental Alba, en una imatge d’arxiu. Foto: Cedida

Aparell succionador de l’aire de la boca per evitar contagis ideat i imprès per la Clínica Alba. Foto: Cedida

Inventar un aspirador

Qui també s’està esforçant amb el lloc de treball tancat és Alba Clínica Dental, que dirigeix Sílvia Font de Rubinat. Marta Melgar, coordinadora d’aquests centres familiars amb seu a Tarragona i clínica també a Reus, explica que estan vivint l’aturada dels tractaments. ‘Tenim sis boxes i ara només treballem amb dos d’ells fent les urgències, i tenim clar que quan acabi el confinament no podrem usar-los tots pel manteniment de les distàncies i la protecció’. Les urgències només obren en casos greus.

Alba està habilitant una zona de recepció paral.lela i el grup de dentistes ha dissenyat un aparell per reduir el risc de contagi en els tractaments bucodentals. La novetat és que s’ha fet amb una impressora 3D. Ho explica Ferran Colàs, gerent de l’empresa: ‘Es tracta d’un aparell que xucla l’aire de la boca, el succiona’. Els odontòlegs estan acostumats a treballar en situacions de risc, a treballar cara a cara amb pacients amb infeccions perilloses, com la Sida. ‘El que és nou ara és que el virus es contagia per l’aire’.

L’empresa també va cursar un ERTO a part de la plantilla, que va ser acceptat per l’administració.

Oblidat per l’administració

El col.lectiu professional se sent oblidat per l’administració i assegura que l’estat d’alarma i els diferents decrets que ha impulsat el govern espanyol deixa el sector als ‘llimbs’.

Recentment, el president del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs (COEC), Antoni Gomez, explicava que el sector viu en un ‘cercle viciós sense sortida’ per la manca de criteri a l’hora d’acceptar i denegar expedients de regulació d’ocupació (ERTO) i la manca de material de protecció que impossibilita que les clíniques puguin obrir per atendre urgències, com exigeix l’estat d’alarma. Gomez preveu que ‘si no s’implementen mesures d’ajut, moltes de les 3.000 clíniques dentals que hi ha a Catalunya estaran abocades al tancament’.

La Clínica Alba, per exemple, va fer donació de material a l’hospital de Santa Tecla. A més, els aparells i material que necessiten les clíniques són molt costosos.

Atenem les urgències de manera telemàtica, fent prescripcions i contenint les situacions de manera farmacològica‘, explica Gomez. Si la pandèmia no remet, però, aquestes urgències acabaran requerint ‘tractaments presencials’ que el sector ara no pot assumir per la manca d’equips de protecció individual (EPI) reforçats, afirma Antoni Gomez.

Gomez recorda que els dentistes són els professionals ‘més exposats’ per les característiques de la seva feina: ‘Treballem amb saliva, amb una alta carrega vírica, i a una distància molt curta del pacient i durant un període de temps prolongat’. El portaveu del sector diu que és ‘imprescindible’ que disposin d’una protecció que ara mateix no està disponible al mercat.

Jaume Garcia