.

.

TOTS 21

La col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona presentarà el seu desè volum, El Pastoret i els ponts, d’ Enric Garcia Jardí i Octavi Torné, dimecres 14 de setembre a les 19 h, a Pati del Palau de la Diputació de Tarragona, Passeig de Sant Antoni 100, dins les Festes de Santa Tecla. Es tracta d’una coedició de l’Associació d’Amics de la Colla Jove de Tarragona i d’Insitu Comunicació. L’acte serà conduït per la periodista Clara Marquiegui. A més, l’endemà, dimecres 15, es durà a terme una festa infantil al passeig de les Palmeres, amenitzada pel polifacètic conta-contes Joan Reverté.

El protagonista del nou volum és el Ball de Pastorets de Tarragona, L’obra compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els autors

Aquest cop l’autor dels textos és Enric Garcia Jardí i les il·lustracions van a càrrec d’Octavi Torné. Ambdós són creadors que treballen des de la ciutat de Tarragona. Enric Garcia Jardí és Graduat en Periodisme per la Universitat Rovira i Virgili (URV), i compta amb Estudis en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha participat activament en el Seguici Popular de Tarragona com a membre de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i de la Mulassa. Ha publicat altres llibres: Cròniques del Quetzal. Escrits d’un viatge al nord de Guatemala (Lo Diable Gros, 2021) i La Mulassa de Tarragona (Arola Editors, 2011).

Per la seva banda, Octavi Torné, Octavius, és arquitecte superior (ETSAB) i dibuixant per vocació. Va cursar el cicle de grau superior d’Il·lustració a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. Dins de les seves múltiples temàtiques, destaquen les referents als llocs i a la cultura popular del Camp de Tarragona, i també el seu toc d’ironia i vitalisme mediterrani. La seva primera obra editorial va ser El gran llibre dels Castells (2018). Darrerament, ha treballat per a les editorials Larousse i Vox, per exemple amb diversos volums de la col·lecció Els Supertafaners (Viatge a l’espai, Els Jocs Olímpics, Roma).

El Ball de Pastorets de Tarragona

La primera documentació fefaent sobre un ball de pastorets actuant a la ciutat de Tarragona correspon a les Festes de Santa Tecla de 1692, any en què tingueren un caràcter extraordinari per celebrar el nou res de la patrona i la major extensió dels cultes. El seguici comptà amb els balls locals i quaranta-nou de forasters.

Probablement el de pastorets es tractava d’un ball procedent d’una altra localitat, ja que no figura entre els propis de les confraries tarragonines que n’eren les responsables de realitzar-los per Santa Tecla, el Corpus i les entrades espectacularitzades d’entrades de reis i arquebisbes a la ciutat.

La major continuïtat de notícies del Ball de Pastorets de Tarragona se situa entre els anys 1877 i 1929. En aquella època era considerat com un dels balls predilectes dels tarragonins. Va ser recuperat per Santa Tecla de l’any 1990 per l’Esbart Dansaire de Tarragona. Fins al 1994 realitzaren la versió històrica dels seus parlaments, conservada en dues versions. Des de 1995 la substituïren per versos de caire satíric, per influència d’altres balls parlats.

Es tracta d’un ball de bastons de pal llarg en què intervenen el Majoral, la Pastora, els deu pastors, dos rabadans i dos dimonis burlescos.

La presentadora

La conductora de l’acte de presentació del conte serà la Clara Marquiegui. periodista tarragonina que col·labora amb la revista Fet a Tarragona, on s’ha especialitzat en temes de cultura, i treballa en els serveis informatius de Canal Reus TV.

Els vídeo contes

Dins la pàgina de crèdits trobarem un enllaç que ens permetrà accedir als vídeos llibres de la col·lecció. Els vídeos llibres s’han enregistrat als estudis MBG audio sota el suport tècnic de Miquel Àngel Barberan. Els narradors són Joan Rioné, Muntsa Plana, Joan Reverté, Rat Cebrián i Evan Dedes.

La col·lecció

La col·lecció ‘Els Contes del Seguici de Tarragona’ surt des de fa 10 anys cada Santa Tecla i s’adreça al públic familiar interessat en el patrimoni immaterial de la festa gran de Tarragona. Coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i per Insitu Comunicació, compta amb deu volums. El primer fou dedicat al gegantó Negrito, amb textos de Jordi Bertran i il·lustracions del tarragoní Dídac Francisco. Els següents volums han estat: L’Àliga de Tarragona (escrit per Bienve Moya i il·lustrat per Marta Contreras), Alça l’aleta! (Jordi Cubillos i Marta Contreras), Corre, corre, Cucafera! (Montserrat “Rat” Cebrián i Armand), El Maginet de les timbales (Jordi Bertran i Armand), El Drac vermell (Noemí Sans i Edu Polo), Serrallonga, Déu vos guard! (Pau Torres i Eric Martínez), El barret del Nano Capità, (Foix Huguet i d’Octavius), Els angelets de Santa Tecla, (Jordi Bertran i Yvonne Fuster). Enguany arribem al desè volum amb El Pastoret i els ponts amb textos d’Enric Garcia Jardí i il·lustracions d’Octavi Torné (Octavius)

Els contes es poden trobar a la llibreria Adserà, a la llibreria la Capona, a la llibreria Abacus, a la Tradillibreria (on line i en fires de cultura popular) i al local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

El Pastoret i els ponts és una edició de l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i d’Insitu Comunicació, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Exposició deu anys dels contes del Seguici

Una Mostra visual que ens ensenya tot allò que hi ha al darrera dels contes del seguici: els creadors dels textos i il·lustracions, les tècniques artístiques utilitzades, representacions teatralitzades dels diferents contes, els videollibres…

L’exposició s’inaugurarà dilluns 12 de setembre a les 18,30h a l’Espai Turisme, carrer Major 39 i romandrà oberta fins el diumenge 25 de setembre.

Redacció