.

Imatge de la roda de premsa conjunta d’aquest divendres.

Garantir la mobilitat del Camp de Tarragona quan es produeixi el desmantellament de la via de la Costa, posant pressió a la Generalitat i als alcaldes de les localitats implicades per concretar, quan abans millor, el Tren-Tram alternatiu, i presentar esmenes al Congrés als Pressupostos Generals de l’Estat per fer que Madrid no s’oblidi del territori pel que fa a la connexió ferroviària. Aquests són els objectius dels representants de l’esquerra articulada al voltant de les confluències.

La diputada al Parlament per Catalunya d’en Comú Podem, Yolanda López, el seu company d’hemicicle, David Cid, i el diputat a Madrid per En Comú Podem, Fèlix Alonso, han convocat aquest divendres roda de premsa a tocar de l’estació de Renfe de Tarragona per insistir en posar dins de l’agenda política i pressupostària dels dos executius unes qüestions de les que han fet bandera i que estan plenes d’interrogants. Entre altres coses perquè els afectats d’una “deixadesa ara” serien, en un futur proper, “prop de 600.000 usuaris”. En bona part perquè algunes poblacions quedaran a més de dos quilòmetres d’una estació “o directament amb cap i sense alternativa a la vista”, ha afegit López.

Tots tres han expressat la seva “preocupació” perquè el desmantellament del servei ferroviari entre Cambrils, Salou i Port Aventura no es faci compartint tempo amb la construcció del tren-tramvia. Per això, s’han compromès a treballar des del Parlament perquè els propers pressupostos de l’executiu català (els del 2019) incloguin una partida per finançar-lo. Tal com argumentava Cid, “per tal de garantir la mobilitat dels usuaris, reclamem tant a la Generalitat com a l’Administració central de l’Estat i els alcaldes que siguin capaços de treballar en paral·lel el desmantellament de les vies, la reforma del pla especial urbanístic i el desenvolupament del tren-tramvia”. En essència, la seva petició s’hauria de materialitzar en forma corpòria d’un grup de treball amb les tres parts implicades. El següent pas seria que el govern del país no tans sols “lideri” sinó que també “acceleri” la posada en marxa del tramvia del Camp de Tarragona.

Pel que fa als despatxos de Madrid, “el problema pel que fa al Corredor del Mediterrani avui a Espanya es troba, a banda de Granada i Almeria, en Tarragona ciutat -disparava Alonso-. Com resoldre el nus de connexió a Tarragona és el problema que té el ministeri de Foment damunt de la taula. Pensem que a partir del 2020 els trens d’altes prestacions ja no passaran per aquí. I ens trobarem en una situació tan complicada que els trens de mercaderies passaran per la línia de la Costa però, en canvi, els que venen de Tortosa passaran per l’estació d’Alta Velocitat del Camp de Tarragona”.

Aquest disseny fa vaticinar “una congestió en els trens de mitja distància i rodalies per passatgers”, segons denuncia Alonso, amb l’afegit que tots aquells ebrencs que vinguin de Tortosa a Tarragona hauran d’aturar-se a La Secuita-Perafort i traslladar-se en autobús si volen tocar ferro. “Ho sabem fa anys i poca gent hem estat al cas. Ara arribem tard, però hi ha una possibilitat: que tots junts ens posem a buscar solucions”. El també batlle d’Altafulla ha recordat que “d’aquí una o dues setmanes es discutiran al Congrès les esmenes presentades sobre el tema. I serà la prova del cotó. Nosaltres tenim plantejades les esmenes de l’enllaç nord de Tarragona (a l’altura de La Móra, vorejant Altafulla i fins a la Pobla de Montornès, sense descartar però donar suport a l’alternativa presentada per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros), el Tren-Tram i la desviació dels trens de mercaderies per la línia Reus-Roda. Desitgem que això sigui aprovat en comissió i després al ple. Sinó només estem venent fum”.

J.S.