.

La roda de premsa ha generat una gran expectació perquè eren les primeres dades oficials sobre l’impacte econòmic dels Jocs. Foto: Tarragona21

Els Jocs Mediterranis de Tarragona han acabat generant un superàvit de 152.659 euros. Uns resultats que han estat posats aquest migdia sobre la taula pels responsables de la Fundació Tarragona 2018 durant la comissió informativa municipal convocada precisament per donar comptes d’aquest esdeveniment i on han estat presents tots els grups de l’oposició. El conseller comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, ha afirmat en roda de premsa posterior que “aquest balanç provisional comptable (els resultats no es validaran com a definitius fins a l’auditoria que es farà a tancament d’any), rigoròs i professional, ens diu que hem fet les coses bé”. Acompanyat pel director exectuiu de la Fundació, Víctor Sánchez, ha anat donant resposta a les grans preguntes que han monopolitzat els Jocs políticament durant mesos i que van arribar a eclipsar els aspectes merament esportius i organitzatius.

En grans números, els ingressos totals aconseguits per la Fundació (responsable de tota la gestió que envoltava la cita) des de la seva posada en marxa el 2013 sumen 27,2 milions d’euros, dels quals 12,4 milions corresponen a subvencions (entre les quals s’inclou la de 561.000 euros procedent de l’Ajuntament de Tarragona); 8,5 milions a donacions; 5,1 milions a patrocinis i 1,1 milions a altres. En aquest capítol cal incloure els 5190.960 euros ingressats en concepte de la venda de 28.490 entrades (un 15% de les estimades en principi) al llarg dels deu dies dels Jocs (un cop descomptats el 10% que corresponia a TicketMaster, empresa concessionària del servei) i els 22.000 euros de merxandatge. Tots dos capítols lluny de les previsions (en el primer cas pujava a 1,6 milions d’euros i en el segon a 100.000 euros), segons han reconegut tant Villamayor com Sánchez. Ambdòs també han exposat l’esforç fdut a terme per presentar dades reals i contrastables d’un esdeveniment esportiu d’aquesta magnitud. Almeria 2005 va necessitar gairebé un any i els Jocs Olímpics de Barcelona prop de dos.

Les despeses per la seva banda han pujat fins a 27 milions d’euros. D’aquesta manera, el superàvit final és de 244.759 euros, encara que des de la Fundació han optat per restar ja els 92.100 euros previstos per activitat normal de l’ens durant el primer trimestre de l’any vinent fins a la seva dissolució definitiva, fixada per a març. A les dades cal afegir els 67 milions d’euros procedents de diferents administracions destinades en la seva gran majoria a la ciutat de Tarragona i que han deixat un llegat sòlid i consistent en matèria d’infraestructures.

“Hem estat austers, rigorosos i professionals, i hem gastat allò que teníem”, ha afirmat el comisisonat. “Ens podríem haver gastat dos milions d’euros per fer promoció dels Jocs, però llavors no estaríem aquí presentant aquests números”, ha etzibat. De fet, Vaillmayor ha fet valdre que “per primer cop en uns Jocs Mediterranis, l’organització a anat a càrrec d’una fudació pública. Hem seguit en tot moment els paràmetres de la llei de contractes del sector públic i la intervenció general de l’ajuntament ha estat la mateixa que la de la Fundació. Es pot seguir en tot moment la pista de cada euro gastat”, ha afegit el regidor abans de titllar de “fals” els vaticinis de “tots aquells que es deien que els Jocs no es farien, que no hi hauria llegat i que s’acabarien amb un deute enorme”.

Sánchez ha detallat que, a dia d’avui, encara tenen pendents de pagament factures per un import de 6,3 MEUR. Per contra, estan a l’espera d’aportacions públiques que sumen 4,85 MEUR, en la seva majoria del Consejo Superior de Deportes -3,75 MEUR- i 600.000 euros que els falten de la subvenció de la Unió Europea que rebran quan presentin la justificació. El director executiu de la Fundació ha insistit també que el cost de l’ajornament dels Jocs del 2017 al 2018 es manté per sota del milió d’euros, i que ja està contemplat dins de la xifra final de despesa.

Crítiques de l’oposició

Després de la trobada d’aquest dimecres, la majoria dels grups de l’oposició han carregat contra el govern municipal per manca de transparència. Molts d’ells han lamentat que s’hagin assabentat de les principals xifres dels Jocs per la premsa i que no se’ls hagi aportat cap informe per escrit. A proposta de la portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, els grups han exigit al govern que es faci una nova reunió prèvia al ple monogràfic sobre els Jocs.

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha titllat la reunió de “presa de pèl” i d’espai “propagandístic”, i ha criticat que el govern jugui al “trilerisme” per parlar de superàvit. El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha dit que han sortit de la reunió amb més dubtes i ha criticat que encara no tinguin accés a molta informació. En el mateix sentit, el del PDeCAT, Dídac Nadal, ha mostrat cert “desencís” i ha insistit que no descarta recórrer als tribunals si no se’ls ofereixen totes les dades dels Jocs.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */