.

Imatge de l’interior del Frankfurt Tarragona 1, que ha reobert aquest dilluns. Foto: Eloi Tost / ACN

L’entrada en la fase 3 de la desescalada no ha suposat cap gran avenç per als comerços de Tarragona. La ciutat ha entrat en la nova etapa aquest dilluns i les botigues poden incrementar l’aforament fins al 50%, però algunes seguiran com fins ara. Per altra banda, els bars ja poden servir a la barra. Això ha suposat un punt d’inflexió per al Frankfurt Tarragona 1, que ha tornat a obrir després de tres mesos, ja que no té terrassa ni taules a l’interior. Per tal que els negocis de restauració puguin tenir més capacitat de negoci, l’Ajuntament de Tarragona ha tallat el trànsit d’alguns carrers. Tot i això, en alguns d’aquests espais durant el matí no s’ha instal·lat cap taula.

Les botigues de roba no han expressat gaire satisfacció per les millores que els suposa la fase 3. A les més petites la incidència és nul·la, ja que el fet de mantenir la distància de seguretat els impedeix poder augmentar l’aforament. Per a les més grans, poca incidència. “No ens suposa gaire diferència. Ara els clients entren amb una mica més de llibertat però la resta segueix igual”, ha comentat Laia, consellera de venda de la botiga de moda infantil Okaïdi. Les mesures de seguretat –distància, gel hidroalcohòlic i mascareta- continuen de la mateixa manera. També els protocols per desinfectar la roba que s’emproven els compradors.

A l’establiment de moda íntima femenina Hunkemoller, ni tan sols han aplicat l’increment d’aforament que els és permès. “Hem mantingut el de la fase 1. Seguim amb deu persones, tot i que en podríem tenir fins a vint, però així la gent es pot moure amb més tranquil·litat per la botiga”, ha comentat l’encarregada, Lidia Gonzalo. A més, ha indicat que “molta gent encara està despistada” sobre els canvis que impliquen avançar de fase.

Tres mesos tancats després de 48 anys

Un dels negocis que sí que ha notat la incidència d’avançar a la fase 3 és el Frankfurt Tarragona 1. Un establiment amb 48 anys de trajectòria a la ciutat que viu de la barra del bar, un element que ara ja sí es pot tornar a utilitzar. “Mai havíem tancat més d’una setmana, i ara hem estat tres mesos. No hem facturat res i demanarem un crèdit ICO per tirar endavant”, ha explicat Miguel Cervantes, propietari del conegut restaurant. Tot i les dificultats, Cervantes s’ha mostrat content de retrobar-se amb els clients i de tornar a treballar: “Mai havia fet més d’un mes de vacances. Això se m’ha fet etern”, ha comentat.

També aprofitarà la barra Xavier Grados, propietari del bar La Cafeteria. En el seu cas, va obrir fa una setmana i el fet de tenir un local petit el limita. “Ara podem tenir tretze persones, no és ni un 30%”, ha assenyalat. A La Cafeteria tampoc hi ha terrassa i per Grados això és un inconvenient. No només pel fet de tenir menys taules, sinó perquè creu que arran de la pandèmia la gent preferirà estar a l’aire lliure enlloc d’un espai “tancat i havent de seguir els paràmetres” de seguretat.

Reunió entre ajuntament i restauradors

Grados veu amb pessimisme el futur i ha pronosticat que molts negocis de la ciutat tancaran, especialment “els que tinguin locals petits, petites empreses i autònoms”, com ara ell. El propietari demana al consistori que tanqui més carrers al trànsit per deixar més espai a les terrasses dels bars. En el seu, el carrer Governador González, s’ha habilitat un tram per aquesta finalitat, però no la part on té el bar.

De fet, aquest dilluns s’ha estrenat la peatonalització de sis carrers de la ciutat per potenciar l’hostaleria. Així, el trànsit de vehicles estarà prohibit fins el 30 de setembre. De tota manera, en alguns d’aquests trams durant el matí no s’hi ha posat cap taula.

També hi ha hagut una reunió entre l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, i alguns consellers de l’equip de govern amb representants de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT), per parlar de les problemàtiques del sector. Ricomà els ha exposat que es crearà un ajut de 700.000 euros per reactivar el comerç i l’hostaleria, i que oscil·larà entre 250 i 300 euros per negoci. Segons ha informat el consistori, des de l’AEHT s’ha expressat el compromís de respectar les mesures sanitàries i de distanciament social, així com la voluntat de garantir la convivència en l’espai públic.

Eloi Tost – ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */