.

Dues clientes del Corte Inglés de Tarragona, mirant roba, el primer dia d’obertura per l’entrada de la ciutat en la fase 2. Foto: Eloi Tost

Els centres comercials de Tarragona han tornat a obrir portes aquest dilluns, un cop la ciutat ha entrat en la fase dos de la desescalada. Des de primera hora del matí hi ha hagut un degoteig constant de clients, però en cap moment hi ha hagut cues o aglomeracions i l’aforament reduït que s’ha decretat ha estat suficient per absorbir la demanda. Els empresaris esperen que les mesures de seguretat que han adoptat permetin que els consumidors tornin a tenir confiança per tornar als establiments. Els clients, per la seva banda, han aprofitat el matí per fer compres endarrerides o canviar productes que han adquirit per internet durant el confinament.

Els dos centres comercials del centre de la ciutat, el Parc Central i el Corte Inglés, han reobert a primera hora del matí sense un gran volum de clients. Amb el pas de les hores diferents persones han anat accedint a les instal·lacions, amb respecte i paciència per les noves mesures de seguretat, ben visibles en tots els espais. Només entrar, obligació de rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i de dur la mascareta posada. Al Parc Central, per exemple, els passadissos s’han senyalitzat perquè siguin d’una única direcció, marcant un recorregut per l’establiment. I en cada botiga, mesures particulars, en funció del tipus de comerç. La situació és força similar al Corte Inglés, que en el cas dels passadissos, per exemple, s’ha optat per col·locar menys productes i fer els espais més amplis, amb l’objectiu que es pugui garantir millor la distància de seguretat.

“És un dia fantàstic, és com una nova inauguració”, ha apuntat Valentí Muñoz, director del Corte Inglés de Tarragona, el primer de la firma que reobre a tota Catalunya. Muñoz ha indicat que “les mesures de seguretat han vingut per quedar-se”, com a mínim fins que hi hagi una vacuna o fins que la ciutadania recuperi la confiança. En aquest centre han previst mesures especials per garantir la desinfecció de la roba, com ara aplicar-li un vapor especial, o la instal·lació de cabines amb llum ultraviolada, que permeten netejar els articles en quinze minuts.

Imatge del Parc Central de Tarragona, aquest 25 de maig. Foto: Eloi Tost

L’emoció també ha estat present al Parc Central. Ramon Romero, franquiciat del restaurant KFC, ha indicat que han estat uns mesos “d’incertesa” i d’adaptar-se “als decrets i als ERTO”. “Amb molta paciència i tenacitat hem pogut passar-ho”, ha indicat. En el cas del seu negoci la reobertura ha estat molt ràpida i ha destacat la tasca dels seus empleats, que han adaptat el local a la nova realitat, amb menys aforament i noves mesures higièniques, en poc més d’un dia. Tot i això, Romero ha comentat que confien facturar “entre un 60% i un 70% quan la gent perdi una mica la por”. També ha exposat que confia en l’arribada de turistes a l’estiu per estabilitzar les vendes a nivells similars als de l’any passat. Una facturació que en els darrers mesos, tot i la reducció, s’ha sostingut en les comandes a domicili.

En aquest aspecte la situació és similar a la del Corte Inglés, que ha mantingut oberta la secció d’alimentació durant tot l’estat d’alarma. Muñoz ha concretat que en aquests articles les vendes s’han incrementat i que els enviaments a domicili i les compres fetes en línia per recollir amb el cotxe s’han disparat. “Teníem una mitjana de 60 comandes al dia i s’han multiplicat per cinc”, ha assenyalat.

Més complicat ho han tingut les botigues que no han pogut dur a terme aquestes vendes, com ha assenyalat la directora de la botiga d’Ives Rocher al Parc Central, Ruth Barceló. “Teníem molta incertesa de com aniria tot i de quan podríem tornar a obrir. Ens hem reincorporat tota la plantilla i de moment tot està anant bastant bé”, ha apuntat.

Compres endarrerides i canvis

Els clients, per la seva banda, han aprofitat la primera jornada per fer compres endarrerides, especialment de roba, i devolucions de productes que en les darreres setmanes han adquirit per internet. “No he comprat roba per internet, i com que amb el confinament la majoria ens hem engreixat, he vingut”, ha explicat Fanny, una clienta del Corte Inglés. També tenia certa necessitat de comprar roba Gaspar González, que ha aprofitat el matí per anar al Parc Central amb la família. “Durant aquests mesos hem comprat per internet i hem aprofitat la poca roba que els hi quedava a les nenes, que creixen encara que estiguin confinades”, ha exclamat.

Amb un caràcter més lúdic s’ho han pres Carla i Clara, dues amigues que tenien “moltes ganes” de poder trepitjar de nou un centre comercial. Han comentat que prefereixen anar físicament a la botiga enlloc de comprar en línia per la possibilitat d’emprovar-se la roba, però han lamentat que “a la web hi ha moltes coses que després a la botiga no hi són”.

Eloi Tost – ACN